Eğitim enkaz altından çıkamadı
Hatay’da depremin üstünden geçen 16 aya rağmen yıkılan onlarca okulun yerine tek bir okul dahi yapılmadı. Kentte öğrenciler 3 yarıyılı 3-4 okulun birleştirildiği binalarda ve konteynerlerde tamamladı.

Bir eğitim öğretim dönemi daha sona ererken deprem bölgesindeki öğrencilerin, eğitimcilerin ve okulların sorunları çözülmedi. Hatay’da depremin üzerinden geçen 16 aya rağmen ne hasarlı bir okul güçlendirildi ne de yeni bir okul yapıldı. Sağlıklı ve güvenilir bir eğitim koşullarının olmadığı Hatay’da öğrenciler ‘geleceksizlik’ kaygısı, eğitim emekçileri ise birikmiş sorunlarla tatile giriyor. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Hatay Şube Başkanı Özgür Tıraş, depremden sonra eğitim alanında somut bir adım atılmadığına dikkat çekerek “Kentte eğitim halen birleştirilmiş okullar ve konteynerlerde sürüyor” dedi.

3-4 OKUL AYNI BİNADA

Depremden en çok etkilenen şehir Hatay. Hatay’da da Antakya ilçesi olduğuna işaret eden Eğitim Sen Hatay Şube Başkanı Özgür Tıraş “Kentteki okulların yarısına yakını kullanılamaz durumda. Kimi direkt yıkıldı, kimi sonradan yıkıldı, kimi hasarlı. Bu yüzden 1 okul binasını bazen 2-3-4 okul birlikte kullanmaya başladı. Ayrıca Antakya’da 20 civarı okul konteynerlerde eğitime devam ediyor” dedi. Defne’de ise 1 okul binasını 2 okulun kullandığını, sadece 1 prefabrik okul bulunduğunu dile getiren Tıraş “İskenderun’da ise 1 okulumuz limana demirleyen gemide eğitimini sürdürüyor” bilgisini vererek hızlıca okulların sağlıklı, güvenli bir yapıya dönüştürülüp, güçlendirilerek önümüzdeki döneme yetiştirilmesi gerektiğini söyledi.

'BİR ÖĞÜN ÜCRETSİZ YEMEK ACİL TALEP'

Türk Tabipleri Birliğinin (TTB) Antakya, Samandağ ve Defne’de yaptığı araştırmaya göre ailelerin 3’te 1’inin sağlıklı gıdaya ulaşamadığının ortaya çıktığını hatırlatan Tıraş “Okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek verilmesi talebimiz acil ihtiyaç. Beslenme sorunu çocuklarımızın sağlıklarını da etkiliyor. Öte yandan kentte şebeke suyu içilemiyor, öğrencilere ücretsiz su da sağlanmalı. Buradaki çocukların dezavantajlı oldukları ortada ve bu çocukların desteklenmesi gerekiyor” çağrısını yaptı.

'PSİKOLOJİK ETKİ ATLATILAMADI'

Öğrencilerin 6 Şubat depreminin psikolojik etkisini hâlâ yaşadığını dile getiren Tıraş “Okullar sadece akademik açıdan eğitim verilen yerler değildir. Çocuklarımızın sosyalleşmesi bakımından da okullar iyi geliyor. Okullarda sağlıklı ve güvenli ortamın sağlanması bu açıdan da önemli. Öte yandan akademik açıdan geri kalan öğrencilerimizde geleceksizlik, umutsuzluk hakim” diye konuştu. Geçici olarak düşünülen 21 metrekarelik konteynerlerde 5-6 kişinin yaşamaya devam ettiğine ve bunun zorluklarına değinen Tıraş “Konteynerde ders çalışacak sağlıklı ortam yok. Okullar da fiziki olarak yetersiz. Haliyle tüm bunlar öğrencilere olumsuz yansıyor” dedi.

'KOŞULLAR EŞİTSİZ, SINAV AYNI'

Depremin yıkıcı etkisinin sürdüğü kentteki çocukların sağlıksız koşullarda sınava hazırlanmalarına rağmen diğer illerdeki öğrencilerle aynı merkezi sınavlara girdiklerine dikkat çeken Tıraş “İkili eğitimde ders saatleri 30 dakika burada. Liselerde her dersten 10 dakika kaybı düşündüğünüzde her gün 80 dakika kaybı var öğrencilerin. Böylesi bir eşitsizlik ortamının olduğu bir yerde ortak, merkezi sınav doğru değil” dedi. Eğitim emekçilerinin de çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini belirten Tıraş “Bu konuda da somut hiçbir adım yok” dedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül