Okurumuzun Sorusu:
Merhaba. Normalde çalışma saatimiz 08:00-17:00. İşveren çalışma saatini 08:30-16:30 olarak değiştirdi. “Bu 1 saatinizi istediğim gibi kullanırım” diyor. Bu yönetici bize mobbing uygulamış oluyor mu acaba?
İş Yasası’nın 63. maddesi aynen şöyle diyor: “Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırk beş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır”.
Yani haftada 5 gün çalışılan işyerlerinde –aksi kararlaştırılmamışsa- günlük çalışma süresi 9 saattir.
Haftada 6 gün çalışılan işyerlerinde –aksi kararlaştırılmamışsa- günlük çalışma süresi 7,5 saattir.
Bunun aksi de kararlaştırılabilir. Yani çalışma süresi haftanın çalışılan günlerine (günlük 11 saati aşmamak üzere) farklı dağıtılabilir. Ancak bunun için işçi ve işverenin karşılıklı anlaşması gerekir. İşveren tek taraflı olarak, kendi keyfine göre çalışma süresini haftanın çalışılan günlerine farklı dağıtamaz.
Okurumuzun örneğinde olduğu gibi çalışma saatlerini 1 saat azaltıp, bu 1’er saati istediği gün ya da günlere ilave edemez. Bunun yapılabilmesi için işçinin onayı gerekir. Buna mobbing diyemeyiz ama bu İş Yasası’na aykırı bir davranıştır.
İşçinin onayı olmadan böyle bir değişiklik yapılırsa ve işveren işçiyi farklı günlerde farklı saatler çalışmaya zorlarsa; bu değişiklik işçiyi bağlamaz. İşçi bu şekilde çalışmayı reddedebilir.
İşçi ayrıca Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına şikâyette bulunabileceği gibi haklı fesih hakkını da kullanabilir.
Not: Bu örnekte “denkleştirme çalışması” söz konusu değil. Dolayısıyla detaylarına girmedim. Ama denkleştirme çalışması yapılması için de işçinin onayı gerekir. Bakınız: Önceden ilan edilmeden denkleştirme yapılamaz
İlgili haberler
GÜNÜN BİLGİSİ: Gece postalarında çalışma süresi uz...
Kadın işçilerin gece vardiyalarındaki çalışma sürelerini düzenleyen yasanın yönetmeliği yayınlandı....
Süt izni çalışma süresinden sayılır
Kadın işçilerin çocuk 1 yaşına girene kadar kullandığı günlük 1,5 saatlik süt izni, çalışma süresind...
Ayrımcılık tazminatında çalışma süresi koşulu yokt...
Cinsiyet, hamilelik ve doğum gibi nedenlerle ayrımcılığa uğrayan kadın işçi ayrımcılık tazminatı tal...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.