Kocaeli Fatma Seher Hanım Kız Öğrenci Yurdunda bir öğrenci HPV test sonucu beklediği için “Oda arkadaşlarının sağlık açısından risk altında olduğu” iddiasıyla yurttan uzaklaştırıldı.
Öğrencinin Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Yurt İdare ve İşletme Yönetmeliği İkinci Bölüm Barınma Şartları madde 6 g bendinde yer alan “Öğrencinin, toplu yerlerde yaşamaya engel olacak seviyede akıl ve ruh hastalığı veya bulaşıcı hastalığı olmaması” ifadesine dayanarak yurttan uzaklaştırıldığı belirtildi.
Konuyla ilgili bilgi almak istediğimiz Yurt Müdürlüğü, Kocaeli Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Yurt Hizmetlerine yönlendirdi. Yurt Hizmetleri müdürü, yönetmeliğe göre hareket edildiğini savundu. Yurt Hizmetleri il müdürü, “Uyuz gibi bir hastalık olsaydı öğrenciyi tecrit ederdik. Ancak bu hastalık bildiğim kadarıyla başka hastalıklara da neden olabiliyor. O yüzden öğrencimiz 17 Kasım’a kadar raporlu, ailesinin yanında” diyerek ilçe sağlıktan haber beklediklerini belirtti. Öğrencinin eğitime erişimi konusunda yaşanacak mağduriyete ilişkin sorumuza ise öğrencinin bu sağlık bilgisini kendisinin verdiğini iddia etti.
GÜNLÜK AKTİVİTELER İLE BULAŞICI DEĞİL
Konuya ilişkin görüş belirten Kocaeli Tabip Odası Genel Sekreteri Mehtap Yılmaz Maçkalı, HPV’nin sosyal yaşam ve günlük aktiviteler ile bulaşıcı olmadığına dikkat çekti: “HPV virüsü ‘insan papilloma virüsü’ olarak adlandırdığımız bir virüs. Yaygın olarak da bilindiği şekilde bu virüs rahim ağzı kanserine neden olan bir virüs. Bu virüs cinsel yolla bulaşabilecek bir virüs. Yani toplum içinde yaşamaya engel, sosyal yaşamı ya da günlük aktiviteleri engelleyecek bir virüs değil. Bu virüsün bulaşım yolunu herpeks simleks yani uçuk virüsü ile karıştırıyorlar. Ergenlik döneminde aşılama yapıldığında bu virüsün vücutta oluşumunun önüne geçilebilir. Rahim ağzı kanseri oranında bir düşüş yaşanır” diye konuştu.
HPV tanısının nerede nasıl konulduğunun, yurdun bu bilgiye nereden nasıl ulaştığının önemli olduğunu ifade eden Maçkalı “Yurt bir barınma yeri. Burayı iş yeri gibi düşünürsek bir iş yeri hekimi olmalı ve konuya ilişkin risk tanımlamalı. Tıbbi görüş ve dayanak alınması gerekiyor. Bunlar olmadan yurt yönetiminin bir tasarrufu olamaz” diye konuştu. Bir sağlık otoritesinin yaşanan durumun risk barındırdığına dair yazılı bir ifadesi olması gerektiğini belirten Maçkalı “Bu bilgi olmadan HPV bulaşıcı mı değil mi yurtta fikir yürütülmemeli. Mutlaka bir tıbbi görüş olmalı” diye ekledi.
‘YURT MAĞDUR EDECEK KARARLAR ALMAMALI’
Fatma Seher Hanım Yurdunda kalan bir öğrenci, haberi sosyal medyadan öğrendiğini belirterek “Şimdi sınav haftasına giriyoruz. Arkadaşımız nasıl sınav olacak, okulu ne olacak? Buralara dair bir çözüm bulunması gerek” dedi. Yurtta kalan başka bir öğrenci yönetmeliğin öğrencileri mağdur ettiğini ifade ederek “Bulaşıcı hastalık varsa ‘okuma’ diyorlar. Yurtta bir izolasyon alanı olmalı ve tedavi süresince burada kalınabilmeli. Bu koşullar sağlanmadan bizi mağdur edecek kararlar alınması doğru değil” dedi.
Fotoğraf: Google Street View
İlgili haberler
Aydın'da KYK yurdunda arızalanan asansör düştü, 1...
Aydın'ın Efeler ilçesinde bulunan KYK yurdunda arızalanan asansör düştü, 1 öğrenci hayatını kaybetti...
Bütçede en son halk sağlığına bakılıyor: HPV aşısı...
Kadınlarda rahim ağzı kanserini önleyen ve ücretsiz olacağı sözü verilen HPV aşısında yine adım yok....
HPV aşısı ücretsiz olmadığında neler mi yaşıyoruz?
Yanlış bilgi, ücretli olması, testlerin anonim yapılmaması kadınların HPV aşısı olmasının da önüne g...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.