Okurumuzun Sorusu:
Doğum izni ile ilgili size danışmak istediğim bir konu var. İlk gebeliğimde 37. haftaya kadar çalışıp 37. hafta itibarıyla izne çıktım ve 2019 eylül ayında ilk doğumumu yaptım. 16 haftalık analık iznim Aralık ayında bitti ve sonrasında yaklaşık 3 buçuk ay kadar ücretsiz izin kullandım. 1 Nisan 2020 itibariyle işbaşı yaptım ve o tarihten bu yana aralıksız çalışıyorum. Şu an ikinci bebeğimi bekliyorum. 19 haftalık gebeyim. Çalışma şartlarım nedeniyle 32. haftaya kadar çalışamayacağımı düşünüyorum. Doktoruma başvurmam ve onun da uygun bulması halinde 32. haftadan önce analık iznim başlayabilir mi? 32 hafta öncesi istirahatimin uygun görülmesi için devlet hastanesinden mi rapor alınmalı yoksa özel hastanedeki doktorum da bu raporu verebilir mi?
Öncelikle okurumuza rahat, sağlıklı ve mutlu bir hamilelik süreci dileyelim ve okurumuzu şimdiden tebrik edelim.
İş Yasası’nın 74. maddesine göre -genel kural olarak- analık istirahati (izni) doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8, toplamda 16 haftadır. Ancak yine aynı maddeye göre bu süreler “İşçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Bu süreler hekim raporu ile belirtilir”.
Yani okurumuzun doktoru, okurumuzun sağlık durumu ve yaptığı işi göz önünde bulundurarak gerekli gördüğü takdirde okurumuzun 32. haftadan önce de analık istirahatine ayrılabilmesi için rapor verebilir.
Bir başka deyişle doktor annenin ya da bebeğin sağlığı bakımından tıbbi gereklilik görmesi halinde analık istirahatini hem doğumdan önce hem doğumdan sonra uzatabilir.
Öte yandan Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nin 39. maddesine göre, özel hastanelerden alınan raporlar geçerlidir. 2014 yılında yönetmelikte yapılan değişiklikle özel hastanenin SGK ile anlaşmalı olması şartı da kaldırılmıştır. Yani SGK ile anlaşması olsun ya da olmasın, özel hastane raporları geçerlidir. Aranan koşul, raporu veren hekimin Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilmiş olmasıdır. Detaylar için: Analık istirahati hekim raporu ile uzatılabilir
Dolayısıyla okurumuzun gebelik takibi özel hastanede yürütülüyorsa, okurumuzun özel hastanedeki doktoru da okurumuzun daha erken analık istirahatine ayrılmasına karar verebilir ve rapor düzenleyebilir.
Altını çizerek belirtelim ki yasada analık istirahatinin ne kadar uzatılabileceğine ilişkin bir sınırlama yoktur. Esas olan doktorun takdiridir. Analık istirahati için verilen raporlarda 20 günü aşan raporlar için aranan heyet raporu koşulu yoktur. Yani tek hekim raporu ile analık istirahati uzatılabilir.
İlgili haberler
Analık izni sonrası rapor ve yıllık izin 6 aydan d...
Analık izni sonrası kadın işçinin rapor alması ve/veya yıllık izin kullanması halinde, bu süreler 6...
Analık izninin kısaltılması yasaya aykırıdır
Kadın işçi analık iznini yarıda keserek işe geri dönmeye zorlanamaz. Sözleşmenin yenilenmesi böyle b...
Hamile işçi analık izninde çalıştırılamaz, evden ç...
Analık iznine çıkan hamile işçinin çalıştırılması yasaktır. Kovid-19 nedeniyle evden çalışma yapılıy...
Erken doğumda da analık izni 16 hafta tam kullandı...
3 haftaya kadar çalışabilir raporu alan ancak 3 haftadan önce erken doğum yapan kadın işçiye doğumda...
Analık izni öncesi rapor analık ödeneğini etkileme...
Analık iznine ayrılmadan önceki son 3 ayda işçinin ücreti değişmediyse, bu sure içinde alınan rapor...
Analık izni öncesi rapor, analık ödeneğine engel t...
Analık izni öncesi rapor alması gereken kadın işçi tereddüt etmeden rapor alabilir. Bu rapor analık...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.