TİHV’den 25 Kasım raporu: Eylemlerde 380 kişi gözaltına alındı
TİHV Dokümantasyon Merkezi yayınladığı raporda 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde yaşanan hak ihlallerini sıraladı.

TİHV Dokümantasyon Merkezi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde yaşanan hak ihlalleri raporlaştırdı. Buna göre 25 Kasım yürüyüşü için bildiri dağıtan 8 kişi gözaltına alınırken bir çok ilde etkinlikler yasaklandı. Ayrıca ülke genelinde yapılan 25 Kasım eylemlerinde 380 kişi gözaltına alınırken 3 kişi de yaralandı.

ETKİNLİKLER YASAKLANDI

22 Kasım günü İstanbul’un Avcılar ilçesinde Beyoğlu ilçesinde yapılacak yürüyüş için bildiri dağıtanlara müdahale eden polis tarafından 8 kişinin gözaltına alındığı, 24 Kasım’da Beyoğlu Kaymakamlığı, yapılacak yürüyüş gerekçesiyle, ilçe genelinde eylem ve etkinliklerin 1 gün süreyle yasaklandığını duyurduğu kaydedildi. 24 Kasım’da Osmaniye’de HDP tarafından yapılacak etkinlik valilikçe yasaklandığı belirtilen raporda “Bursa’da Kadın Platformu’nun yürüyüşü valilikçe yasaklandı. Dersim Kadın Platformu’nun etkinliğine 15 günlük yasak kararı gerekçesiyle izin verilmedi” denildi.

FİZİKSEL ŞİDDETLE GÖZALTI

25 Kasım günü Beyoğlu’nda yürüyüş için toplananlara müdahale eden polisin 226 kişiyi fiziksel şiddet kullanarak gözaltına aldığı belirtilen raporda şu bilgiler kaydedildi: “Gazetecilerin görüntü alması engellendi. Gözaltına alınanlar gözaltı aracında, götürüldükleri hastanede ve karakolda da işkence ve diğer kötü muameleye maruz kaldı, 1 kişinin bacağı kırıldı. Yabancı uyruklu 2 kişi Geri Gönderme Merkezi’nde tutuluyor. Ankara’da ‘İran’dan Afganistan’a, Kürdistan’dan Türkiye’ye kadınlar direnişte’ yazılı döviz gerekçe gösterilerek 7 kişi ‘örgüt propagandası yaptıkları iddiasıyla gözaltına alındı. Gözaltına alınanların uzun bir süre ters kelepçeli olarak bekletildiği ve avukatları ile görüşmelerine polis tarafından izin verilmediği bildirildi. Cizre’de yürüyüşe müdahale eden polis 22 kişiyi fiziksel şiddet kullanarak gözaltına aldı. Müdahale sırasında 1 kişinin kolu çıktı. Gazeteciler engellendi, cep telefonu ile görüntü kaydeden 2 kişi gözaltına alındı. Van’da HDP il binasında toplananların binadan çıkmasına polis tarafından izin verilmedi. Binadan çıkmak isteyenlere yönelik biber gazlı müdahale sırasında 1 kişinin yaralandığı öğrenildi. Ağrı’da yürüyüşe müdahale eden polis 5 kişiyi gözaltına aldı.  Erzurum’da yürüyüşe müdahale eden polis 1 kişiyi gözaltına aldı. Karaburun’da yürüyüşte taşınan bir döviz nedeniyle 1 kişinin eylem sonrasında Cumhurbaşkanı’na hakaret iddiasıyla ifadesinin alındığı ve daha sonra serbest bırakıldığı öğrenildi.”

26 Kasım günü 27 Kasım’da Kadıköy’de yapılacak yürüyüşün yasaklandığı kaydedilen raporda  eylem günü polis tarafından  116 kişi fiziksel şiddetle gözaltına alındı. 

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
25 KASIM 2022 | Eşit, özgür, şiddetsiz bir yaşam i...

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Dayanışma Gününde kadınlar pek çok ilde sokakta... İl i...

25 Kasım 2022 | İstanbul'da kadınlar yasaklara rağ...

25 Kasım Kadın Platformu kadınları şiddete karşı yan yana durmak ve ses çıkarmak için Taksim Tünel'e...

Sokakta başlayıp gözaltı ve sağlık kontrolünde sür...

25 Kasım Kadın Platformu, 25 Kasım'da Taksim Tünel'e çağrı yaptıkları eylemde yaşanan polis şiddetin...