Artan hayat pahalılığı ve yoksulluktan en çok etkilenen çocuklarken Milli Eğitim Bakanlığı ‘ücretsiz okul yemeği’ talebini görmezden gelmeye ve çocukların beslenme ve eğitim hakkından kısmaya devam ediyor. Birgün'den Mustafa Kömüş'ün haberine göre Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığı’nın 2023 Yılı Faaliyet Raporu'nda taşımalı eğitim gören ve öğle yemeği hizmeti verilen öğrenci sayısında düşüş yaşandı.
Rapora göre geçen yıl 1 milyon 187 bin ilköğretim, ortaöğretim ve özel eğitim öğrencisine taşıma yoluyla eğitim aldı. Öğle yemeği ise sadece ilköğretim düzeyinde ve 934 bin 680 öğrenciye verildi.
2022’de ise 1 milyon 199 bin 83 ilköğretim, ortaöğretim ve özel eğitim öğrencisi taşımalı eğitimdeydi. Öğle yemeği ise ilköğretim, ortaöğretim ve özel öğretim öğrencilerine verildi ve sayıları ise 1 milyon 101 bin 120’ydi. Geçen yıldan farklı olarak 2022’de ortaöğretim ve özel öğretim öğrencileri de öğle yemeğinden faydalandı. Öğle yemeği verilen öğrenci sayısı 166 bin 440 azaldı.
Enflasyona rağmen taşımalı eğitim ve öğle yemeği için ayrılan kaynak ise sadece yüzde 21,9 arttı. Geçen yıl taşımalı eğitim ve öğle yemeği için kullanılan kaynak yaklaşık 10 milyar lirayken bu rakam 2022’de ise 8,2 milyar lira.
ÇOCUK YOKSULLUĞU İÇİN ÖNERGE
CHP Sakarya Milletvekili Ayça Taşkent ise çocuk yoksulluğu oranlarındaki artışı TBMM gündemine taşıdı. Ülkedeki çocuk yoksulluğunun endişe verici bir noktaya ulaştığını ve acilen bu sorunu doğuran nedenler hakkında önlem alınması gerektiğini belirten CHP’li Taşkent konuyla ilgili araştırma önergesi verdi. Taşkent şunları söyledi:
“9 milyon çocuk yoksullukla boğuşuyor. Verilere göre neredeyse her 2 çocuktan biri yoksul. TÜİK verilerine göre Türkiye’de çocuk nüfusun yüzde 39,7’si ciddi bir şekilde yoksulluk çekip, sosyal dışlanma riski altında yaşamaktadır. Hatta 2023 yılı incelendiğinde, tüm yaşlar arasında yoksulluğu en çok yaşayan yaş grubu çocuklardan oluşmaktadır. Türkiye’de ekmek veya makarna gibi tahıl içeren yiyecekleri her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı yüzde 62,4 olurken; et, tavuk veya balığı her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı ise yüzde 12,7 olarak kayıtlara geçmiştir. Çocukların yüzde 9,3’ü çalışanı olmayan ailelerde yaşamaktadır.”
Fotoğraf: Evrensel
İlgili haberler
Tasarruf bir öğünden olmamalı
Kamuda tasarrufla birlikte okul kapatmalar, özelleştirmeler, çocukların eğitimine devam edebilmesi i...
1 Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek davasında mahkeme,...
Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek verilmesi için açılan davada karar verildi.
Vera Mihaylovna Veliçkina: Sovyetlerde çocuklara b...
Çocuklar için okullarda bir öğün ücretsiz öğle yemeği uygulaması ve ücretsiz kantinler zorlu yıllard...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.