BİRLEŞİK METAL-İŞ'TEN KADINLAR: ' ERKEK EGEMEN SÖMÜRÜ DÜZENİNİ DEĞİŞTİRECEĞİZ!'
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü yaklaşırken, Birleşik Metal-İş Sendikası Kadın Komisyonu, Gebze Kent Meydanında basın açıklaması düzenledi. "Yaşasın kadın dayanışması", "Kadın cinayetleri politiktir", "Nehirden denize özgür Filistin" ve "Tacize şiddete mobbinge hayır" sloganlarının atıldığı eylemde, basın açıklamasını Birleşik Metal-İş Gebze 1 No'lu Şubeden Gizem Algan ve Birleşik Metal-İş Gebze 2 No'lu Şubeden Zeynep Çam okudu.
Birleşik Metal-İş Sendikası Kadın Komisyonu'nun talepleri:
• Çalışma yaşamında şiddet ve tacizi ortadan kaldırmayı hedefleyen ILO’nun 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi Onaylansın!
• İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Kanun etkin bir şekilde uygulansın!
• İşyerlerinde kadına yönelik şiddet ve tacize karşı “sıfır tolerans” hayata geçirilsin. Şiddet ve tacizi önleyici politikalar ve prosedürler oluşturulsun, farkındalık çalışmaları, eğitimler yapılsın!
• Kadına yönelik her türlü ayrımcılık sonlandırılmalı, eşitlik politikaları hayata geçirilmelidir. İstihdamda, eğitimde fırsat eşitliği sağlansın, cinsiyetçi iş bölümü sonlandırılsın!
• Şiddet ve tacize maruz kalmış kadınların istihdama girişini kolaylaştıracak önlemler alınmalıdır!
• Kadının üzerinden bakım yükünü alacak sosyal politikalar hayata geçirilmeli, ücretsiz kreş ve yaşlı bakımevleri yaygınlaştırılmalıdır. Ebeveyn izni verilmeli, kreş uygulaması erkek işçileri de kapsamalıdır!
• Yürüdüğümüz, işten eve döndüğümüz, gezdiğimiz bütün sokaklar daha iyi aydınlatılsın! Karanlık ara sokak kalmasın!
• Kadın sığınakları arttırılsın!
• Kadınlar için akşam saatlerinden sabaha kadar ücretsiz kamu ulaşımı sağlansın!
• Medeni Kanun’dan doğan haklarımıza, nafaka hakkımıza dokunma! Boşanmayı değil, şiddeti ve tacizi durdurun!
• Kadın cinayetlerinde iyi hal ve tahrik indirimlerinin cinsiyetçi uygulamalarına son verilsin!
• Medyada şiddet ve tacizi meşrulaştıran, normalleştiren yayınlar sonlandırılmalıdır!
• Sendikalar tüm demokratik emek ve meslek örgütleri kadına yönelik şiddeti ve kadın cinayetlerine karşı mücadeleyi politikalarının parçası haline getirmelidir!"
DİSK KADIN KOMİSYONU 25 KASIM'DA CORNİNG İŞÇİLERİYLE BULUŞTU
DİSK üyesi kadın işçiler, grevlerinin 135'inci gününde Lastik-İş üyesi Corning Kablo işçilerini grev çadırında ziyaret etti. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününde grevci kadın işçilerle seslerini birleştiren DİSK üyesi kadın işçiler burada hep bir ağızdan, "Yaşasın kadın dayanışması", "Kadın yaşam özgürlük", "İstanbul Sözleşmesi uygulansın", "ILO 190 onaylansın" ve "Corning işçisi kazanacak" sloganlarını attı.
"İKTİDAR ŞİDDETİ ARTIRIYOR"
DİSK Kadın Komisyonunun 25 Kasım ile ilgili basın açıklamasını Corning işçisi Dilara Çoban okudu. "25 Kasım’ı, binlerce insanın yaşamını yitirmesine sebep olan savaş koşullarında karşılıyoruz" diyen Çoban, "Kadınlar savaşın ve sömürünün yarattığı tahribattan ve şiddetten daha fazla etkileniyor. Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde savaşın yarattığı her türlü şiddete maruz bırakılan Filistinli kız kardeşlerimizi selamlayarak başlamak istiyoruz. Bilindiği gibi kadına yönelik şiddetin ve ayrımcılığın kaynağı toplumsal cinsiyet eşitsizliğidir. İktidar tüm kurumların içini boşaltıp, sosyal devlet anlayışını tahrip ederek, haklarımızı tırpanlayarak kadına yönelik şiddeti artırıyor, eşitsizlikleri, ayrımcılıkları derinleştiriyor ve ataerkil sistemin güç ve iktidar ilişkilerinden beslenmeye devam ediyor" dedi.
