Türk Metal Sendikası, 2019-2021 yıllarını kapsayan grup toplu iş sözleşmesi taslağını 9 Eylül tarihinde MESS’e (Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası) sundu. 150 bin işçiyi ilgilendiren MESS grup sözleşmesi görüşmeleri içinse taraflar 7 Ekim tarihinde ikinci kez bir araya gelecek. Ekonomik krizin etkilerinin derinden hissedildiği sektörde sendika tarafından açıklanan taslak ağırlıklı olarak ücret ve sosyal haklara istenen zam oranı ile tartışılırken kadın işçilerin gündemi ise parasal maddelerin yanı sıra bu dönem ilk kez taslağa konulan Kadın İşçiler Kurulu.
Örgütlü olduğu işyerlerinde üyelerine anket dağıtarak sözleşmeden beklentilerini soran Türk Metal, her ne kadar taslağı işçilerle hazırladığını iddia etse de kadın işçiler buna itiraz ediyor. Taslak açıklandıktan sonra böyle bir kuruldan haberdar olduklarını ifade eden işçiler, ankette kadın işçilerin taleplerine dair tek bir sorunun bile yer almadığını söylüyor. “Bize ne talebimiz soruldu ne de kurulla ilgili görüşümüz alındı” diyen kadın işçiler, kurulun nasıl oluşturulacağı, bileşiminin ne olacağı, ne yapacağı, kendilerinin bu kurulda nasıl temsil edileceği gibi soruların ise havada kaldığını dile getiriyor.
HER ŞEY ATEŞ PAHASI BU RAKAMLA MASAYA OTURULUR MU?
Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak’ın yaptığı basın açıklaması ile MESS’e sunulacak taslağı işçi ile paylaşmadan kamuoyu ile paylaştığını ifade eden bir kadın işçi, “Bu dönem de taslağı basından öğrendik. Tabii haliyle ilk merak edilen yüzde kaçla masaya oturulacağı oldu. Yüzde 26 ile masaya oturacakmış sendika bu dönem. Açıkçası beklentimizin çok çok gerisinde bir rakam bu. Hani buna imza atmış olsa bir nebze tamam diyebiliriz ama her şey ateş pahası olmuş, sen bu rakamla masaya oturuyorsun. Kaçla kalkacağını da hepimiz tahmin ediyoruz. Bu ay okullar açıldı örneğin, okuldan adım başı para istiyorlar. İki çocuk okutuyorum. Her ay zorlanıyorum ama bu ay bütçedeki açığı nasıl kapatırım bilmiyorum. Hal böyleyken beklentimiz yüksek tabi ki” şeklinde konuştu.
ANKETTE KADIN İŞÇİLERİN TALEPLERİ YOKTU
Sendikanın sözleşme hazırlıkları kapsamında işyerlerinde anket dağıttığını söyleyen kadın işçi, “Hepimiz doldurduk o anketleri. Maaş, sosyal haklara yapılan zam beklentisi soruldu. Zaten şıkları sendika hazırlamış sana sadece onları seçmek düşüyordu. İşte ne bileyim sözleşme süresi falan sorulmuştu. 6 aylık mı, yıllık mı zam istiyorsunuz diye soruldu. Ama kadın işçilerle ilgili tek bir soru yoktu. İşyerinizde kreş var mı diye sorulabilirdi mesela. Ya da süt izni, doğum izni, hamilelik, işyerinde yaşanan ayrımcılık... Daha aklıma gelmeyen bir sürü şey sorulabilirdi. Okuyoruz basından İzmir'deydi sanırım bir belediyede kadın işçilere regl izni verilmiş. Bu sorulabilirdi. Ama hiçbir şey yoktu” dedi.Türk Metal’in metal direnişinin ardından kadın kolları kurduğunu aktaran başka bir kadın işçi, “Ama bu kadın kolları kadınlarla kahvaltı yapmak, gezi düzenlemek, kadınları 8 Mart etkinliğine götürmek dışında ne yapar ben bilmiyorum. Kimse de gelip bir gün bize bir sorununuz var mı diye sormadı. Hatta biz kendi aramızda hep bunu konuştuk. Bu kadın kolları nasıl belirleniyor dedik. Niye bize hiç sorulmuyor, niye biz seçmiyoruz dedik” şeklinde konuştu.
