ODTÜ'lü Kadınlar 8 Mart gece yürüyüşünde buluştu
ODTÜ'lü Kadınlar, 'Kampüslerden sokaklara tacizin, şiddetin, baskıların karanlığını kadın mücadelesi aydınlatacak' şiarıyla gece yürüyüşünde buluştu.

ODTÜ'lü kadınlar 8 Mart için kampüslerinde gece yürüyüşü düzenledi.

Kadınlar 7 Mart Perşembe akşamı saat 19.00'da 1. Yurt kantininde buluştu. Beraber döviz hazırlayan kadınlar dövizlerinde, "Yarattığınız yıkımı umutla yeşerteceğiz", "Güvenli kampüsler, güvenli gelecek istiyoruz" gibi sloganlara yer verdiler. Müzik eşliğinde dövizlerini, marakaslarını hazırlayıp saat 20.00'da "Yaşasın kadın dayanışması" sloganı eşliğinde buluşma yeri olan 5. Yurt önüne geçtiler. 

'KARANLIĞI KADIN MÜCADELESİ AYDINLATACAK'

ODTÜ'lü Kadınlar ana pankart olarak belirlenen "Kampüslerden sokaklara tacizin, şiddetin, baskıların karanlığını kadın mücadelesi aydınlatacak" pankartını taşıdı. Ana pankartın arkasında ise farklı konuları ele alan ozalitler ve bölümlerden kadınların kendi sorunlarına özgü hazırladığı pankartlar sıralandı.

Matematikçi Kadınlar "Kırk yıldır matematikçiyiz böyle eşitsizlik görmedik" pankartıyla alandayken, Biyolojik Bilimler Kadınları "Bilim yapamazsın dediler ,buradayız. Eşit olamazsın dediler, olacağız" pankartıyla alandaydı. 


Yine alana kendi pankartları ile gelen FLE (İngilizce Öğretmenliği) Kadınları pankartlarında "I couldn't find patriarchy in the dictionary" sloganına yer verdiler. 


Barınma sorununu özel olarak ele alan "Yurtlar Müdürlüğü kulak ver: Hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz. Güvenli, hijyenik, özgür yurtlar için ayaktayız!" ozaliti taşıyan ODTÜ'lü Kadınlar, "Homofobiye ve transfobiye karşı kadınlar ayakta!" sloganına yer verdikleri bir ozalitle daha yürüdüler. 


NE SAVAŞ NE YIKIM NE SÖMÜRÜ, KADINLAR EŞİTLİK İSTİYOR

"Her sene olduğu gibi, bugün de burada ODTÜ’lü Kadınlar olarak tüm öfkemiz, isyanımız ve direnişçi ruhumuzla mücadele ateşini alevlendirmek için bir aradayız" cümleleriyle başlayan yürüyüşte üniversiteli kadınların sorunlarının ülkenin, dünyanın dört bir yanındaki kadınların sorunlarından bağımsız olmadığı vurgulandı.

Yaşamları içerisinde söz konusu kadının cinselliği olduğunda da tahakkümün ortaya çıktığı dile getirilen yürüyüşte bu tahakkümün devlet eliyle örgütlendiği söylendi. Kadın yurtları önünde sloganla kadınları yürüyüşe katılmaya çağırarak devam eden yürüyüşte depremzede kadınların hala süren ve çözülmeyen sorunlarına değinildi. "Depremzede kadınlar yalnız değildir" sloganları atıldı. Savaşın kadınlar üzerinde daha da derinleşen sonuçları olduğu söylenerek bugün İsrail'in işgali altında olan Filistin'de yaşam mücadelesi veren Filistinli kadınlar anıldı. ODTÜ'lü Kadınlar "Filistinli kadınlar yalnız değildir" diye haykırdı. Kadınların yaşamlarındaki eşitsizliğin buralarla da sınırlı olmadığını dile getiren ODTÜ'lü Kadınlar, bugün Türkiye’de emekleri ve hakları için direnen kadın işçilerin direnişini de dile getirdi. "Agrobay'dan Özak'a kadınlar yan yana" sloganı atıldı. 

Kadınların yurtlarda barınamadığı ve barınma sorununun kadınların yaşamına müdahalenin bir parçası olduğu söylenen yürüyüşte "Eşit yurtlar istiyoruz" sloganları yankılandı. Aktif bir CİTÖB, güvenli bir kampüs talepleri için sloganlar atıldı.


'8 MART BİZLER İÇİN BİR MİLAT OLSUN'

"Sistemin temsilcisi olan atanmış rektörlerin de patronların da tek adamların da karşısına dikiliyoruz. Onlar bilsinler ki: Biz kadınlar baskı ve yasakların karşısında yılmıyoruz, birbirimize daha çok sarılıyor ve mücadeleyi büyütüyoruz. Tüm kadınlar eşit ve özgür bir yaşama sahip olana kadar bu sistemle olan kavgamız sona ermeyecek, taleplerimiz gerçekleşene kadar baskılarla, yasaklarla savaşmaya devam edeceğiz!" cümleleriyle yürüyüşe son verildi. 5. Yurdun önünde basın açıklaması okundu. Kadınların yaşamı içerisinde yaşadığı sorunların sistemle bağına değinen basın açıklaması "Bu 8 Mart, bizler için bir milat olsun. Tüm kadınları, sadece 8 Mart’ta değil her gün mücadeleyi büyütmeye ve taleplerimizi haykırmak için alanları doldurmaya çağırıyoruz." cümlesiyle sonlandı. "Yaşasın kadın dayanışması" sloganlarıyla son verilen basın açıklaması sonrasında kadınlar 5. Yurdun önünde hep birlikte halay çekti.

Fotoğraflar: ODTÜ'lü Kadınlar

İlgili haberler
8 Mart'a giderken ÖDTÜ'den Sılasu kadınlara seslen...

ODTÜ Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Topluluğu'ndan Sılasu, 8 Mart'a giderken topluluğun planlarından...

8 Mart'a giderken üniversiteli kadın öğrenci anlat...

ODTÜ Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Topluluğu'ndan İrem, 8 Mart'a giderken kampüslerinde yaşanan sor...

ODTÜ'lü kadınlar bir arada!

ODTÜ'lü kadınlar 4 Mart 14.00'de hazırlık için pankart atölyesine Kimya önüne, taleplerini haykırmak...