Körfez’de bulunan Yavuz Sultan Selim Mahallesi’ndeyiz. Mahalleyi ikiye bölen yolun üst tarafında gecekondu ve müstakil evler; alt tarafında ise yapılaşmanın hala sürdüğü TOKİ’ye ait siteler var. Bu mahallede oturan iki kadını ziyaret ediyoruz. Evine gittiğimiz ilk kadın Kumru, müstakil bir evde yaşıyor. Üç çocuğunun üçü de okuyor, evde çalışan tek kişi Kumru’nun eşi. Üst katlarında Kumru’nun eşinin anne ve babası yaşıyor. Tüm evin yükü üzerinde. Pazar fiyatlarının el yaktığından ve tek maaş ile geçinmenin ne kadar zor olduğundan bahsediyor. Çocukların okul masrafı, evin masrafları derken krizi çok derinden hissettiklerini anlatıyor. “Faturalar zaten el yakıyor” diyor. Her şeyden azar azar aldığını ve omzundaki iş yükünün sürekli arttığını, önceden arada temizliğe gittiğini şimdi onu da çok yapamadığını söylüyor. Bir taraftan sinirli “Ses çıkartmıyoruz, kriz bir tek bizi mi etkiliyor?” diyor. Kendi çabası ile okuma yazmayı öğrenen Kumru’nun tek istediği çocuklarının daha iyi yaşaması.
Yolun alt tarafındaki TOKİ’nin sitelerinden birinde yaşayan Derya’ya gidiyoruz. Derya ücretli öğretmenlik yapıyor yani asgari ücretin altında ücret alıyor, eşi ise elektrikçi. Masada domatesi görünce takılıyorum “Ooo zenginsiniz bakıyorum” diye. O da “Yok ya siz geliyorsunuz diye 1 tane kestim” diye açıklıyor. Derya’nın iki çocuğu var ikisi de okuyor. Gelir o kadar yetmez olmuş ki, kirada oturdukları evden çıkıp annesinin yanına taşınmayı bile düşünür olmuşlar. Derya işe gittiğinde çocuklara annesi bakıyor. Söz krize gelince annesiyle aralarında geçen bir diyaloğu örnek veriyor; “Evden çıkarken anneme çocuklara meyve almasını söylemiştim, o da meyve yerine meyve suyu almış, ‘Anne niye böyle yaptın meyve suyu zararlı’ deyince;’Meyve suyundan kim ölmüş meyve daha pahalı’ dedi. Meyvenin hesabını yapar hale geldik.”
Anlayacağınız kriz görece daha iyi koşullarda yaşadığını düşündüğümüz yolun alt kısmında yaşayanları da, en az yolun üst tarafında yaşayanları kadar etkiliyor. O zaman bizi ayıran yolları aşıp bir araya gelmemiz gerekmez mi?
İlgili haberler
Krizi sermayenin krizine çevirelim!
Dışarı gezmelerinden feragat edip ev ziyaretlerine giderken birbirine patates soğan alan kadınlar......
Seçeneğimiz; birlik ve mücadele
Ev toplantılarından birisini de Derince’nin Esentepe mahallesinde gerçekleştirdik. Bağımsız aday Rey...
VAN’DA KADINLARIN GÜNDEMİ: İrade gaspı ve geçim de...
Ulusal mücadelesi on yılları aşmış Kürt halkı ise bir yandan iradesi kayyumlarla yok sayılmışken diğ...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.