Endonezyalı kadın hakları savunucusu Raden Adjeng Kartini 21 Nisan 1879’da o dönem Hollanda’nın sömürgesi olan Java adasındaki Jepara’da doğdu. 17 Eylül 1904’te 25 yaşında oğlunun doğumu sırasında öldü.
Endonezya kadın hareketinin öncüsü olarak tanınan Raden Ayu Kartini bir prenses olduğu için diğer kız çocuklarının mahrum olduğu öğrenim hakkına sahip oldu. Akıcı bir şekilde Hollandaca konuşmaktaydı. Hollanda’da okudu. 1903’te Endonezya eğitiminde dönüm noktası olan sosyal statülerine bakılmaksızın tüm Endonezyalılara açık bir kız okulu kurdu. Çok eşliliğe karşı kampanya yürüttü. Endonezya tarihinin en büyük kadın kahramanlarından biri olarak kabul edilir.
Kartini, Hollandaca yazdığı, ölümünden çok sonra bir kitapta toplanan mektuplarında Endonezya’da kadınlar üzerine baskı ve ayrımcılık kadar sömürgeciliğe karşı da tavır aldı ve ulusal kurtuluş mücadelesinin yolunu açan kahramanlar arasında yer aldı. 1964 yılında dönemin Devlet Başkanı Sukarto tarafından doğum günü olan 21 Nisan, Kartini Günü olarak kadın erkek eşitsizliğiyle mücadele günü ilan edildi. Endonezya’nın sömürge olmaktan kurtulması ve aradan yıllar geçmesine rağmen ülkede kadın ve erkekler arasındaki eşitsizlik hâlâ yoğun şekilde devam ediyor. Endonezyalı kadınlar da Kartini Günü’nü sokağa çıkıp taleplerini haykırmak için değerlendiriyorlar.
İlgili haberler
‘Kızıl saçlı kız’, Hannie Schaft
Nazilere karşı silahlı mücadelenin ‘Kızıl saçlı kız’ı Hannie Schaft 17 Nisan 1945’te kurşuna dizildi...
GÜNÜN KADINI: Charlotte Salomon
Charlotte ölümünden önce ‘Hayat mı yoksa tiyatro mu?’ ismini verdiği tüm resimlerini 1943 yılında do...
Yıldızların kaşifi: Annie Jump Cannon
En az 300 değişken yıldız keşfeden Annie Jump Cannon ile tanışın…
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.