Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Diyarbakır’da, boşanma aşamasında olduğu Mesut Isısı tarafından katledilen Müzeyyen Boylu’yu Meclis gündemine taşıdı. Meral, konuyla ilgili Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması için Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi.
Önergede, kadına yönelik erkek şiddeti ve artan kadın katliamlarının neredeyse her gün bir yerlerde bir cana mal olduğu ifade edildi. Önergede, “Bağımsız kuruluşların yalnızca basın taraması yoluyla derlediği verilere göre 2018 yılında 255 kadın öldürülmüş olup yalnızca 2019 yılının nisan ayında öldürülen kadın sayısı 31 olarak ifade edilmektedir. Bu sayı yalnızca basın taramasından edinilen verilere ilişkin olup gerçekte bu sayının çok daha fazla olduğu tartışmasızdır” denildi.
Önergede, Müzeyyen Boylu’nun nasıl katledildiği ifade edilerek, “ Bahse konu elim olay, uzaklaştırma ve koruma kararlarının ne denli etkisiz olduğu ve yargının mevcut yasaları uygulama noktasında şiddeti engelleyecek kararlar almaktan uzak olduğunu bir kez daha gösterirken erkek şiddetinin her yerde yaşandığına, kişilerin sosyo-ekonomik durumları, statüleri, mesleklerinden azade bir şekilde her kesim açısından bir vakaya dönüştüğüne bir örnektir” ifadeleri kullanıldı.
Önergede, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’tan şu soruların cevabı istendi:
“*AKP iktidarı müddetince kaç kadın erkek şiddeti neticesinde yaşamını yitirmiştir? Kadın ölümlerinin yıllara, illere ve yaşa göre dağılımı nasıldır?
*Bakanlığınızın kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerine ilişkin yürüttüğü çalışmalar var mıdır? Kademe kademe ifade etmeniz mümkün müdür? Şayet bir çalışma yürütülüyorsa neden şiddet ve cinayet giderek artmaktadır?
*Son 17 yıllık süreçte kadın ölümlerinin azalan değil artan bir çizgide seyretmesinin sebepleri üzerine çalıştınız mı? Bu nedenlere ilişkin etkin bir çalışma neden yürütmediniz?
*Kadına yönelik şiddet eylemlerine dair kolluğa yapılan şikâyetlerin sonuç vermemesinin sebep ve gerekçesi nedir? Kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet ile ilgili emniyette ayrıca bir birim kurulması yönünde bir çalışma yürütülecek midir? Ya da kolluk görevlilerine toplumsal cinsiyet temelinde eğitim çalışmaları yapılacak mıdır? Kolluk görevlilerinin kadının maruz kaldığı şiddet eylemleri karşısında etkisiz kalmasının nedenlerine dair bir çalışma yürütülmüş müdür? Yürütülmemiş ise bu konunun değerlendirmeye alınması gündeminizde olacak mıdır?
*Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri ile biten olaylarda yargı mekanizmasının tutumunu nasıl değerlendirmektesiniz? Başvuru yapılan mahkeme yahut savcılıkların önleyici tedbir almamalarının sebep ve gerekçeleri nedir? Yargıya başvuru yapıldığı halde koruma kararı alınmaması nedeniyle birçok kadının öldüğü hususu çokça tartışılmış olmasına rağmen bu konuda etkin bir çalışma yürütülmemesinin izahı nedir?
*Hâkim ve savcılara toplumsal cinsiyet eğitimi verilmesi yönünde bir çalışma neden hayata geçirilmemektedir? Bakanlığınız döneminde böyle bir çalışma yürütülmesi gündeminizde olacak mıdır?
*Son bir yıl içerisinde kaç kadın koruma talebi ile yargı mekanizmalarına başvurduğu halde şiddete maruz kalmıştır? Bu şekilde kaç kadın yaşamını yitirmiştir?
*Erkek şiddeti ve erkek şiddeti neticesinde kadınların yaşamını yitirdikleri vakaların üzerinin örtülmesine ilişkin Bakanlığınız özel bir çalışma mı yürütüyor? Olayların üzeri kapatılarak yok sayma eğiliminin sebebi nedir?
*Erkeklerin şiddet eylemlerini meşru görmesinin ve uygulamasının nedenleri tespit edilmiş midir? Bu konuda çalışma yapılması için daha kaç kadının ölmesi gerekiyor?
*Müzeyyen Boylu’nun ölümü, erkek şiddetinin, meslek ve sosyo-ekonomik koşullardan azade bir şekilde toplumun her kesiminde mevcut olduğu gerçeğini bir kez daha deşifre etmekle birlikte erkek şiddeti iktidarınızın icraatları ve dilinin bir yansıması olabilir mi?
*Bakanlık olarak kadın ölümlerinden kendinizi sorumlu tutmamanızın sebebi nedir? Daha kaç kadının şiddete maruz kalması yahut cinayete kurban gitmesi gerekmektedir Bakanlık olarak görevinizi yapmanız için?
*İstanbul Sözleşmesi’nin gerekleri neden yerine getirilmemektedir? Türkiye bu sözleşmeye ev sahipliği yapmış olmanın dışında neden meselenin çözümü noktasında hiçbir faaliyet yürütmemektedir? İstanbul Sözleşmesi’nin gerekleri yerine getirilecek midir? Bu hususta yasal düzenleme yapılması yahut yasa hükümlerinin uygulanmasındaki eksikliklerin giderilmesi yönünde bir çalışma yürütülecek midir?
*Avukat Müzeyyen Boylu cinayeti konusunda bir açıklama neden yapmadınız? Bu davaya müdahil olacak mısınız?
*Bakanlığınızın erkek şiddeti ve cinayet davalarına müdahil olması hangi kriterlere göre belirlenmektedir? Bakanlığınızın bu tür davalara müdahil olması yalnızca bir prosedürün yerine getirilmiş olması için mi yoksa gerçekten etkin bir yargılamanın gerçekleşmesi için çaba sarf ediyor musunuz?”
Kaynak: JinNews
İlgili haberler
Bornova’da yaşanan kadın cinayetine karşı BORKAD ‘...
İzmir’in Bornova ilçesi İnönü Mahallesi’nde bir kadın, kız kardeşinin eşi tarafından çocuklarının ön...
BORKAD'lı kadınlar, kadın cinayetini protesto etti
İzmir’de Fatma Yıldız, kız kardeşinin eşi tarafından çocuklarının önünde öldürüldü. BORKAD’lı kadınl...
Antalya’da kadın cinayeti: Defalarca şikayetçi old...
Devlet yine koruyamadı: Antalya’da Nihal Işıldar defalarca şikayetçi olmasına rağmen boşanmak istedi...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.