Çocuk İstismarını Araştırma Komisyonu şeffaf olsun!
6 yaşındaki çocuğun sistematik istismara maruz kalması üzerine kurulan Meclis araştırma komisyonu bugünkü toplantısında komisyonun basına kapalı olması önerisini de tartışacak.

Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in, 6 yaşında kızı H.K.G.'yi 29 yaşındaki Kadir İstekli’ye vererek yıllarca sistematik cinsel istismara maruz bırakmasına araştıracak olan TBMM Çocuk İstismarının Araştırılması Komisyonu bugün toplanıyor. Şeriatı öven AKP’li Aydoğdu’nun başkan olduğu komisyonda, AKP’nin basına kapalı görüşme talebi de muhalefetin tepkisine neden oldu. Ensar Vakfın’daki tecavüz skandalından sonra kurulan araştırma komisyonundaki gibi uygulanmayan kararlar istemedikleri vurgulayan CHP ve HDP’li milletvekilleri, bundan sonra bir çocuğun daha istismara uğramaması için bu karanlığın üstüne sonuna kadar gidilmesi gerektiğini vurguladı.

Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in, 6 yaşında kızı H.K.G.'yi 29 yaşındaki Kadir İstekli’ye vererek yıllarca sistematik cinsel istismara maruz bırakmasının ardından Meclis’te Çocuk İstismarının Araştırılması Komisyonu kuruldu. Tepkilerin büyümesinin ardından sanığın tutuklandığı ve duruşma tarihinin öne çekildiği skandala ilişkin kurulan komisyondaki isimler belli oldu. Görev dağılımı yapılan ilk toplantıda, komisyon başkanlığına  “Şeriat, her şeyin üzerindedir” diyen AKP Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu’nun gelmesi dikkat çekti.

Çocuk İstismarının Araştırılması Komisyonunun bugün yapacağı toplantıda ise çalışma takvimi, çalışma usulleri, komisyona davet edileceklerin kurumlar ve komisyonda görevlendirilecek uzmanlar görevlendirilecek. Ancak AKP Ankara Milletvekili Arife Polat Düzgün, basında yer alan haberler sayesinde ortaya çıkan skandala ilişkin görüşmelerin basına kapalı yapılmasını talep etti. Düzgün, "Belki şehir şehir değerlendirme yapılacak. Bunların sosyal medyada paylaşılmaları yanlış anlaşılma dışında izdihama da neden olabilir” dedi.

‘TARİKATLARDAKİ ÇOCUKLAR SAVUNMASIZ’

Komisyonun çalışmalarına dair sorularımızı yanıtlayan CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, “Burada amaç gizli saklı odalarda konuşmak değil, tam tersi gerçekleri konuşup ortaya çıkarmak ve çözüme ulaştırmak. Çocukların özellikle yurtlarda, tarikatlarda daha savunmasız bırakıldığını; daha farklı baskı unsurlarının, güç odaklarının, çocuğu esir aldığı ortamlarda daha sık istismara maruz kaldığını biliyoruz. Biliyoruz ki bu yaşanan olay (Hiranur Vakfındaki) dağın sadece ucu, adli vakaya yansıyan. Biliyoruz ki yüzlercesi var benzerlerinin. Basına kapalı olması teklifi çok sağlıksız, anlamsız bir teklif” dedi.

‘BİR ÇOCUĞUN DAHA BAŞINA GELMESİN DİYE...’

Daha önce kurulan benzer komisyonlarda önerdikleri isimlerin, kuruluşların, STK’ların, akademisyenlerin görüşlerine başvurulmadığını söyleyen Yüceer, parmak çoğunluğuna güvenilerek görüşmelerde dayatmaya gidildiğini dile getirdi. Oysa hiçbir şeyin karanlıkta kalmamasını, bundan sonra bir çocuğun bile başına böyle bir şeyin gelmemesini istediklerini anlatan Yüceer, “Yoksa aynı geçmişte olduğu gibi 4 ay çalışalım, rapor hazırlayalım. Sayfalarca maddeleri sıralayalım. Uygulanmadıktan sonra… 2016 ‘da Karaman olayından sonra bir komisyon kurulmuştu. Maalesef her böyle bir olay olduğunda kamudaki tepkiyi yatıştırmak için bir komisyon kuruluyor” dedi.

KAPALI DEĞİL, ŞEFFAF GÖRÜŞME

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da AKP’nin basına kapalı görüşme talebini eleştirdi. Araştırma komisyonundaki tüm çalışmaların şeffaf olması gerektiğini vurgulayan Kerestecioğlu, “Öncelikle bu yerlerin denetlenmesi, hatta kapatılması gerekiyor. Çocukların ‘normal eğitimin’, - çünkü bugünkü eğitim sistemi de gerçekten düşünmeye, sorgulamaya, özgürleşmeye hizmet etmiyor-  denetim organları daha güçlü olan mevcut eğitim sisteminin dışına çıkarılmasına tamamen karşıyız” dedi.

ENSAR SKANDALI KOMİSYONUNDA ÖNERİLER UYGULANMADI

Çocuk istismarına karşı yapılacak en vazgeçilmez çalışmayı sorduğumuzda Kerestecioğlu, “Daha önce buna benzer iki komisyonda yer aldım. Biri Karaman’daki Ensar Vakfın’nda tecavüz skandalı ve diğeri Rabia Naz ile ilgili komisyondu. Aslında Karaman olayından sonra oluşturulan komisyonda çok ciddi bir rapor hazırlandı. Bizim şerh düştüğümüz ve katkıda bulunduğumuz rapordaki öneriler hayata geçmedi. BUrada en önemli şey idarenin önleme sorumluluğu ve denetim. Bütün kapılar çocukların istismarına açılmış durumda. Çocukların eğitim sistemi dışında çıkarılması ve hayır demeyi öğrenememesi en önemli sorun. Bunun için özgür bakış açıları, nitelikli eğitim gerekiyor. Hep çocuklarımız canımız deniyor ama çocukların kendi başlarına birey olduğu düşünülmüyor. Bu sadece bir komisyonun yapacağı bir şey değil ama böyle bir perspektif gerekiyor” diye konuştu.

Çocuk İstismarının Araştırılması Komisyonu nasıl kurulmuştu? Okumak için TIKLAYIN

Fotoğraf: Emre Orman/csgorselarsiv.org

İlgili haberler
Temel hedef istismarı önlemek ve çocuğu korumak ol...

Çocuk istismarı alanında çalışan uzmanlar bir araya geldi: ‘Etkin çocuk koruma sistemi hayata geçiri...

Mülteciler cinsel istismar tehdidi altındayken ne...

Urfa'daki Telhamut Mülteci Kampı ile tekrar gündeme gelen mülteci kadın ve çocukların maruz kaldıkla...

DOSYA | Çocuk istismarı politiktir! Karanlık ağlar...

Çocuk istismarını daima gündemde tutmak, sorunu doğru tarif etmek, anlamak ve anlatmak gerekiyor. So...