"ÖZGÜR VE ŞİDDETSİZ BİR YAŞAM"
Cumhuriyetin 100. yılına da vurgu yapan Çoban, "Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini destekleyen, derinleştiren, normalleştiren her icraat ve söylem, kadına yönelik şiddetin önünü açmaya devam ediyor. Nafaka hakkının tartışılması, 6284 sayılı şiddet önleme Yasası’nda “reform” tartışmaları ile gericilikten cesaret alarak laikliği tasfiye etmeye çalışan iktidarın ve siyasal İslamcı partilerin kadın hakları aleyhine çeşitli demeçleri ile uygulamaları bu sürecin önemli parçalarıdır. Toplumun yarısını oluşturan kadınların yaşamın her alanındaki eşitliğini reddeden ve laikliği kabul etmeyen, edemeyen bir anlayış ile Cumhuriyet fikri bağdaşmaz. Cumhuriyet; katillerin, güdümlü yargının, cemaatlerin, tarikatların değil, laik, eşit, özgür ve şiddetsiz yaşamı ilmek ilmek ören kadınların adıdır. İşte tam da bu sebeple; haklarımıza, laikliğe sahip çıkıyor, özgür ve şiddetsiz bir yaşam için örgütleniyoruz. DİSK’li kadınlar olarak, laikliğe sahip çıkarak yaşamın her alanında deneyimlediğimiz ayrımcılığa karşı inatla ve umutla, taleplerimiz için mücadele etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.
Çoban, DİSK'li kadınların taleplerini de şöyle sıraladı:
• İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Kanun etkin bir biçimde uygulanmalıdır.
• 25 Haziran 2021’de yürürlüğe giren ILO 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi onaylanmalıdır.
• Toplumsal cinsiyet temelli suçlarda, kadın cinayetlerinde cinsiyetçi iyi hal, tahrik indirimi gibi uygulamalardan vazgeçilmelidir.
• Medeni Yasa değişikliği ve nafaka hakkının gaspına yönelik tartışmalara son verilmelidir.
• Kadınların işgücüne katılımının önündeki en büyük engellerden olan ve kadınlara özgü görülen ev içi sorumluluklar için kamusal politikaların hayata geçirilmesi şarttır. Özellikle
kamu kurumları ve yerel yönetimler tarafından kreş, gündüz bakım evi, hasta ve yaşlı bakım evleri gibi merkezler açılarak herkesin ücretsiz yararlanabileceği bir hak olarak tanımlanmalıdır.
• Çalışma hayatında kadına yönelik her türlü ayrımcılık terk edilmeli, güvenceli ve insan onuruna yaraşır işler yaratılmalıdır.
• İktidarın politikalarında kadın istihdamını artırmak için önerilen esnek çalışma biçimleri yerine kadınlar için tam zamanlı ve güvenceli istihdam olanakları yaratılmalıdır.
• Yetki ve karar mekanizmalarında eşit temsiliyetin hayata geçirilmesi sağlanmalıdır
KADINLAR ESNEK ÇALIŞMA İSTEMİYOR
DİSK'li kadınların 25 Kasım açıklamasının ardından Corning Kablo önünde konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Şiddetin her gün daha fazla arttığı, her gün kadın cinayetiyle sarsıldığımız bir dönemde kadın dayanışması son derece önemli" dedi. Kadın işçilerin eşitlik ve özgürlük istediğini ifade eden Çerkezoğlu, "Böylesi süreçte biz kadın işçiler olarak eşit koşullarda yaşadığımız, eşit koşullarda çalıştığımız bir Türkiye'yi yaratmak için mücadele veriyoruz. Bizler toplumsal hayatın bütününde ve özellikle çalışma hayatında her türlü eşitsizliği ve ayrımcılığı ortadan kaldırmak için örgütleniyoruz, mücadele ediyoruz. Bugün Türkiye'de kadının istihdama ve işgücüne katılımı yüzde 30'lar düzeyinde. Ülkemizde kadının çalışma hayatına katılabilmesinin önündeki temel engelleri kaldıracak politikalar, adımlar atılmıyor" dedi.
