Züleyha Gülüm, Münevver Kızıl’ın maruz kaldığı tehditleri sordu
HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, eski erkek arkadaşı tarafından tehdit ve tacize maruz kalan Münevver Kızıl’ın 44 kez yaptığı başvuruların cevapsız kalmasını Bakan Zehra Zümrüt Selçuk’a sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Seyfettin Tanko isimli erkek tarafından tehdit ve tacize maruz kalan Münevver Kızıl’ın 44 kez yaptığı başvuruların cevapsız kalmasını Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a sordu. Gülüm, Münevver Kızıl’ın, maruz bırakıldığı tehdit ve tacize karşı yaptığı başvuruların cevapsız kalmasının kendilerine intikal ettiğini kaydetti. Gülüm, Münevver’in Seyfettin Tanko hakkında 44 kez suç duyurusunda bulunduğunu, 15 dava açıldığını, 4 dava hakkında yetkisizlik kararı verildiğini, 6284 Sayılı Koruma Yasası gereğince kısa süreli ve 17 kez verilen uzaklaştırma kararının fail tarafından her seferinde ihlal edildiğine dikkat çekti.

‘MÜNEVVER KIZIL ÖLÜMLE TEHDİT EDİLMEKTEDİR’

Münevver’in başvurduğu İstanbul, Pendik, Çınardere karakolunda görevli polislerce ciddiye alınmadığını aktaran Gülüm, Münevver’in bu nedenle can güvenliğinin olmadığını ve tehditlerin ısrarla sürdüğünü kendilerine aktardığını söyledi. Gülüm şunları kaydetti: “2013 yılında başlayan şiddet ve ölüm tehditlerinin halen devam ettiği, Münevver Kızıl’ın eski erkek arkadaşının hakaret, şantaj, telefonla taciz ve tehditlerine maruz kaldığı, bu nedenle ağır travma ve stres bozukluğu yaşadığı, bu durumun çocuğu ile birlikte gündelik yaşantısını sürdüremez hale gelmesine, çalışamamasına sebep olduğu bildirilmektedir. Açılan tüm dava ve soruşturmalara rağmen sanık tutuklanmamış ve gerekli önleyici tedbirler alınmamış olduğundan, sanık Münevver Kızıl’ı ölümle tehdit etmeye devam etmektedir.”

Gülüm, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un cevaplaması istemiyle şu soruları yöneltti:
* Şiddet mağduru olan Münevver Kızıl’ın korunması ve Münevver Kızıl’a yönelik şiddetin önlenmesi için Bakanlığınıza bağlı ilgili birimlerce alınan tedbirler nelerdir?
* Kolluk kuvvetleri, Münevver Kızıl’ın başvurusunu takiben hızla 6284 sayılı yasada alınan kararların koruma gereklerini yerine getirmiş midir?
* Münevver Kızıl’a psikolojik, meslekî, hukukî ve sosyal bakımdan rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilmiş midir?
* Halen tehdit edilen ve can güvenliği olmayan Münevver Kızıl’ı korumak için tedbir alacak mısınız?
İlgili haberler
6284 sayılı Şiddetle Mücadele Yasası neden hedefte...

6284 sayılı Yasa bir süredir hedefte. Yasa’yı değerlendiren Mor Çatı avukatlarından Deniz Bayram sal...

6284 kadınlara neler sağlıyor?

Ahmet Kural tarafından şiddete maruz bırakılan Sıla’nın da başvurduğu 6284 sayılı Şiddetin Önlenmesi...

5 yıldır tehdit edilen Münevver Kızıl, yargıdan ve...

Ayrıldığı erkek tarafından 5 yıldır tehdit edilen Münevver Kızıl, başvurduğu devlet kurumlarının vur...