Elinde bulunan Ali’nin fotoğrafına bakarak, yanlış bir bedende, yanlış bir hayat yaşarken mutsuz olduğunu söylüyor. "Ancak artık fotoğraflardaki bu gence bakmak beni üzmüyor. Geçmişimi değiştiremem, bu yüzden de bence onu olduğu gibi kabullenmek önemli. Geçmişe takılıp kalsaydım asla huzur bulamazdım" diyor Lilith.
Lilith Pakistanlı trans bir kadın. Geçmişteki adıysa Ali. Cinsel yönelimini hiç kimseye açıklayamadan çok uzun yıllar geçirdi Pakistan’da. Lilith ailesine utanç kaynağı olma korkusuyla uzunca bir süre gizlemişti kimliğini. Bu suskunlukta elbette hayatından endişe etmesinin de payı olmuş. Çünkü trans bireylere karşı şiddet oldukça yaygın. Bu şiddetin sınırları hakaretten, dayağa, tecavüz ve hatta cinayete kadar uzanıyor.
Lilith hiç tehdit edilmese de, ülkeden ayrılmayı aklına koyduğunu anlatıyor. Cinselliğini sonunda açıkça yaşama umudu onu Almanya'ya kadar getirmiş. Köln Üniversitesi'nde Çevre Bilimleri yüksek lisansına kaydını yaptırmış ve Ekim 2012'de öğrenci vizesiyle Almanya'ya gelmiş. Tüm bu süreçte büyük rol oynayan annesine ise derin bir minnet duyuyor. Annesinin yeni hayatına başlayabilmesi için elinden geldiğini yaptığını anlatıyor.
ÖNCE ALİYE SONRA LİLİTH
Lilith'in hemen her tavrı dış görünüşünden ne kadar gurur duyduğunu gösteriyor. Aynaya baktığında görünüşünden oldukça memnun olduğunu vurguluyor.Pakistan pasaportunu gösteriyor. Burada ismi hâlâ Ali Rıza. Ancak Almanya'da sigorta kartından banka kartına ya da ikametgâh belgesine kadar yeni ismi Lilith'i kullanıyor. Uzunca bir süre kullandığı Aliye ismini ise artık istemediğini söylüyor ve ekliyor: "Yeni bir şey olsun istedim; benim kişiliğimle de bağdaşan yeni bir isim…”
Neden Lilith ismini seçtiğini ise şöyle anlatıyor: "Lilith, Adem'in Havva'dan önce Tanrı tarafından yaratılan ilk eşiydi. Yani, o Adem'e boyun eğmek istemedi. Benim için Lilith dünyanın ilk feministi. O çok güçlü bir kadındı. Bu yüzden bu ismi seviyorum.”
SON ADIM İÇİN HEYECANLI BEKLEYİŞ
Lilith hedefine neredeyse ulaşmış. Şimdi Essen'deki üniversite hastanesinde gerçekleştirilecek olan cinsiyet değiştirme operasyonunu bekliyor. O bu bekleme sürecini psikolojik açıdan yıpratıcı olarak nitelendiriyor. Her ne kadar elinde henüz somut bir tarih olmasa da ameliyat için gün saydığını söylüyor Lilith.Lilith, Almanya'ya geldiğinden bu yana hayatında pek çok değişim olmuş. 2017 yazında Çevre Bilimleri yüksek lisansını tamamlamış; şimdilerde ise Almanya Lezbiyen ve Gay Derneği'nde (LSVD) sevdiği bir işi var. Geçen Kasım ayından bu yana burada Almanya çapında yürütülen bir proje için çalışıyor. Hükümetin uyum sorumlularınca desteklenen "Queer Refugees Deutschland”; lezbiyen, gay, biseksüel, trans ve interseks (LGBTİ) mültecilere yönelik bir proje.
"BEN BUYUM DİYEBİLMEK KOLAY DEĞİL”
Lilith için şu anda öncelikli olan danışmanlığını yaptığı mülteciler. Yani, kendisininkine benzer şeyler yaşamış insanlar. Çoğu cinselliğini özgürce yaşayamadığı ülkelerden gelen ve buralardan kaçış yolunda; hatta Almanya'daki kamplarda ayrımcılık ve fiziksel şiddetle mücadele etmek zorunda kalanlar…
Lilith işte bu insanlara kulak veriyor ve elinden geldiğince onlara yardım eli uzatmaya çalışıyor. Şimdiye dek tam 125 hikâye biriktirmiş. Ancak bu tecrübeleri yaşayanların açılmasının kolay olmadığının altını çiziyor.
Lilith’in ailesinde herkes durumuna anlayışla yaklaşmamış. Bugün dahi trans kimliğini bir utanç kaynağı olarak gören amcasından korkuyor. 2015'ten bu yana annesini ve kız kardeşini görememiş, çünkü Pakistan'a giderse hapse atılacağından endişe ediyor.
Önümüzdeki yıl annesi ve kız kardeşi ile Türkiye'de buluşmayı planladıklarını söyleyen Lilith’in annesi ve kız kardeşinden bahsederken birden sesi titremeye başlıyor. 2019 yılında, yani hayatında yepyeni bir sayfa açtığında, yaşamının merkezindeki iki kadınla "Lilith olarak" buluşmanın kendisi için ne kadar önemli olduğunu anlatıyor sesindeki titreme ile…
Kaynak: Esther Felden / Deutsche Welle Türkçe’den kısaltılarak alınmıştır.
İlgili haberler
Hindistan’da ilk trans hakim
Hindistan’da bir mahkeme türü olan Lok Adalat’a 29 yaşındaki trans Joyita Mondal Mahi hakim olarak a...
GÜNÜN İLKİ: Nepal’de evlenen ilk trans kadın
40 yaşındaki trans kadın Monika Shahi Nath, 22 yaşındaki Ramesh Nath Yogi ile evlenerek “Nepal’de ev...
GÜNÜN BELLEĞİ: Tyra Hunter’i transfobi ve ırkçılık...
7 Ağustos 1995 günü Tyra Hunter adlı trans kadın geçirdiği trafik kazası sonrası tedavi edilmedi. Ty...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.