Halkların Demokratik Partisi Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu yaşanan ekonomik kriz ve gıda enflasyonu nedeniyle yetersiz beslenmek zorunda bırakılan çocuklarda yaşanan sağlık sorunlarının araştırılması, tespiti ve çözümü ile etkili kamu politikalarının oluşturulması amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu açılmasını talep etti.
Kerestecioğlu, sağlıklı gıdaya erişememenin çocuklar üzerinde yarattığı etkilere dair şu verileri paylaştı:
◾Anne Çocuk Eğitim Vakfı’nın yaptığı Türkiye’de 0-6 Yaş Çocuğun Durumu araştırmasına göre, ülkemizde 5 yaşından küçük çocukların yüzde 9.5’inde, en yoksul yüzde 20’lik kesimdeki 5 yaş altı çocukların ise yüzde 18.3’ünde bodurluk görülmekte. İzlenen hanelerin çoğunda çocuklar “gelişim bozukluğu”, “öğrenim güçlüğü” tanısı almış.
◾Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği’nin 2021’de hazırladığı rapora göre, geçici koruma altındaki 6-9 aylık Suriyeli her 13 çocuktan biri düşük kiloya sahip. Her 6 çocuktan biri de kilosuna göre kısa boylu.
◾Türkiye’de Okul Çağı Çocuklarında Büyümenin İzlenmesi Araştırma Raporu’na göre kronik açlık çeken çocukların bodur kalıyor; fiziksel bodurluk bir süre sonra ruhsal bodurluğu ve kompleksli bir yaşamı beraberinde getiriyor.
◾Türk Aile Hekimleri Dergisi’nde yayımlanan bir çalışmaya göre her dört çocuktan biri çok düşük kiloya sahip ve kız çocuklarının yüzde 85'i, oğlan çocuklarının ise yüzde 68'i kansızlıkla mücadele etmektedir.
◾Ekonomik kriz ve buna bağlı derinleşen yoksulluk nedeniyle yetişkinler ve özellikle çocuklar tek tip -korbanhidrat ile beslenmeye- ve günde sadece bir kere beslenmeye itiliyor. Fazla miktarda karbonhidrat tüketimi obezite, hipertansiyon, diyabet, metabolik sendrom gibi obezitenin tetiklediği sağlık sorunlarına yol açıyor.
◾Yetersiz beslenen çocuklarda gelişim geriliğinin yanı sıra metabolik sendrom, avitaminozlar, demir yetersizliği anemisi, iyot yetersizliği hastalıkları görülüyor.
◾Dengeli ve sağlıklı beslenememek çocuklarda bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve enfeksiyon hastalıklarına yol açıyor. Çocukların kansere yakalanma riskini arttırıyor.
◾Bir yandan aşırı kullanım, endüstriyel-tarımsal-kentsel faaliyetlerin yol açtığı tahribat ve kirlilik sorunu ile son elli yılda 1,3 milyon hektar sulak alan kaybolurken bir yandan da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle sadece son beş ayda hazır içme sularına yüzde 150 oranında yapılan zamlar özellikle çocukların temiz içme suyuna erişme güvencesini yok ediyor.
◾Çocuklarda yetersiz beslenmek ve temiz içme suyuna erişememekten kaynaklanan sağlık sorunları aynı zamanda yetişkin hayatta devam edecek bir halk sağlığı sorununa işaret ediyor.
İlgili haberler
'Okullarda bir öğün ücretsiz yemek' kampanyası
Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği’nden Elif Yetigin, başlattıkları kampanyayı, taleplerin...
Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneğinden k...
Kocaeli Kadın Dayanışma Derneği öğrencilerin okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek hakkının dev...
Beslenme çantasındaki yoksulluk: Bazen aç kalkıyor...
Artan gıda fiyatları ve yoksulluk çocukları vurdu. Öğlen arası sefer tasıyla okuldaki çocuklarına ye...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.