Bu yıl Almanya genelinde farklı işkollarında çalışan toplam 11 milyon işçi ve emekçinin ücret toplu sözleşme görüşmeleri var. Ver.di (Birleşik Hizmet Sendikası) 8 Mart günü Almanya'nın farklı bölgelerinde özellikle kadın işçilerin çalıştığı alanlarda uyarı grevi çağrısı yaptı.
Sosyal hizmet alanı yüzde 83 oranında kadınların çalıştığı bir işkolu: örneğin kreşlerde, gençlik dairelerinde ve danışma merkezlerinde ağırlıklı olarak kadınlar çalışıyor. Çalışma koşulları genellikle güvencesiz. İster yarı zamanlı ister geçici işçi olarak çalışsınlar, kadınlar mevcut krizlerin sonuçlarını en şiddetli şekilde hissediyor.
Çocuk ve yaşlı bakımı hizmeti veren, temizlik işlerinde çalışan ve öğretmenlik yapan kamu emekçileri ücretlerine yüzde 10.5, en az 500 Euro zam istiyorlar.
Kamu işverenleri ikinci turda da işçi ve emekçilerin kabul edebileceği bir teklifte bulunmadılar.
Devam eden görüşmelerin çıkmaza girmesi nedeniyle geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Birleşik Hizmet Sendikası Ver.di sosyal hizmetler ve eğitim hizmetleri çalışanlarını, kamu çalışanları için yapılan ikinci tur görüşmelerde işverenler tarafından sunulan tamamen yetersiz teklife karşı ülke çapında bir eylem günü düzenlemeye ve uyarı grevlerine katılmaya çağırıyor. Birçok sosyal hizmet kurumu ve kreş grevden etkilenecek.
NE OLMUŞTU?
SOSYAL HİZMETLERDE ÇALIŞAN SAYISI AZALIYOR, ÇALIŞANLAR YOKSULLUKLA VE AĞIR İŞ YÜKÜYLE KARŞI KARŞIYA
Ülke çapında, sadece kreşlerde 270.000 kalifiye çalışan açığı sözkonusu. Tesislerin açılış saatleri büyük ölçüde azaltılıyor. Benzer bir durum gençlik dairelerinde de yaşanıyor. Sosyal hizmet görevlileri ihtiyaç sahibi çocukları barındıracak ev bulamıyor. Sosyal kurumlar zengin bir ülkede yoksulluğun etkilerine karşı kıt kaynaklarla mücadele ediyorlar.
Öte yandan demiryollarında başlayan TİS süreci de devam ediyor. Demiryolu emekçileri bu kez aylıklarına yüzde 12, en azından 650 Euro zam istiyorlar. Bu talep Almanya'da alışık olmadığımız düzeyde yüksek. Ama enflasyon rakamları da alışık olmadığımız düzeyde olduğu için bu talepler çok da yerinde. Talepler TİS süreçlerinin zor geçeceğini gösteriyor.
Postanede görüşmeler çıkmaza girdi. Postacıların yüzde 15 zam talebine postane yönetimi olumlu yanıt vermedi. Postacılar haklarını elde etmek için süresiz grev oylaması yapıyorlar. Oylama sonucu 9 Mart günü açıklanacak. Kamu işkolunda da müzakereler devam ediyor.
İlgili haberler
Almanya’da 2022’den 2023’e kadınlar neler yaşadı?
Almanya’da toplumun diğer kesimleri gibi kadınlar da artan enflasyon, fiyat artışları, savaş, etkisi...
Almanya'da hemşirelerin dörtte biri işini bırakmak...
Çalışma koşulları, hemşireleri, yoğun bakım çalışanlarını Almanya'da işlerini bırakmaya itiyor.
Almanya'da hasta bakıcılık: Düşük ücret, uzun çalı...
Almanya'da yıllardır bakım işinde çalışan Güler ve Fatma, çalışma koşullarını, günlük rutinlerini, y...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.