Pas South fabrikasında işten atılan işçilerin direnişi 12. gününde
Tekirdağ Çerközköy’deki Pas South fabrikasında sendikaya üye olduktan sonra işten atılan işçilerin direnişi 12. gününde devam etti.

Sendikaya üye olduktan sonra işten atılan Pas South işçilerinin fabrika önündeki direnişi 12. gününde.

Çerkezköy OSB’de bulunan B/S/H, Arçelik gibi beyaz eşya tekellerine üretim yapan Pas South fabrikasında sendikalaşma mücadelesi veren işçilerin 19'u işten çıkarıldı. İşten atılan işçiler 12 gündür fabrika önünde direnişte.

200 civarı işçinin çalıştığı fabrikada Petrol-İş’te örgütlenmeye başlayan işçilerden 19’u çoğunluğun sağlanması üzerine işten atıldı. Pas South yönetimi işten çıkarma gerekçesi olarak 16 işçiyi “fabrika küçülmeye gidiyor” bahanesiyle, 3 işçiyi ise yüz kızartıcı suçları içinde bulunduran 25/2 maddesiyle işçileri işten attı.

SENDİKALAŞAN İŞÇİLER İŞTEN ATILDI

İşçilerin örgütlendiği Petrol-İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Mehmet Kaya, işçilerin daha iyi koşullarda çalışmak haklarını almak için sendikalaştığını söyleyerek, “İçerideki örgütlenmeyi öğrenen Pas South patronu önce 13 arkadaşımızı sonra onlara destek veren 6 arkadaşımızı işten attı. Direnişin 12. günündeyiz, burada çoğunluğu aldık bakanlığa başvuru da yaptık. İşveren ile görüşmeye çalışıyoruz fakat sürekli bir şekilde oyalanıyoruz” dedi. Kazanım sağlanana kadar mücadelenin devam edeceğini ifade eden Kaya, “Direnişteki işçilerin morali motivasyonu çok güzel burayı bir düğün bayram havasına çeviriyorlar. Ağır hava şartlarına rağmen yılmadan mücadele ediyorlar” diye konuştu.

‘MUTLAKA KAZANACAĞIZ’

4 yıldır Pas South fabrikasında çalışan sendikalaştıktan sonra işten atılan bir işçi kadın ise, “Biz burada düz asgari ücrete çalışıyoruz erzak paramız 130 lira. Bu sene sadece erzak parasına zam yaptılar. Yüzde yüz zam yaptık diye övündüler ama yüzde yüz zam ile 260 lira oldu erzak parası. 260 lirayla bir mutfak alışverişi yapmak imkansız verdikleri para markete girmeden eriyor. Ellerinden geleni yaptıklarını söylüyorlar ama bunun böyle olmadığını biliyoruz. Çünkü 4 senedir zam yüzü görmedim” dedi. Sipariş olmadığında işçilerin zorla izne çıkarıldığını anlatan Arslan, “Biz fabrika içerisinde yaşanan tüm haksızlıkların son bulması için sendikalaştık. Mücadelemiz de devam ediyor. Bugün 12. gün, bizim moralimiz çok iyi. İçerideki arkadaşlarımızın da bize desteği sonsuz, mutlaka kazanacağız” diye konuştu.

İşten atılan bir diğer işçi ise kısa sürede örgütlendiklerini buna karşı işten atıldıklarını söyleyerek, “Asgari ücretle çalışıyorduk kuru maaş yetmiyor, bana bin lira fatura gelmiş. Kim bugün asgari ücret ile geçinebilir? B/S/H ve Arçelik’e üretim yapıyoruz, hakkımız olanı istiyoruz” dedi.

Fotoğraf: Murat Uysal/Evrensel

İlgili haberler
Pas South’ta işten atılan işçiler direnişlerinin 6...

Kötü çalışma koşulları ve düşük ücrete karşı Petrol -İş’te örgütlenen ve işten atılan 15 Pas South i...

PAS South işçisi kadınlar: İçeridekiler baskılarda...

PAS South’ta çalışan ve sendikalaştıkları için işten atılan kadın işçiler Ekmek ve Gül’e çalışma koş...

Pas South’ta direniş 8. gününde

Sendikalaştıkları için işten atılan Pas South işçilerinin direnişi 8. gününde sürüyor.