Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a kadın cinayetleri ve iktidarın iptal etmek istediği İstanbul Sözleşmesi hakkında soru önergesi verdi. Hatimoğulları, Pınar Gültekin’in katledilmesi ile ilgili soruşturmada Cemal Metin Avcı’ya yardım eden başkası olup olmadığını da sordu.
Artan kadın cinayetlerini önlemekle yükümlü iktidarın İstanbul Sözleşmesi’nin iptalini tartışmasının 6284 Sayılı Kanun’un uygulanmaması birçok şehirde kadınların sokaklara çıkmasına neden olduğunu hatırlatan Hatimoğulları, “Kadına yönelik erkek şiddetinin önlenmesi ve yükümlü olunan uluslararası anlaşmaların (CEDAW, İstanbul Sözleşmesi) yanı sıra 6284 sayılı Kanun’un daha etkin uygulanması ve uygulamanın denetlenmesi; kadınlar için sığınak ve acil barınma ihtiyaçları için kapasite artırılması, kadınların yaşam hakkı için yapılması gerekenlerin başındadır” dedi.
Hatimoğulları Meclise sunduğu soru önergesinde şunları sordu:
■ Pınar’ın annesi Şefika Gültekin, kamera kayıtlarını izlediğini ve failin tek kişi olmadığını söylemiştir. Katil Cemal Metin Avcı’ya yardım eden başkası var mıdır? Pınar’ın annesinin bu iddiasının araştırılması için İçişleri Bakanlığı ile birlikte çalışılmakta mıdır?
■ Kamera kayıtları, telefon görüşmeleri vs titizlikle incelenerek varsa başka bir fail ortaya çıkarmak üzere çalışmalar İçişleri Bakanlığı ile eşgüdümlü bir biçimde yürütülmekte midir?
■ Kadınları, başta yaşam hakkı olmak üzere, erkek şiddetini önlemeyi hedefleyen İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasa neden uygulanmamaktadır? Artan kadın cinayetlerini önleyebilecek mekanizmalara sahipken, bu mekanizmanın iptali neden/nasıl tartışılabilmektedir?
■ Kadınların, kadın hareketinin uyarı ve taleplerini gören ve içeren, kadına yönelik şiddeti önlemek için bütünlüklü bir acil eylem planı hazırlamak için çalışmalarınız var mıdır?
■ Kendinden önce erkekler tarafından katledilen kadınlar için sosyal medya paylaşımlarında bulunan Pınar’ın da bir erkek tarafından katledilmesi, tüm kadınların bunu yaşayabilecek olması gerçeğini ifade etmekte. Toplumsal bir olgu olan kadın cinayetlerini önlemek, erkek egemen toplum bakışını değiştirebilmek üzere toplumsal cinsiyet rollerini sorgulatan çalışmalar elzemdir. Bakanlığınızın böylesi çalışmaları var mıdır/olacak mıdır?
İlgili haberler
Pandemi sürecinde kadına yönelik şiddet artmaya de...
Birleşik Metal - İş Kadın Komisyonu, pandemi sürecinde kadına yönelik şiddetin artmasına ilişkin bir...
İçişleri Bakanlığına göre kadına yönelik şiddet pa...
Kadın örgütleri, pandemi sürecinde şiddete karşı önlem ve koruyucu mekanizmalara kadınların ulaşamad...
‘Kadına yönelik şiddet engellenmedikçe daha çok Sa...
Evliliği boyunca şiddet gören Sakine, ayrılmasına rağmen tehdit edilmeye devam ediyor. Kendi annesin...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.