Yoksul kız çocukları ve genç kadınlar çocuk ticaretçilerinin hedefinde: Taşıyıcı anne olarak kullanılıyorlar
İstanbul'da bir tüp bebek merkezinin kız çocukları ve genç kadınlara taşıyıcı annelik için yumurta büyütme tedavisi uygulayıp çocukları teslim etmek için yurt dışına gönderildikleri iddia edildi.

Sağlık Bakanlığı'na gelen bir ihbarda, 18 yaş altı çocukların ve 18 yaşından büyük kadınların "taşıyıcı anne" olarak kullanıldığı iddia edildi. İddiaya göre, Beşiktaş Etiler'deki tüp bebek merkezine götürülen çocuklar, bir çalışan tarafından hazırlanan evraklarla "taşıyıcı anne" olarak yurt dışına gönderildi.

Sabah gazetesinden Dilek Yaman Demir’in haberine göre Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi'ne (SABİM) 3 Eylül 2021 tarihinde genç kadınların ve kız çocuklarının taşıyıcı anne olarak kullanıldığı iddia edilen bir ihbar geldi.

İstanbul Ümraniye'de maddi durumu olmayan kız çocuklarına yumurta büyütme ilacı temin edildiği belirtilen ihbarda, ilaç kullandırıldıktan sonra kız çocuklarının KKTC ve Gürcistan'daki tüp bebek merkezleriyle anlaşmalı yerlere gönderildiği söylendi.

Ayrıca tüp bebek merkezlerine gönderilenlere yumurtalarının sattırıldığı ve yumurta büyütme ilacının eczane depolarından alınıp Üsküdar'daki bir kafeye kargolatılarak buradan aldırıldığı iddiası da yer aldı. Bu yolla bebeği olmayan ailelere taşıcı anne bulunduğu, sahte evraklarla genç kadınların ve kız çocuklarının başka KKTC veya Gürcistan'a gönderildikleri belirtildi.

Kız çocukları ve genç kadınlar, Beşiktaş Etiler'deki tüp bebek merkezine götürülerek burada bir sağlık çalışanı olduğu iddia edilen kişinin hazırladığı evraklarla yurtdışına gönderiliyordu. Yurtdışındaki bağlantıları olan şahıslar tarafından karşılanan taşıyıcı annelerin, çocukları aileye teslim ettikten sonra geri geldikleri ileri sürüldü.

Yapılan ihbar üzerine İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün başlattığı inceleme sonucunda işlemlerde aracılık yaptığı belirtilen kişinin açık adresine ulaşıldı.

SAĞLIK ÇALIŞANI DEĞİL

Sağlık Bakanlığı müfettişlerinin başlattığı inceleme sonucunda kız çocuklarının iletişim kurduğu şahsın kimlik bilgilerinin tespit edildiği incelemelerde, şahsın sağlık çalışanı olmadığı belirlendi.

SORUŞTURMA SÜRÜYOR

Söz konusu iddiaların uluslararası organize ve kamu sağlığını tehdit eder nitelikte olduğu gerekçesiyle durumun adli soruşturma gerektiği belirlenerek Sağlık Bakanlığı tarafından 1 Ekim'de ihbarda bulunuldu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca ihbar sonrası olayla ilgili soruşturma başlatılan soruşturmanın sürdüğü bildirildi.

Fotoğraf: Unsplash

İlgili haberler
GÜNÜN RAKAMI: Türkiye’de insan ticaretinin yüzde 7...

Bugün 30 Temmuz Dünya İnsan Ticaretiyle Mücadele Günü. Türkiye’de ise rakamlar korkunç. Türkiye’de t...

Yokluğun, yoksulluğun çocukları ölüme götürdüğü ye...

Tek seçenek olan cemaat yurtlarına bilmeden evlatlarını gönderen ana, babaların yüreği yandı Aladağ’...

Resmi verilerde olmayan yoksulluk ziyaret ettiğimi...

Yardım başvurusu yapan kadınların en çok dert yandığı meselelerden biri kira zamları. Çoğu, çocuklar...