Yeni kabineden inciler...
Yeni bakanların cinsiyet eşitliğine dair geçmiş tutumları nasıl politikaların uygulayıcısı olacaklarının da habercisi… Yeni bakanlar daha önce neler demişti?

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından 3 Haziran akşamı Cumhurbaşkanı Erdoğan Çankaya Köşkü’nde düzenlediği basın toplantısında yeni kabine üyelerini açıkladı. Yeni kabineden Adalet Bakanı, Hazine ve Maliye Bakanı ve Milli Eğitim Bakanına daha yakından bir bakalım… Yeni bakanların kadınlara, cinsiyet eşitliğine dair geçmişteki tutumları önümüzdeki süreçte nasıl politikaların uygulayıcısı olacaklarının da habercisi….

ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ

◾ Anayasa değişikliği tartışmalarına çok aktif katılan bir isim olan Tunç, eski Bartın milletvekili. 23, 24, 25 ve 26. Dönemde Bartın Milletvekili seçildi. Adalet Komisyonu Sözcüsü olarak görev aldı.

◾ 2020’de istismarın evlilikle affı kanun teklifini eleştiren birine Tunç şöyle bir tweet ile yanıt veriyor: “Böyle bir teklif henüz TBMM Başkanlığına verilmedi. Velev ki, verilmiş olsun. Evlilik resmî, Aile kurulmuş, Çocuklar babamız ne zaman gelecek diye soruyor. Bunların tecavüzcü olmadıklarını gayet iyi biliyorsun. Prof olmak yetmez, Vicdan olmalı insanda.”


◾ Çocuklara yönelik istismar vakalarının araştırılması için TBMM’de oluşturulan Meclis Çocuk İstismarı Araştırma Komisyonu Başkanlığı’na tecavüzcü Ensar Vakfı’nın Bartın’daki faaliyetlerine destek veren ve vakfı “takdir eden” AKP Milletvekili Yılmaz Tunç seçildi. 2015 yılında TBMM’deki makamında Ensar Vakfı Bartın Şube Başkanı’nı ağırlayan AKP’li Tunç, vakfın çalışmalarını “takdirle karşıladığını, öğrencilerin iyi eğitim alabilmeleri, onların milli ve manevi değerlerle mücehhez birer evlat olarak yetişmeleri için vakfa gereken desteği vermeye devam edeceklerini” söylemişti. Ardından 2017’de ve 2018’de de Ensar Vakfı Bartın Şube Başkanı, Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç’u TBMM’de ziyaret ederek, Ensar Vakfının Bartın’daki çalışmaları hakkında bilgi verdi. Milletvekili Tunç, Bartın’da Ensar Vakfı’nın çalışmalarını takdirle karşıladığını belirterek, öğrencilerin iyi eğitim alabilmeleri, onların milli ve manevi değerlerle mücehhez birer evlat olarak yetişmeleri için verdiği destekten dolayı vakfa teşekkürlerini iletti.

◾ Tunç, 2018’de TBMM Çocuk İstismarı Önleme Komisyonu başkanlığı yapmış ve istismardaki yüzde 700’lük artışın UYAP’taki değişiklik olduğunu iddia etmişti. Tunç, “Yüzde 700’lük bir artış olamaz” dedi.

◾ 2020’de “Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi” ile dernekler üzerinde baskı kurulması, kapatılmalarının kolaylaştırılması, kayyum atanmasının önünün açıldığı kanun teklifi Tunç’un başkanlığını yaptığı Adalet Komisyonundan geçti.

◾ 2021 yılında Tunç başkanlığında toplanan Adalet Komisyonu’ndan çocuk istismarında “somut delil” aranması maddesinin de yer aldığı 4. Yargı Paketi geçmişti.
AKP Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç, Danıştay'ın İstanbul Sözleşmesi'nin feshi kararının iptali talebini reddetmesine ilişkin, "Yerinde bir karardır ve hukuki dayanaktan yoksun olan tartışmaları sona erdirdi" açıklamasını yaptı.

