Hamile olduğu için işten çıkarılan sağlıkçılar Meclis gündeminde
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş hamilelik gerekçesiyle işten çıkarılan sağlık emekçilerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’ya sordu.
Halkların Demokratik Partisi Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Adana’da bulunan Güzelyalı Hastanesinde hamilelik nedeni ile işten çıkarılan sağlık emekçilerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’ya sordu.
Sendika Uzmanı Onur Bakır, Ekmek ve Gül takipçisinden gelen “Bir kozmetik firmasında işçiyim. Hamile olduğumu yönetime bildirmemin üstünden 2 hafta geçmeden beni performans düşüklüğü nedeniyle işten çıkardılar. Hamile olduğum için işten çıkarmalarının haksız olduğunu söyledim, hakkımı arayacağımı söyledim. Bana 6 aylık performans defterimi çıkardılar. O dosyaya göre 6 ay önce 2 kere uyarı almış görünüyorum ama öyle bir şey olmadı. Bana böyle bir uyarı yapılmadı. Dava açsam da o kayıtlar nedeniyle hiçbir hak kazanamayacağımı söylediler. Bu doğru mu?” sorusuna şu yanıtı vermişti: “Patronlar kadın işçileri ‘hamilelik’ gerekçesiyle işten çıkaramayınca ‘performans’ gerekçesini kullanıyorlar. İş güvencesi kapsamında işe iade davası açabilir ve yasal hakkınızı talep edebilirsiniz.” Yanıtın tamamı için buraya bir tık.
Çalışma koşullarında yaşanan emek sömürüsünün vahim bir hal almasının yanı sıra işçilerin, emekçilerin iş güvencesinin ortadan kalktığı bir gerçeklikle karşı karşıya olduğumuz açıktır. Nitekim hükümetin uygulamaya koyduğu pek çok düzenleme işverenlerin işçi karşısında gücünü artırırken kuralsızlık ve hukuksuzluğun da yaygınlaşmasına sebebiyet vermektedir. Bu durumdan en çok kadın işçiler etkilenmekte ve kadın işsizliğinin boyutları vahim bir hal almaktadır. Taciz, mobbing gibi uygulamalar kadın işçilerin iş güvencesini ortadan kaldırmaktadır. Bunun son örneklerinden birisi de kamuoyuna yansıdığı ve tarafıma da iletildiği üzere Adana’da bulunan Güzelyalı Hastanesinde çalışan iki sağlık emekçisi G. D. ve R. S’nin gebe oldukları gerekçesiyle işten çıkartılmaları olayıdır. Geçtiğimiz ağustos ayında Güzelyalı Hastanesinde çalışmaya başlayan G.D. 24 saatlik nöbetlerle işe başlamış olup sigortası bir ay sonra başlatılmıştır. Şubat ayında ise gebeliğini fark etmiş ve işyerine bildirmiştir. Bu bildirimin ardından hastane yetkilileri G.D.’yi evraklarının eksik olduğu gerekçesiyle çağırmış ve bir süre sonra da sigortasını durdurup işten çıkardıklarını beyan etmişlerdir. dedi.
Beştaş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına şu soruları sordu:
1-Kadın işçilere yönelik iş güvencesini riske atan ve hamile yahut çocuk sahibi kadınların ayrımcılığa maruz kaldığı uygulamalardan haberdar mısınız? Buna ilişkin çalışma yürütüyor musunuz?
2-Hamile olmak yahut sağlık sorunları sebebiyle doktor raporu almak iş akdinin feshi için yeterli midir? Haksız gerekçelerle iş akdini fesheden ve güvencesiz çalışma koşullarını yaratan işverenler için öngörülen yaptırım mekanizmaları nelerdir? Hâlihazırda mevcut yasaların işverenler açısından caydırıcı olduğunu düşünüyor musunuz?
3-Kadın istihdamını artırmak ve iş sözleşmelerinin haksız feshini engellemek adına çalışma yürütüyor musunuz?
4-Kadınların çalışma yaşamında eşit koşullarda var olabilmesi adına neden bir çalışma yürütülmemektedir? Kadınların çalışma yaşamında daha çok yer almasına dönük çalışmalar yapılması gündeminizde olacak mıdır?
5-Bakanlığınız kadın işçilerin sıklıkla maruz kaldığı mobbing, taciz ve sair baskı yöntemlerine ilişkin bir çalışma yürütmekte midir? Bakanlığınızın kadınların iş yaşamında maruz kaldığı baskıların engellenmesine yönelik olarak işverenler için öngördüğü yaptırım mekanizmaları var mıdır?
6-İşveren yahut kurum yöneticilerinin kadın çalışan tercih etmeme sebepleri kadınların çalışma hayatına alınmaması için sizce yeterli midir?
7-Sağlıklı yeni nesiller yetişmesi için kadın çalışanlara çalışma saatlerine yönelik bir takım iyileştirmeler yapılmasının sakıncaları nedir?
8-Kadın çalışanların çocuk sahibi olduğu gerekçesiyle çalışma yaşamından uzaklaştırılmasının izahı nedir?
9-Bu uygulamaların anlamı özel sektörde kadın istihdamına yer verilmemesi midir?
10-Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kadınlara 3 çocuk yapmalarına dair tavsiyesi kadınların iş yaşamında yer almamaları için midir?
11-Hükümetinizin kadınların çalışma yaşamında daha az yer almalarına dönük pratikleri devam edecek midir?
12-Kadınların eşit koşullarda istihdam edilmeleri sağlanacak mıdır? Hamile ve çocuklu kadınlar için öngörülen istihdam politikaları nelerdir?
İlgili haberler
Hamile işçilere 12 saat çalışma dayatması
Bektaş Tekstil’de aralarında hamile işçilerin de olduğu 55 işçi 12 saat çalışma dayatmasını kabul et...
Hamile işçinin ‘sağlıksız güvencesi’
Boya kokusu tinerle karışmış, koku bütün fabrikaya yayılmış. En uç köşede hamile bir kadın çalışıyor...
Hamilelik nedeniyle işten çıkarma yasaya aykırıdır
Patronlar kadın işçileri ‘hamilelik’ gerekçesiyle işten çıkaramayınca ‘performans’ gerekçesini kulla...
Önceki haber
Sıradaki haber
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.