Naldökenli kadınlar ve BORKAD üyeleri İstanbul Sözleşmesi gündemiyle toplandı
Naldöken Mahallesi’nde kadınlar, kadına yönelik şiddete karşı haklarını konuşmak için bir araya geldi. Bornova Kadın Dayanışma Derneği kadınlarla buluşma gerçekleştirdi.

İzmir’de Bornova’ya bağlı Naldöken Mahallesi’nde kadınlar, kadına yönelik şiddete karşı haklarını konuşmak için Ali Dana Parkı’nda bir araya geldi. Buluşmaya Emek Partisi Bornova İlçe Başkanı Nuray Öztürk, avukatlar Nurdan Parlak ile Muradiye Kavuk da katıldı.  

Buluşmada son 10 yılda giderek artan kadına yönelik şiddet ve İstanbul Sözleşmesi konuşulurken, kadınlar aynı zamanda ekonomik krizin ve salgın döneminin yarattığı şiddeti de tartıştı.

Avukat Nurdan Parlak İstanbul Sözleşmesi’nin maddelerini ve önemini anlatırken, Emek Partisi İlçe Başkanı Nuray Öztürk, kadına yönelik şiddeti ortaya çıkaran ekonomik ve toplumsal koşullara dikkat çekti. Öztürk tek adam iktidarının varlığını korumak için daha baskıcı, gerici bir toplum inşasının bir parçası olarak kadınların eşitlik haklarına saldırılarını yoğunlaştırdığına vurgu yaptı.

ORTAK MÜCADELE

Basın özgürlüğünden adil yargılanma hakkına, kıdem tazminatının gasbından İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmak istenmesine kadar ciddi hak gasbıyla karşı karşıya kalındığını belirten Öztürk bunlara karşı mücadelenin de birleşik ve topyekûn olmasının zorunluluğuna vurgu yaptı. Öztürk hükümetin, kadına yönelik şiddeti önlemede önemli bir yer tutan İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Yasa’nın kaldırmaya ve uygulamada deforme etmeye yönelik çalışmalarının ancak kadınların ortak mücadelesi ile engellenebileceğini söyledi.

‘ÇOCUKLARIMIZ YAŞAMASIN DİYE’

Buluşmada söz alan kadınlar mahallerinde aile içi şiddetin oldukça yaygın olduğunu, ekonomik olarak bağımsız olmama ve toplumsal kabuller nedeniyle çoğu kadının şiddeti kabullenmek zorunda kaldığını söylediler. Kadınların birçoğu şiddet görmelerine rağmen kendileri için geç olduğunu düşündüklerini ancak artık kız çocuklarının şiddet görmeden yaşaması için mücadele etmek gerektiği konusunda görüşlerini belirttiler.

‘TALEPLERİMİZ ETRAFINDA MÜCADELE’

Öztürk, İstanbul Sözleşmesi’ni korumak kadar sözleşmenin uygulanması için mücadele etmenin önemine değinirken, şiddeti önlemek ve kadın erkek eşitliğini sağlamak için kadınların her alanda güçlendirilmesi gerektiğini, başta belediyeler olmak üzere yerel yönetimlere sözleşmeyi uygulamada çok önemli görevler düştüğünü söyledi. Öztürk, kadınların meslek edinmeleri ve güvenceli istihdam olanaklarının yaratılması, her mahalleye kreş açılması, şiddet gören kadını koruyacak koşulların yaratılmasıyla mümkün olabileceğini söyleyerek kadınları birlikte mücadeleye çağırdı. Ardından mahallede yapılabilecek çalışmalar ele alındı.


BORKAD ÇALIŞMALARI PLANLADI
Bornova Kadın Dayanışma Derneği de (BORKAD) Aşık Veysel Parkı’nda bir buluşma gerçekleştirdi. Buluşmada kadına yönelik şiddet, İstanbul Sözleşmesi, salgınla iyice derinleşen ekonomik kriz ve hayat pahalılığı gibi konular konuşuldu. İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden tartışmaya açılacağına dikkat çekilen buluşmada, bilgilendirme çalışmalarının önemine vurgu yapılarak, İstanbul Sözleşmesi’ni anlatan Ekmek ve Gül duvar gazeteleri yapma ve pandemi koşularına uygun küçük toplantılar düzenleme kararı alındı.


İlgili haberler
BORKAD’lı kadınlar: Sorunlara karşı çözüm birliğim...

BORKAD’lı kadınlar 8 Mart öncesi bir araya geldiği kahvaltıda savaşa, krize, şiddete ve eşitsizlikle...

Narlıdere ve Balçova’dan kadınlar: İstanbul Sözleş...

İzmir’de Narlıdere ve Balçova’da yaşayan kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek istenmesine kar...

Mahallede İstanbul Sözleşmesi tartışması: Sözleşme...

Mamak General Zeki Doğan Mahallesi’nde kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasının her gün bir ö...