◾ Seçim çalışmaları sırasında Bartın'ın Amasra ilçesinde Recep Tayyip Erdoğan'a oy isteyen eski milletvekili Yılmaz Tunç, oy vermeyeceklerini söyleyen yaşlı kadınlara 'militan' ve 'provokatör' dedi.

◾ AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin yeni Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yeni görevine ilişkin açıklamalarda yeni anayasanın sinyallerini verdi: “Yeni bir anayasayı, demokratik, sivil bir anayasayı milletimiz hak ediyor. İnşallah yeni dönem Meclis'inde böyle bir uzlaşma sağlanırsa milletimizi Türkiye Yüzyılı'nın ilk yasama döneminde yeni, demokratik bir anayasaya kavuştururuz.”

MİLLİ EĞİTİM BAKANI YUSUF TEKİN

◾ Yusuf Tekin, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nü bitirdi. Lisansüstü eğitiminin ardından aynı alanda öğretim üyesi oldu. 2011 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığına Bakan Yardımcısı olarak atandı. 28 Mayıs 2013 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı müsteşarı olarak atanan Tekin, 2018'de profesör olduktan sonra görevinden istifa etti ve yine 2018’de Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi rektörü olarak atandı. Tekin’in atama süreci tartışmalara neden olmuştu. Rektörlük için gereken 3 yıl profesörlük şartı, Tekin’in rektör atanabilmesi için kaldırılmıştı.

◾ 2013 yılında 19. Milli Eğitim Şurası'ndan karma eğitimin masaya yatırılması üzerine Yeni Akit'e konuşan Tekin, karma eğitimle ilgili mevcut yasal düzenlemelerde eğitimin karma olmasını zorunlu kılan bir hüküm bulunmadığını söylemişti. "Halk siyasal iktidara egemen olduğu gibi, burada da halkın değerleri belirleyici olmaya başladı" ifadelerini kullanan Tekin, "Halkın istediği şekilde Milli Eğitim Bakanlığı gerekli düzenlemeleri yapar" demişti.

HAZİNE VE MALİYE BAKANI MEHMET ŞİMŞEK

◾ Eski Maliye Bakanı olan Şimşek, 2007 seçimlerinde AKP’den vekil seçildi.  Aynı yıl Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı olan Şimşek, ardından 6 yıl Maliye Bakanı olarak görev yaptı. Şimşek, bu süreçlerde kimi söylemleriyle gündem oldu.

◾ TÜİK verilerine göre işsizliğin 2008’in Kasım-Aralık ve 2009’un Ocak ayında 838 bin kişi artmasını Şimşek, kadınlara bağlamıştı. Şimşek, "İşsizlik oranı niye artıyor biliyor musunuz? Çünkü kriz dönemlerinde daha çok iş aranıyor. Özellikle kadınlar arasında kriz döneminde işgücüne katılım oranı daha artıyor" demişti.

◾ Şimşek, işsizliğin sebebini 2010 yılında bu kez  “kıdem tazminatı”na bağlamıştı. Şimşek, “Bu ülkede hem İşsizlik Fonu var, oraya kesinti yapılıyor. Ama aynı zamandı kıdem tazminatı var. Bu esnekliği ciddi şekilde azaltıyor. Türkiye’de istihdam artışının önündeki en büyük engellerden birisi kıdem tazminatının bu kadar yüksek ve ağır olmasıdır. Hem İşsizlik Fonu olacak, hem kıdem tazminatı olacak" demişti.

Fotoğraf: DHA

İlgili haberler
Seçim sonrası bir iş yeri değerlendirmesi: Korkuyu...

Çalışmamızın eksikliklerinden öğrendiklerimizle dayanışmaya, birleşerek ortak taleplerimiz için müca...

Umudu dürt, umutsuzluğu yatıştır*

Evet, değişim sandıkla olmadı, ama öbür sandığı bekleyecek bir beş yılımız daha var mı? Emeğinin kar...

Kadın milletvekillerinden mücadele çağrısı| Karanl...

YRP, HÜDA PAR gibi partilerin Meclise girmesi endişeleri artırırken, bu gerici güçlere karşı Meclist...