Yedi ayda 68’i kadın olmak üzere en az 1014 işçi çalışırken öldü
Türkiye’de 7 ayda 68 kadın iş cinayetlerinde yaşamını yitirirken, okulların kapanmasıyla işçilik yapmak zorunda kalan çocuklara da daha fazla ölüm düştü. Ölen işçilerin neredeyse tamamı ise sendikasız

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin (İSİG) yayımladığı iş cinayetleri raporuna göre 2022 yılının ilk yedi ayında en az 1014 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. 1014 işçinin 68’i kadın işçi olurken, temmuz ayında çocuk işçi ölümleri sayısındaki artış dikkat çekti. Raporda en çok işçi ölümünün meydana geldiği iş kolları ise tarım, inşaat ve taşımacılık sektörü oldu.


Grafik: İSİG Meclisi 

Tarım sektöründe özellikle mevsimlik tarım işçilerinin çalıştıkları bölgelere ya da tarlaya yolculuğu sırasında uygun olmayan ulaşım araçlarının kullanılması, eskiyen traktörler, işçilerin barınma, dinlenme ve temizlik alanlarının yetersizliği ve kene ısırmalarının ölümlerin temel nedenlerini oluşturdu.

GENÇ VE ÇOCUK İŞÇİ ÖLÜMLERİ ARTIYOR
2022 yılının ilk yedi ayında iş cinayetlerinin cinsiyetlere göre dağılımında 68 kadın işçi ve 946 erkek işçi hayatını kaybetti. “Temmuz ayı ile birlikte okulların kapanması ve çocukların özellikle tarım iş kolunda çalışmaya başlamasıyla (ücretsiz aile emeği ve mevsimlik işçilik) birlikte çalışan çocuk ölümlerinin artışına tanık oluyoruz” denilen rapora göre ilk altı ayda çalışırken ölen çocuk sayısı 24 iken sadece temmuz ayında bu sayı 15 oldu. Ölen çocukların üçte biri de 14 yaş ve altındaydı.
ÖLENLERİN YÜZDE 97,34’Ü SENDİKASIZ
İş cinayetlerinde ölenlerin 27’si (yüzde 2,66) sendikalı işçi, 987’si ise (yüzde 97,34) sendikasız işçiler oldu.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
İSİG: Kadın iş cinayetleri en fazla tarım ve sağlı...

İSİG’in iş cinayetleri raporuna göre kadın iş cinayetlerinin en fazla tarım ve sağlık iş kollarında...

22 yaşındaki geri dönüşüm işçisi Hacer İsmail Al H...

Geri dönüşüm işçisi olarak çalışan Iraklı Hacer İsmail Al Hardanı 2 ton ağırlığındaki preslenmiş poş...

13 yaşında iş cinayetinde ölen Suriyeli Ula’yı 25...

Kadınlar için türlü biçimlerde ‘ölüm’ dayatan, emeğimizin, bedenimizin, çocukluğumuzun çalındığı bu...