CHP'li Pala: Kadınların sağlık verileri neden babalarına bildiriliyor?
CHP Milletvekili Kayıhan Pala, Sağlık Bakanlığının birçok kadının jinekolojik muayene, ultrason gibi kişisel sağlık bilgilerinin babalarına bildirildiği konusunda şikayetlerin arttığını aktardı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili ve Halk Sağlığı Profesörü Dr. Kayıhan Pala, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'na soru önergesi vererek Sağlık Bakanlığının veri sisteminde yaşanan ciddi bir soruna dair açıklama yaptı. Pala soru önergesinde, özellikle kadınların kişisel sağlık bilgilerinin izinsiz bir şekilde üçüncü kişilerle paylaşılmasıyla ilgili şikayetlerin arttığını ifade etti.

Pala, vatandaşların kişisel verilerinin korunması konusunda büyük zafiyet yaşandığını, Sağlık Bakanlığının birçok kadının jinekolojik muayene, ultrason gibi kişisel sağlık bilgilerinin babalarına bildirildiği iddiası olduğunu, Bakanlığın veri sisteminde yaşanan ihlallerde endişelerin var olduğunu açıkladı. Pala, "Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) ve beraberinde Hasta Hakları Yönetmeliğine aykırı olarak, reşit kadınların jinekolojik muayene sonuçları gibi kişisel ve son derece özel bilgilerinin babalarına iletilmesi hakkında artan şikayetler, kadınların bedensel özerkliğinin ve bedenleri üzerindeki mahremiyet hakkının Bakanlık tarafından yasalar çiğnenerek ve tıbbı etik göz ardı edilerek ihlal edildiğini ortaya koyuyor!" diye konuştu.

'BU ADIM KADINLARI DOKTORDAN UZAKLAŞTIRABİLİR'

Bu şikayetlerin, zaten doktora başvuru konusunda endişeleri olan kadınların sağlık hizmetlerine erişimine engel olabileceğini ifade eden Pala, "Birçok kadını doktorlardan uzaklaştırabilir ve sağlık sorunlarının daha da büyümesine neden olabilir. Bu sadece bir veri ihlali değil, aynı zamanda sağlık haklarının ve kadınların kendi bedenleri üzerindeki haklarının Bakanlık tarafından gasp edilmesidir” diyerek, sorunun toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin bir yansıması olduğunu vurguladı.

Fotoğraf: Canva Pro

İlgili haberler
Kadın sağlığı yerel ve merkezi yönetimin sorumlulu...

Sağlık Bakanlığının HPV’yi aşı takvimine alması ve kadın sağlığıyla ilgili hizmetleri ücretsiz bir ş...

V. Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kongresi

Türk Tabipleri Birliği Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu ‘Kadın, Sağlık ve Muhafazarlık’ başlığı...

Katar havalimanında kadınlara zorla jinekolojik mu...

Katar’da havalimanında ölü bir bebek bulunması üzerine uçaktaki tüm kadınların jinekolojik ‘muayene’...