Şantaj belki de tarihin en eski suçlarından biridir, günümüz teknolojisi de buna yardım ediyor – diğer birçok şey gibi – bu da kelimenin tam anlamıyla patladı. Siber suçlular, mağdurlarda birçok şekilde para kazanabiliyorlar. Ancak iletişim yollarını (mesela mesajlaşmalarını, web kamerasını) hacklemek ve insanların son derece kişisel verilerini ele geçirmek –ki bu son derece insanlıktan uzak bir durum – için yapılan bu güçlü saldırılara sextortion diyoruz.
Sextortion ki buna cinsel içerikli şantaj da diyebiliriz; ele geçirdikleri mağdurun “özel” verilerini para vermezlerse açığa çıkaracağını söylemesiyle başlar. Bu bağlamda, dijital çağımızda, özel veriler cinsel içerikli mesajlaşmalar (İngilizce mesajlaşma anlamına gelen text kelimesinin türetilmesinden oluşturulmuş sexts – sexting olarak kullanılır), ‘açık’ fotoğraflar hatta videolardan oluşabilir. Verileri ele geçiren suçlular genellikle para isterler, ama bazen uzlaşmak için başka şeyler talep ederler – “daha fazla cinsel içerikli fotoğraf/video gönder yoksa elimdekileri deşifre ederim!”
Sextortion hakkındaki belki de en ilginç bilgi, hatrı sayılır çoğunluktaki mağdurların ergenlik çağındaki gençler olmasıdır – ki ergenlik çağındaki gençlerin demografik olarak pek parası olmadığı bilinir. Ama gençler sextortion için harika kurbanlar.
Ergenlik yıllarında gençler ‘Nasıl ilişki bulunur ve bulunan ilişkiler nasıl geliştirilir’ konularıyla ilgilenirler – genellikle bu yolculuklarında kendilerine yol gösterecek haritaları da olmaz. Bu dönemde gençlerin karakteri oluşmaya başlar ve otoriteyi sorgulamaya başlarlar, ama yine de bir yetişkin gibi riskleri algılayabilmeliler.
Sonuç siber suçluların hayali olabilir: Duygusal ve kolayca utandırılabilecek insanların ekstra güvende tutulması gereken ama tutulamamış özel bilgileri. Sanıyoruz bu sebeple mağdurların tahmini yüzde 70’i ergenlik çağındaki gençlerden oluşuyor. Mağdurların çoğu kadın, şunu da belirtelim yetişkin bir erkek olmanız da güvende olduğunuz anlamına gelmiyor.
KENDİNİZİ VE ÇOCUKLARINIZI SEXTORTİON’DAN KORUYUN
1. Online olarak paylaştığınız her şey herkesin görebileceği şekilde paylaşılabilir, bu durumu çocuklarınıza anlatın. Herkes tarafından paylaşılabilir, hackerlar tarafından ya da fotoğrafı/videoyu gönderdiğiniz kişi tarafından paylaşılabilir – ya da sizin güvenerek gönderdiğiniz alıcının bilgisayarı veya telefonu hacklendiyse, bu işi yapan hacker. Kısacası bir şey online olduysa, o şey paylaşılabilir. Yabancılarla konuşmak riski daha da artırır. Genellikle paylaştığınız şeyleri herkese açık ve herkes tarafından (en yakın arkadaşınızdan öğretmenlerinize hatta dedenize kadar) okunduğunu düşünün.
2. Siber güvenliğinizi artırın. Güçlü bir parola kullanın ve mümkünse iki aşamalı onayı aktif ederek sosyal ağlarda, mesajlaşma programlarında ve maillerinizde güvenliğinizi artırın.
3. Her zaman tetikte kalın ve yeni tehditleri göz ardı etmeyin. Sextortion gibi suçlar herkesin problemi olabilir. Tehditler hakkındaki haberleri paylaşın – tehdidin öncesinde de, sonrasında da.
4. Çocuklarınızı internet tehditlerine karşı bilinçlendirin. Çocuğunuzla cinsellik ve sextortion hakkında konuşmak zor olabilir ama bunu bilmek zorundalar.
İlgili haberler
GÜNÜN KAVRAMI: Tabu nedir?
‘Tabu’ nedir, nerden gelmiştir? Ve bu kör olasıcı, yıkılası tabular nerden çıkmıştır?
GÜNÜN KAVRAMI: Kızkardeşlik
Kız kardeşlik... Paylaşma ediminin de adıdır; öfkeyi, cesareti ve mücadeleyi paylaşma ediminin. Orta...
GÜNÜN KAVRAMI: Toplumsal cinsiyet ve cinsiyet
Toplumsal cinsiyet, dünyaya geldiğimizden bugüne bizlere sosyal hayatımızda oynamamız gereken roller...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.