Amerikalı kadın hakları savunucusu ve toplumsal reformcu Harriot Stanton Blatch 20 Ocak 1856’da New York’ta doğdu, 20 Kasım 1940’ta Connecticut, Greenwich’de öldü.
Kendisinin ve kız kardeşinin erkek kardeşleriyle aynı fırsatlara sahip olduğu, entelektüel bağımsızlığın ve siyasi bağlılığın en önemli öncelik olduğu ilerici bir ailede büyüdü. Doğum yeri Seneca Falls ilk büyük kadın hakları toplantısının 1848’de yapıldığı yerdi. Annesi, ünlü erken süfrajetlerden biri olan Elizabeth Cady Stanton’dı ve babası, köleliğin tanınmış bir karşıtıydı. Bu arka plan göz önüne alındığında, adalet mücadelesini hayatının görevi haline gelmesi şaşırtıcı değildir.
Vassar Koleji ve Boston’da okuduktan sonra kısa bir süre Avrupa’da özel öğretmen olarak çalıştı ve ardından annesi ve Susan B. Anthonys’in Kadın Oy Hakkı Mücadelesinin Tarihi adlı eserinde yardımcı olarak çalıştı. Bir İngiliz ile olan evliliği sonrası “Blatch” adını aldı.
İngiltere’de yaşadığı yirmi yıl boyunca, çeşitli kadın örgütlerinde ve sosyalist inançlarının ilgiyle karşılandığı Fabian Cemiyeti’nde görev yaptı. Bu çalışmalar ABD’ye dönüşünden sonra yapacağı çalışmalara iyi bir hazırlıktı. Burada Harriot, kendilerini gururla feminist olarak tanımlayan asi genç nesil “Yeni Kadınlar”ın yardımıyla tutkulu konuşmalar yaptı, Beşinci Cadde’de kitlesel gösterilere katıldı, kadın otomobil konvoyları ve diğer eylemlerle kamuoyunda ve kadın hareketinin ılımlı kanadında heyecan ve huzursuzluk yarattı. Aynı zamanda, sert ikna ve siyasi-ahlaki baskı yoluyla Washington’da ve her bir eyalette milletvekillerini hareketin yanına çekmek için kulis çalışmaları yaptı.
1920’de anayasada yapılan 19. değişiklik nihayet yürürlüğe girdi ve kadınlara ülke çapında oy kullanma hakkı verdi. Aynı zamanda Harriot’un Bir Kadının Bakış Açısı-Barışa Giden Bazı Yollar adlı kitabı da yayımlandı. Birinci Dünya Savaşı sırasında başlangıçta savaşı kadınların ekonomik kazanımı ve gücünü göstermesi için bir fırsat olarak gördü ve savaşı destekledi ancak kısa sürede bu tavrından vazgeçti ve barış hareketine katıldı. Ona göre; savaş “Çok anlamsız, hiçbir sorunu çözmeyen hatta büyüten aptalca bir şey”di.
Fotoğraf: Montauk, from the Gilliams Press Syndicate/Wikimedia Commons
İlgili haberler
29 Aralık 1879 | Norveçli kimyager, kadın hakları...
Lise yıllarında büyük başarı elde eden ancak bir kadın olduğu için üniversite sınavlarına girmekten...
13 Aralık 1852 | Kadın hakları savunucusu, kölelik...
Birleşik Devletler'de köleliği alenen protesto eden ve büyük kalabalıklara kadın hakları hakkında ko...
23 Ocak 1813| Norveç’in ilk kadın hakları savunucu...
Yazılarıyla ev ve bakım işlerinin kadınlara yıkılması, kadınların ekonomik bağımsızlığa sahip olmama...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.