Hamilelilik kıdem tazminatına engel değil
Belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışan ve hamilelik nedeniyle işten çıkarılan ya da sözleşmesi yenilenmeyen özel okul öğretmeni kıdem tazminatını alabilir.
Okurumuzun sorusu:

Merhaba internet sitenizde dolaşırken ben de bir soru sorma ihtiyacı hissettim. Özel bir okulda 3 yıldır öğretmenlik yapıyorum. Sözleşmelerimiz her yıl Mayıs ayında yenileniyor. Durum şu ki su an hamileyim ve bunu okula bildirmedim. Büyük ihtimalle işten çıkarılacağım ama tazminat vermemek icin her türlü kurnazlığı yapacaklardır. Ben ne yapmam gerektiğini ve haklarımı bilmek istiyorum. Yardımcı olabilir misiniz?

Öncelikle okurumuzu tebrik edelim, rahat ve sağlıklı bir hamilelik süreci dileyelim.

Köşemizde daha önce detayları ile ele aldığımız üzere yasal kurallar gereği hamile olduğunu öğrenen kadın işçinin işvereni bilgilendirilmesi gerekir; aksi takdirde kadın işçi sıkıntı yaşayabilir. Örneğin işveren okurumuzu hamileliğini gizlediği için tazminatsız işten çıkarabilir.| TIKLAYIN
Sonuç olarak okurumuzun en kısa sürede işverenini hamileliliği ilgili bilgilendirmesi gerekir.

İşveren okurumuzu sırf hamile olduğu için sözleşmesinin süresi dolmadan işten çıkarırsa, İş Yasası’na aykırı bir haksız fesih söz konusu olur. Okurumuz, iş güvencesi kapsamında olmadığı için işe iade davası açamaz. Ancak okurumuz 1) kıdem tazminatını, 2) bakiye kalan ücretini yani işten çıkarıldığı tarih ile sözleşmesinin biteceği tarih arasındaki tüm ücretlerini, 3) hamilelik nedeniyle işten çıkarıldığı için kötü niyet tazminatı ya da ayrımcılık tazminatı talep edebilir. İşverenin ödeme yapmaması halinde okurumuz haklarını önce arabulucuya giderek anlaşma olmadığı takdirde de dava yoluyla talep edebilir.

Peki işveren okurumuzu Nisan ayı sonuna kadar çalıştırır ancak okurumuzun sözleşmesini Mayıs ayı başında yenilemezse ne olur? Bu durumda daha önce de vurguladığımız üzere Yargıtay kararları gereği işverenin okurumuza kıdem tazminatını ödemesi gerekir.  Öte yandan okurumuz sırf hamile olduğu için sözleşmesinin yenilenmediği gerekçesiyle kötü niyet tazminatı ya da ayrımcılık tazminatı talep edebilir. İşveren ödeme yapmazsa okurumuz önce arabulucuya giderek anlaşma sağlanamadığı takdirde de dava yoluyla kıdem tazminatını ve diğer haklarını isteyebilir. Mevcut Yargıtay içtihadı gereği okurumuzun kıdem tazminatını alması kesin gibi Ancak kötü niyet tazminatı ya da ayrımcılık tazminatı konusunda kesin bir şey söyleyemiyorum.

İlgili haberler
Mobbinge uğrayan hamile işçi haklı fesih yapabilir

Hamilelikte mobbinge uğrayan kadın işçi haklı fesih yapabilir. İşçi, işten çıkarmaya karşı önlem de...

Hamilelik nedeniyle sözleşmenin yenilenmemesi ayrı...

Belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışan hamile kadın işçinin sözleşmesi sırf hamilelik nedeniyle ye...

Hamile işçi işten çıkarılabilir ama hamilelik nede...

Hamile işçinin işten çıkarılamayacağına ilişkin bir kural yok. Ancak hamilelik nedeniyle işten çıkar...