dijital şiddet
Devlet ve özel şirketlerin sitelerden sızdırılan bilgiler kadınları şiddetin her türlüsüne açık hale getiriyor.
Awen for Us girişimi, 2 Ekim Dünya Uluslararası Şiddetsizlik Günü kapsamında ‘teknolojinin kolaylaştırdığı' cinsiyete dayalı şiddete dikkat çekti.
Plan International'ın küresel çapta yaptığı bir araştırmaya göre birçok genç kız ve kadın siber ortamda aşağılama, müstehcen içerik gönderilmesi gibi tacizlere maruz kalıyor.
Stay On programının bulgularına göre, kadınların online ortamda şiddete maruz kalma riski erkeklere göre 27 kat daha fazla. Kadınlar herhangi bir internet ortamında kendini daha az güvende hissediyor.
Salgın günlerinde kadınlara yönelik fiziksel, psikolojik, ekonomik şiddetin yanı sıra özellikle genç kadınlara dönük dijital şiddetin arttığı açıklandı.
Sosyal medya ve diğer dijital medya uygulamaları üzerinden cinsel içerikli fotoğraf ve bilgi paylaşımı olan ‘sexting’ günümüzde çocuklar için büyük sorun haline gelmiş durumda.
Dijital şiddetin ne olduğunu, Türkiye ve dünyada nasıl tartışıldığını, neler yapılabileceğini İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Komisyon Başkanı Şebnem Ahi anlattı.
‘Siber Şiddet’ araştırmasına katılan her 10 kadından 7’si, internet kullanırken kendini güvende hissetmediğini belirtti.
Bir şiddet biçimi olan intikam pornografisi sıklıkla partnerler arasında gerçekleşiyor.
Partneriniz sosyal medyada son görülme tarihinize bakıp üzerinizde baskı mı oluşturuyor, hesaplarınızın şifresini isteyerek yazışmalarınızı ve konuştuğunuz insanları mı takip ediyor? O zaman dikkat!
Uçan Süpürge, Ürdün ve Tunus'tan gelen kadın örgütleri temsilcileriyle düzenlediği sempozyumda kadınlar ve kız çocuklarının şiddetle mücadelede internetin kullanımı ve dijital güvenliği konuştu.
Mor Çatı 2017 yılının ilk 6 ayına ilişkin yayınladığı faaliyet raporunda birçok kişi tarafından şiddet olarak görülmeyen 'ısrarlı takibe' dikkat çekti.
Mor Çatı’ya şiddet nedeniyle başvuran kadınların çoğu 24-34 yaşında. Şiddet uygulayanların çoğu ise en yakınındaki erkekler!
Twitter'da Taciz Veri Bankası adlı hesap, sosyal medya tacizcilerini ifşa yöntemiyle caydırmayı amaçlıyor. Kurucusu bunun “sosyal medyada tacize uğrayan tüm kadınların ortak hesabı” olduğunu söylüyor.
Teknolojik araçlar kadını küçük düşürmek, cezalandırmak, denetlemek için kullanılıyorsa bu dijital şiddettir. Son yıllarda sosyal medya ile yaygınlaşan dijital şiddet biçimlerine bir göz atalım...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.