2022’nin acı tablosu: 334 kadın cinayeti, 245 şüpheli kadın ölümü
Kadınlar çoğunlukla en yakınları tarafından evlerinde öldürüldü. Cezasızlık ve kadınların güvenliğini hiçe sayan uygulamalar, cinayetleri arttırdı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu 2022 Yıllık Veri Raporu'nu açıkladı, kadın cinayetlerinde vahim tablo bir kez daha ortaya çıktı. Rapora göre 2022 yılında 334 kadın cinayeti yaşandı, 245 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu.

Rapordan dikkat çekici rakamlar şöyle:

• 2022 yılında 23 kadın öldürüldüğü anda fail hakkında tedbir kararları olmasına rağmen korunmadı. Öldürüldüğünde tedbir kararı olan kadınların yüzde 50’si boşanma aşamasında olduğu erkekler tarafından öldürüldü.

• Kadınlar öldürülürken, buna engel olmak isteyen yakınları da hedef alınıyor. Bu yıl 34 olayda kadınların yanında yakınları da öldürüldü, 24 olayda ise kadının yakınları yaralandı.

• 2022’de yaşanan kadın cinayetlerinin yüzde 14’ünde faillerin adli sicil kayıtları vardı. Bu oran geçen yıl yüzde 9’du. 2022 yılında adli sicil kaydı olan faillerin yüzde 60’ı ateşli silahla kadınları öldürdü. Suç kaydı olan, cezaevinden izinli çıkan, eski mahkum gibi adli sicil kaydı olan kişiler yasal yoldan dahi ateşli silaha erişim sağlayabiliyor. Bireysel silahlanmanın yasal düzenlemeler ve yönetmeliklerle kolaylaştırılması, kadınların yaşama hakkının elinden alınmasının önünü açıyor. Kadınları koruması ve yaşatması gereken kanun yapıcılar, faillerin silahlanmasını destekliyor.

• 2022 yılında öldürülen 334 kadının 154’ü evli olduğu erkek, 35’i birlikte olduğu erkek, 27’si eskiden birlikte olduğu erkek, 26’sı akrabası, 19’u eskiden evli olduğu erkek, 19’u tanıdık birisi, 17’si babası, 10’u oğlu, 6’sı kardeşi, 4’ü tanımadığı biri, 1’i kendisini bir süredir takip eden erkek, 1’i hastası, 1’i işvereni, 1’i üvey babası tarafından öldürüldü. 13 kadının ölümüne sebep olan kişilerin yakınlık durumu tespit edilemedi.



• Kadınların 209’u evinde, 46’sı sokak ortasında, 16’sı iş yerinde, 10’u arabada, 10’u arazide, 8’i kamusal alanda, 6’sı ıssız yerde, 4’ü otelde, 4’ü su ve kenarında, 2’si yol kenarında, 1’i rüzgar türbinlerinin yanında, 1’i apartman girişinde, 1’i kafede, 1’i eğlence mekanında öldürüldü. 15’inin öldürüldüğü yer tespit edilemedi. Bu yıl öldürülen kadınların yüzde 63’ü evlerinde öldürüldü.

• 82’si ateşli silahlarla, 90’ı kesici aletle, 26’sı boğularak, 18’i darp edilerek, 5’i yüksekten atılarak, 2’si kimyasal madde ile, 2’si yakılarak, 1’i otomobille ezilerek, 1’i bilinçli kaza yaptırılarak öldürüldü. 7 kadının hangi silahla öldürüldüğü tespit edilemedi.


İlgili haberler
Avukat Aycan İrmez: Kadın cinayetleri etkin soruşt...

Şırnak Barosu Başkan Yardımcısı Avukat Aycan İrmez’le 25 Kasım’a giderken kadına yönelik şiddeti ve...

Bakan Soylu'ya göre kadın cinayetleri geçen yıla g...

Bakan Soylu kadın cinayetlerinde azalış yaşandığı yönündeki açıklamalarını sürdürerek "Kadın cinayet...

KCDP Derneği kapatma Davası| Arkamızda kadın mücad...

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneğine açılan kapatma davası Çağlayan Adliyesinde başl...