DİSK'li kadınların taleplerinden de söz eden Çerkezoğlu, "Diyorlar ki 'Kadınlar tam zamanlı çalışmak istemiyor', yetemiyorlar, 'Kadınlar yarı zamanlı, evden, daha güvencesiz ve esnek bir çalışma biçimi istiyor' diyorlar. Bu kocaman bir yalan. Kadınlar eşitlik istiyor, kadınlar çalışma hayatına eşit koşullarda katılmak istiyor. Çalışma hayatına katılmamızın önündeki en temel engel olan yaşlı bakımı, çocuk bakımı, ev işleri gibi işleri kadınların üzerinden alacak politikalar istiyor kadınlar. Bütün bu organize sanayi bölgelerinde 24 saat açık kreş olmasını istiyoruz" diye konuştu.
"Her türlü krizde en başta işten çıkartılan, kapının önüne konulan, eve hapsedilen ve o nedenle şiddete daha fazla maruz kalan hep kadınlar oluyor" diyen Çerkezoğlu, "İstanbul Sözleşmesine sahip çıkıyoruz, İstanbul Sözleşmesi yaşatır diyoruz. 6284 sayılı yasanın uygulanmasını istiyoruz. İşyerlerinde şiddete, tacize son vermek için ILO'nun karar altına aldığı ve yürürlüğe giren ILO 190 sayılı sözleşmesinin uygulanmasını ve gereğinin yapılmasını istiyoruz, bunun için mücadele ediyoruz. Özellikle örgütlü olduğumuz işyerlerinde ILO 190 ile maddeleri toplu sözleşme maddesi haline getirerek bu süreci hep birlikte büyütüyoruz" dedi.
PETROKİMYA İŞÇİSİ KADINLAR FABRİKADAN SESLENDİ: BİRLİK VE DAYANIŞMAMIZI GÜÇLENDİRELİM!
Petrol-İş üyesi petrokimya işçisi kadınlar, fabrikalarda yaptığı eylemlerde "Kadına yönelik şiddete karşı birlik ve dayanışmamızı güçlendirelim" dedi.
Genel-İş Sendikası Aydın Şubesi 25 Kasım’da Aydın, Efeler Belediyesi Yüzde 100 Kadın Emeği Tarımsal Ürün Fabrikası'ndaki kadın işçilerle buluştu, basın açıklaması yaptı. Buluşmada kadın işçilere seslenen Genel-İş Aydın Şube Başkanı Sibel Özhan, “Biz Kadınlar örgütlülüğümüzün ve gücümüzün farkındayız. Bugün toplumun yarısını oluşturan kadınların yaşamın her alanında eşitliğini reddeden, kadın katillerinin önünü açan, laikliği reddederek, cemaatlerin ve tarikatları besleyen iktidar, öte yandan bizleri açlık, yoksulluk ve sefaletle mahkûm ediyor. İşte bu sebeple kadınlar olarak haklarımıza sahip çıkıyor, Özgür ve Şiddetsiz bir yaşam için örgütleniyoruz” dedi ve işçi kadınların taleplerini tekrarladı: “6294 sayılı kanun etkin bir şekilde uygulansın”, “İLO190 onaylansın ve uygulansın”, “Esnek ve kuralsız çalışmaya karşı tam güvenceli çalışma koşulları sağlansın”
Fotoğraf: Ekmek ve Gül
İlgili haberler
İşyerlerindeki şiddete karşı mücadelede ve 25 Kası...
Yoksullukla beraber iş yerlerinde şiddetin de arttığı bugünlerde sendikaların 25 Kasım planlarını ve...
Kadınlar yoksulluğa, şiddete karşı mücadeleyi bıra...
25 Kasım'da yoksulluk ve şiddet sarmalının içinde dayanışmayı yükselten Esenyalı Kadın Dayanışma Der...
DEÜ Hastanesi Sağlık-İş üyesi kadın işçiler: Laik,...
Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi İş Yeri Temsilciliği, 25 Kasım...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.