Vajinada şiddetli kaşıntı, akıntı, kötü koku, yanma... Ne anlama gelir?
Şiddetli kaşıntı, akıntı, kötü koku, cinsel ilişki sırasında ve bazen idrar yaparken ağrı ne anlama gelir? Biraz da kadın sağlığına fokuslanalım!
VAJİNİT NEDİR?

Şiddetli kaşıntı, akıntı, kötü koku, cinsel ilişki sırasında ve bazen idrar yaparken ağrı ile kendini gösteren vajinanın iltihabi bir hastalığıdır. Her yaştaki kadınlarda gözlenebilir.

Kadının vajinasından az miktarda berrak veya bulanık beyaz sıvı akışı normaldir. Bu dokuyu ıslak ve sağlıklı tutar. Vajina normalde de bakteriler ve mantarlar gibi çeşitli organizmaları denge halinde barındırır, böylece normal işlev görebilir.

Bazı faktörler vajinanın bu normal dengesini bozabilir (antibiyotikler, hormonal dengedeki değişiklikler, gebelik, vajinal duşlar, menopoz gibi).

Kadınlarda en sık karşılaşılan akıntı sebebi " bakteriel vaginosis"dir. Bu enfeksiyon "Gardnerella vaginalis" denen mikrobik ajanın vagina içerisinde aşırı çoğalması sonucu oluşmaktadır. Bol miktarda beyaz-gri hafif sarımsı vajinal akıntı ile kendini gösterir. Özellikle akıntının kötü kokusu belirgindir. Kötü koku cinsel ilişki sırasında ve adet günlerinde belirginleşir.

Vajinada mantar enfeksiyonu belirgin kaşıntı ve tahriş yapan bir akıntı yapar. Sıklıkla vaginadaki bu enfeksiyona dış genital organlar da katılmaktadır. Mantar enfeksiyonu bazen "üretra" denilen idrar kanalını da etkileyerek idrar yaparken ağrıya da neden olabilir. Cinsel ilişkide yanma ve ağrı da genel olarak hissedilen diğer semptomlardır. Mantar enfeksiyonundaki vaginal akıntı beyaz süt kesiği şeklindedir ve vajina duvarına yapışır. En sık "Candida" adı verilen mikroskobik mantarın vajinada aşırı çoğalması sonucu oluşur. Candida enfeksiyonları antibiyotik kullanımı sonrasında, gebelikte ve şeker hastalarında daha sık görülmektedir. Ayrıca vücudun direncinin düştüğü durumlarda, kanser tedavisi (kemoterapi) görenlerde, AIDS'te daha sık olarak karşımıza çıkmaktadır.

Atrofik vajinit bir enfeksiyon tarafından oluşturulmaz, ancak akıntı ve vajinal tahriş yapabilir. Emzirme sırasında veya menopozdan sonra olduğu gibi kadın hormon düzeyleri düştüğü herhangi bir zamanda vajinada kurulukla oluşabilir. Belirtiler kuruluk ve yanmayı içerir.

NASIL KORUNACAKSINIZ?
Mantar nemli ortamda büyüdüğü için genital bölgenin kuru tutulması gerekir. Islak mayoyla oturulmamalı, pamuklu iç çamaşırı giymeli, giyinmeden evvel genital bölge iyice kurutulmalıdır. Tuvalet temizliğinde bağırsakta bulunan bakteri ve mantarların vajinaya geçmemesi için önden arkaya doğru silinmeli.
Alerjik vajinitten sakınmak için kokulu, parfümlü tuvalet kağıdı, kokulu ve renkli sabunlar, deodorantlar bu bölgede kullanılmamalı. Köpüklü banyo, hijyenik kadın spreyleri kullanılmamalıdır. Vajinal duş yani vajina içerisinin su ile yıkanması yapılmamalıdır.
VAJİNİT NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Tedavi vajinitin etkenine göre yapılır. Tedavi ağızdan alınan hap veya vajinaya uygulanan bir krem, tablet, ovül veya jel ile olabilir. Bazı durumlarda eşinize de tedavi verilebilir. Tedavi enfeksiyon etkeninin cinsine bağlıdır. Mantar enfeksiyonu antimantar ilaç kullanımı ile tedavi edilir. Tedavi sırasında cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır.

Akıntı veya diğer belirtiler ilaçlarınızı bitirmeden ortadan kalksa bile, doktorunuzun talimatlarına aynen uymanız önemlidir. Belirtiler kaybolsa da, enfeksiyon hala mevcut olabilir. Tedaviyi erken bırakmak belirtilerin geri dönmesine neden olabilir. Tedavi tamamlandıktan sonra belirtiler tekrarlarsa doktorunuzu görünüz. Farklı bir tedaviye gerek olabilir.


Vajinada akıntı (vajinit) nedenleri ve oluşmasını kolaylaştıran sebepler:

- Genital bölgenin sürekli nemli ve terli olması

- Antibiyotik kullanımı

- Diabet (şeker hastalığı)

- Şişmanlık

- Vajinayı yıkamak (vajinal duş)

- Gebelik

- Doğum kontrol hapları

- Steroid ilaç kullanımı

- AIDS gibi immun sistemi baskılayan hastalıklar

- Dar ve pamuklu olmayan tayt, pantolon, iç çamaşırı giymek

- Vajina bölgesine parfüm v.b kullanmak

- Duştan sonra vajina bölgesinin iyi kurulanmaması

- Tuvalet temizliğinin yanlış yapılması (Önden arkaya doğru yapılmalı)

- Tampon kullanırken sık değiştirmemek

Kaynak: Ekmek ve Gül arşivi / Op. Dr. Dinçer YILDIRIM

Fotoğraflar: Freepik


İlgili haberler
VAJİNAL AKINTI: Bedenimizin salgıladığı sıvılarla...

Vajinal enfeksiyonlar sessiz ilerler, zaman içinde farkında olmadan kadınlarda ciddi hastalıklara se...

GÜNÜN BİLGİSİ: Sağlıklı vajina için 4 öneri

Bedenimizi, cildimizi, aklımızı sağlıklı tutmak çok önemli. Ama vajina sağlığını da atlamayalım. İşt...

Vajinismuslu kadınlar yalnız değilsiniz!

Vajinismus her ne kadar çiftler arası bir sorun olsa da bu durum kadının kendini özellikle eşine kar...