Kadın sağlığı yerel ve merkezi yönetimin sorumluluğunda
Sağlık Bakanlığının HPV’yi aşı takvimine alması ve kadın sağlığıyla ilgili hizmetleri ücretsiz bir şekilde gerçekleştirmesi başta olmak üzere tüm bu çalışmaların mahalle mahalle yürütülmesi de kritik

İstanbul Büyükşehir Belediyesi geçtiğimizde günlerde ücretsiz HPV aşısı uygulaması başlatacağını duyurdu. Uygulamadan İstanbul’da ikamet eden ve 9-26 yaş arası, belediyeden sosyal yardım alan kişiler faydalanabilecek.

Belediyenin rahim ağzı gibi kadınlarda en sık görülen kanser türünün en yaygın nedeni olan HPV virüsüne karşı ücretsiz aşı uygulaması başlatması önemli bir gelişme olsa da eksik noktalar içeriyor. Bu noktalardan biri olarak sosyal yardım alma şartı aranmasını gösterebiliriz. İBB’nin sosyal yardımlarının yetersiz olduğu ve bu yardımlardan çok az bir kesimin faydalanabildiği açıkça ortada olan bir durum. Kaldı ki sosyal yardım almamak HPV aşısının ücretini karşılayabileceğimiz anlamına da gelmiyor. Konuyla ilgili Boğaziçi öğrencisi kadınlarla konuştuğumuzda birçoğunun aşıyı yaptırmayı istediği ama fiyatının yüksekliği ve Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanmaması nedeniyle yaptıramadıkları bir tabloyla karşılaşıyoruz.

HPV konusunda bilgisizlik ve iktidarın politikalarını ise diğer bir nokta olarak gösterebiliriz. Sadece aşıyı ücretsiz yapmak HPV ile mücadelede yeterli olmuyor. Rutin jinekolojik muayene yaptırmak bile kadınlar için bir sorunken HPV’ye gelindiğinde ise durum daha da zorlaşıyor. İktidar HPV aşısını ücretsiz olması yönünde verdiği vaadi gerçekleştirmek yerine devlet hastanelerinde fiilen kürtajı yasaklıyor, doğum kontrol yöntemlerine ücretsiz erişimi kısıtlıyor. Aile çalıştaylarında ailenin kutsallığı vurgulanıp kadınlar anneliğe hapsediliyor. Kısacası AKP, gerici politikalarını kadının hayatı ve bedeni üzerinden tekrardan üretiyor.

Yerel seçimlerde kadınların temel taleplerinden biri kadın sağlığına yönelik hizmetlerin artmasıydı. Yerel yönetimler bünyesindeki kadın sağlığı merkezlerinin sayısı gün geçtikçe artsa da kadınların bu merkezlerin varlığı konusunda yeterince bilgilendirilmediği bir durum söz konusu. Bu yüzden Sağlık Bakanlığının HPV’yi aşı takvimine alması ve kadın sağlığıyla ilgili hizmetleri ücretsiz bir şekilde gerçekleştirmesi başta olmak üzere tüm bu çalışmaların mahalle mahalle yürütülmesi de kritik önem taşıyor.

Fotoğraf: Canva

İlgili haberler
İBB ücretsiz HPV aşısı uygulaması başlattı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul'da ikamet eden ve belediyeden sosyal yardım alan, 9-26 yaş...

TTB Kadın Hekimlik Kolu: Kamuda kürtaj hakkı sağla...

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kadın Hekimlik Kolu ile Ankara Tabip Odası Kadın Hekimlik ve Kadın Sağl...

HPV iddiasıyla bir öğrenci yurttan uzaklaştırıldı

Kocaeli'de KYK'ye bağlı Fatma Seher Hanım Kız Öğrenci Yurdunda bir öğrenci HPV test sonucu beklediği...