Sınırların ötesinde: İşçiler verilmeyen hakları için harekete geçiyor!
Fransa’da sağlık yasasına karşı imza kampanyası yürütülürken, Asya’da 12 milyar dolar ücretleri çalınan işçiler olduğu belirlendi, Yeni Zelanda’da ise hemşireler greve hazırlanıyor.
FRANSA: Sağlık yasasına karşı imza kampanyası

Fransa’da Femmes Egalite, adil, demokratik ve sosyal bir sağlık politikası için “sağlık yasasına ve gelecekte oluşacak toplumsal baskıya karşı” imza kampanyasını örgütlemeye çağırıyor. Femmes Egalite, açıklamasında devlet hastanelerinde çöküş devam ederken krizin bedelinin, çok uluslu şirketler ve bundan yararlanan en zenginlere değil de, işçilere, işsizlere, gençlere, emeklilere ödetildiğini söylüyor. Pandemi ile savaşmak için geniş ve kapsamlı bir aşılamanın yanı sıra başka bir siyasi, adil ve demokratik politikaya ihtiyaç olduğunu söyleyen Femmes Egalite, “sağlık yasasına ve gelecekteki toplumsal baskılara karşıyız” diyerek şu talepleri sıralıyor:

4 24 Temmuz'da Meclis'te yapılan oylamanın ardından bu kanunun geri çekilmesi ve olağanüstü hâl ilanın kaldırılması,

4 Devlet hastanelerine ve huzurevlerine mali kaynaklar ve insan kaynağı ayrılması , çalışma saatlerinde aşı olma olanakları, aşı merkezlerinin daha kapsamlı ve sıhhi şartlara uygun çalışma koşullarına izin vermek için gerekli işe alımların yapılması,

4 Uluslararası dayanışma ve halk sağlığı için Dünya Ticaret Örgütü bünyesinde patentlerin kaldırılması,

4 İşsizlik sigortası ve emeklilik yasa ve projelerinin terk edilmesi.

ASYA: Hazır giyim işçilerinin 12 milyar dolar ödenmemiş geliri var!

Temiz Giysi Kampanyası'nın yeni bir raporuna göre, Asyalı hazır giyim işçilerinin pandeminin ilk yılında yaklaşık 12 milyar dolarlık ödenmemiş gelir ve kıdem tazminatı var.

“Hala Ödenmemiş” raporu, işverenlerin ücretleri kesmesi veya düşürmesi ve uluslararası moda markaları ve perakendecilerin siparişleri iptal etmesi, mallar için ödemeyi reddetmesi veya talep edilen fiyatı reddetmesi nedeniyle Mart 2020'den Mart 2021'e kadar olan dönem için işçilerin 11.85 milyar dolar borcu olduğunu söylüyor.

Rapor, Temiz Giysiler Kampanyası'nın, pandeminin ilk üç ayındaki gelir ve kıdem kaybının 3,2 ila 5,8 milyar dolar aralığında olduğunu tahmin eden Ağustos 2020 raporuna dayanıyor.

Raporda, yedi ülkede tahmini 1,6 milyon hazır giyim işçisinin işten çıkarıldığı belirtildi: Bangladeş, Kamboçya, Hindistan, Endonezya, Sri Lanka, Myanmar ve Pakistan.

Temiz Giysi Kampanyası, işten çıkarılan birçok işçiye kıdem tazminatı için yasal haklarının tamamının ödenmediğini ve izne ayrılan diğerlerine normal ücretlerinin yalnızca küçük bir yüzdesinin ödendiğini söyledi. Endonezya hariç, araştırılan tüm ülkelerdeki işçiler, ortalama aylık ücretin en az iki katına eşdeğer ücret kaybetmişti.

Temiz Giysi Kampanyası, hazır giyim markalarını ücretleri güvence altına almak, bir kıdem tazminatı fonu oluşturmak ve temel işçi haklarına saygı gösterilmesini sağlamak için uygulanabilir bir anlaşmayı müzakere etmeye çağırıyor.

Temiz Giysi Kampanyası'ndan Ineke Zeldenrust'a göre, pandeminin başlangıcından bu yana hazır giyim sektörü için 100'den fazla moda markasının bir “Hareket Çağrısı”nda bir araya gelmesine rağmen işçilere haklarının verilmediğini söyledi: “Markaların kendi inisiyatiflerine veya arkasına saklandıkları gönüllü programlara, işçilere sunmak için güvenemeyiz. Milyonlarca hazır giyim işçisinin ve ailelerinin daha da yoksulluğa sürüklenmesini önlemek için şirketlerin sendikalarla bağlayıcı ve uygulanabilir bir anlaşmayı müzakere etmesi ve imzalaması acildir.”


YENİ ZELANDA: Hemşireler greve!

Gisborne Hastanesi'ndeki 400'e yakın hemşire de dahil olmak üzere sağlık kurulu hemşireleri, 19 Ağustos'ta sekiz saat süreyle greve gitmek için oy kullandı.

Grev bildirimi, planlanan üç grevden ikincisi için yapıldı.

Yeni Zelanda Hemşireler Örgütü (NZNO) üyesi 30 bin hemşire ve sağlık görevlisi, geçen Perşembe günü yapılacak ilk grev için daha önce bildirimlerini geri çekmişti.

9 Eylül'de 24 saat sürecek üçüncü bir grev planlanıyor.

Gisborne Hastanesi klinik hemşiresi uzmanı ve NZNO delegesi Michelle Krawczyk, bu yılın başlarında yoğun ve personel yetersizliği olan bir koğuşta çalıştığını söyledi ve çalışma koşullarını anlattı: Diğer birçok hemşire gibi ben de sık sık fazla mesai yapıyorum çünkü meslektaşlarımı daha da kötü koşullarda çalışmaya bırakmak istemiyorum. Diğer birçok hemşire gibi kendimi bitkin ve aşırı yorgun hissediyorum ama hepsinden kötüsü bunun hastalarıma verebileceğim bakım düzeyini nasıl etkilediği. Onlarla konuşmak veya bağlantı kurmak için zamanım yok, bu da iyileşmelerine gerçekten yardımcı olabilir. Genellikle temel bakımlar atlanır ve çoğu gece eve, yapmayı unutmuş olabileceğim şeylerden dolayı sıkıntı içinde giderim."

NZNO danışmanı David Wait, sağlık kurullarının “sorunun gelecekte bir noktada çözüleceğine dair aynı eski belirsiz vaatleri tekrar ettiğini” söyledi. Sağlık kurullarının ve hükümetin sadece hemşirelerin katkı payını tanımakla kalmayan, aynı zamanda onlara hemşireliğin geleceğinin güvenli olduğunu garanti eden bir teklif bulması gerektiğini söyledi.

Ülke çapında grev 19 Ağustos'ta 11.00-19.00 saatleri arasında gerçekleşecek.

Fotoğraflar: Unplash

İlgili haberler
Evimiz yanarken ne yapacağız?

“Ben ne yapabilirim ki?” diyecek zamanda değiliz, evimiz yanıyor. Ya yangını seyredenlerden olacaksı...

Bu bir yangın yazısı değil, ‘seçim’ yazısı

Doğayı yağmalayan, emeğimizi sömüren, bedenimizi yok edip varlığımızı hiçe sayan türümüzün sömürgenl...

Kamu emekçisi kadınlar bu taslağa sığmaz!

Kadın kamu emekçilerinin talepleri TİS süreçlerine nasıl yansıyor? Konfederasyonların taslaklarını i...