TASLAK AÇIKLANINCA KURULDAN HABERDAR OLDUK
Kadın İşçiler Kurulu talebini sendikanın dağıttığı Vardiya gazetesinde gördüğünü belirten kadın işçi “Gazetede yazdığına göre işyerlerinde şiddet ve tacizin önlenmesi, kadın işçilerin maruz kaldığı ayrımcılığın önlenmesiymiş bu kurulun amacı. Sadece bu yazıyor. Ben temsilciye sordum, bana dediği ‘Biz bunu MESS’ten istiyoruz. Kadınların fabrika içindeki haklarının korunması içinmiş. Hamile çalıştırılması, süt izninde çalıştırılması, ne bileyelim erkek işlerinin yaptırılması gibi. Fabrikalardan işçiler tarafından seçilecek bir kurul oluşturulacakmış.’ Tabii ki böyle bir kurulun olması önemli. Ama nasıl bir seçim olacak belirsiz. Diyelim bu kurul oluşturuldu, MESS bunu kabul etti, peki kadın işçiler ne kadar etkili olacak. Bu söylenenler hayata geçirilebilecek mi belirsiz” dedi.
İŞVERENİN BAŞKAN OLDUĞU KURULDAN BİZİM ÇIKARIMIZA BİR ŞEY ÇIKMAZ Kİ
Sendika genel başkanının yaptığı basın toplantısını izlerken kadın işçiler kurulundan haberdar olduğunu söyleyen başka bir kadın işçi ise Kavlak’ın ifade ettiği, kurulun bileşimine dair sözlerin kafasını karıştırdığını dile getirdi. Kadın işçi “Pevrul başkan orada dedi ki ‘Bu kurul 4 kişiden oluşacak. 2’si işçi, 2’si işveren temsilcisi, başkanlık dönüşümlü olacak.’ Bu sözleri duyunca kendimi o kurulda olacak kadınların yerine koydum, karşımda iki patron temsilcisi, üstelik de biri başkan. O kuruldan bizim çıkarımıza bir şey çıkmaz ki. Bir de Pevrul başkan sadece son dönemde artan şiddet ve istismar olayları dedi kurul için. Kadın cinayetleri çok arttı evet özellikle çocuk istismarı bizi çok öfkelendiriyor. Ama bizim tek sorunumuz bunlar değil. İşyerinde yaşadığımız her türlü soruna çözüm aranacak bir kurul olmayacaksa bu kurul bir derde derman olmaz ki” diye konuştu.KURULUN YETKİSİ OLACAK MI?
Bu kurulun aklına işçi sağlığı iş güvenliği kurullarını getirdiğini kaydeden kadın işçi “O kurullarda da güya işçi temsilcileri var. Ama sorunlar çözülüyor mu? Hayır. Bel fıtığı, boyun fıtığı hâlâ dert, hâlâ kazalar oluyor. Hâlâ yeterince önlem alınmıyor. Kadın İşçiler Kuruluda öyle bir araya gelinip, konuşulup, gidilecek, hiçbir sorunu çözmeyecek bir kurul olacaksa tümüyle göstermelik olur. Ayrıca binlerce kadın üyesi var Türk Metal’in, bunlar içinden 2 işçiyi nasıl belirleyecek, biz mi seçeceğiz, bunları bilmeliyiz. Bize açıklamalılar” şeklinde konuştu.İlgili haberler
Bir kadın işçi Türk Metal’i anlatıyor
Hayatı boyunca sendikalı bir işyerinde çalışabilmek için mücadele eden ve şimdi Türk Metal’in örgütl...
Sözleşmelerde kadın işçilerin talepleri neden yer...
İşkolunda 130 bini aşkın işçiyi ve ailelerini doğrudan ilgilendiren sözleşme görüşmeleri, bu yıl met...
GÜNÜN HATIRLATMASI: Toplu sözleşmelerde regl izni
İzmir Barosu’nun kadın çalışanları regl izni hakkını elde etti. Bu kazanımın her yerde yaygınlaşması...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.