Kitap bile alamazken KYK borcunu nasıl ödeyeyim?
'Bir plan yaparken dahi KYK borcunu düşünüyorum, odak noktam olmuş.'

Sisteme bak! 5 yıl boyunca öğrenim kredisi aldım ve okuldan 48 bin TL borç ile mezun oldum. Faizler geldiğinde e-devlet sistemine girmek istediğimde sistem hata verdi ve sisteme giremedim. Hala da girebilmiş değilim. Ne kadar faiz geldiğini, faizin silinip silinmediğini dahi bilmiyorum.

‘BAZEN MEZUN OLMASAYDIM DİYORUM!’

Biz gençleri henüz çalışmaya başlamadan borçlandıran bu sistemde faiz oranları silinse de KPSS'ye çalışan biri olarak, kamuda işe girmek kolay değil. Özellikle benim alanım olan İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde durum böyle. Özel sektörde işe girsem bile büyük ihtimalle asgari ücret alacağım ve çoğunluğu borca gidecek. KYK borcu yüzünden bazen mezun olmasaydım diyorum. Bir plan yaparken dahi KYK borcunu düşünüyorum, odak noktam olmuş. Mezun olduktan sonra aile evine dönüyoruz ya da yaşadığımız yerin şartlarından dolayı başka yerde kalmak zorunda kalıyoruz. KYK borcu hayatlarımıza ve hayallerimize engel olmuş durumda. Biz gençlere niye bu kadar ağır sorumluluk yükleniyor? Okuduğumuz bölüm dışında farklı işlerde çalışmak zorunda kalacağız.

KPSS için hazırlanırken çok zorluk yaşıyorum. Dershaneye gitmeyi düşünmedim çünkü düşünecek imkanım yok. Ücret araştırması dahi yapmadım.
KPSS'ye zor şartlarda evde hazırlanmaya çalışıyorum. KPSS kitapları 150 TL'den aşağı değil. Kitaplar alınacak gibi değil. Sınava hazırlanma süreci zaten stresli bir de bu süreçte ekstradan her şeyin pahalı olması bir hayli can sıkıcı. Ben sınav için kitap bile alamazken KYK borcumu nasıl ödeyeyim?

Ben Şırnaklıyım. Memlekette şartlar uygun olmadığı için Malatya'da ablamla kalıyorum. O da henüz atanmadığı için asgari ücretli bir işte çalışıyor. Zaman zaman ailemizden destek almak zorunda kalıyoruz. İki kişi için asgari ücret yetmiyor. Zaten geçinmek çok zor. Bir iş arama düşüncem vardı eve destek sağlamak için. Ama o bile zor, okuduğum bölüm dışında nasıl olacak bilmiyorum.

‘HİÇ EMEK VERİLMEDEN 79 MİLYON BURS’
İBB'nin AKP döneminde kendi adamlarına yurtdışı eğitimi için 79 milyon lira burs verilmiş.
Tüm ülke yoksulluk, faturalarla baş etmeye çalışıyorken bu şahıslar milyonlarca alın teriyle kariyer ve keyif yapmışlar. Böyle zor bir süreçte mezun öğrenciler KYK borcuyla zorluk yaşarken, hiç emek vermeden 79 milyon bursu sözde çalışma karşılığında aldıklarını sanıyorlar. Sistem sadece onlara tıkır tıkır işliyor.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Eskişehirli kadınlar KYK yurdunda tacize tepki gös...

Eskişehir’de KYK Yurduna giren bir erkeğin kadınları taciz etmesini Ulus Anıtı önünde protesto eden...

‘Devletten aldığım parayı devlete vererek borçland...

Üniversite mezunu genç kadınlar, bir yandan çalışmak zorunda kalırken bir yanden nasıl borçlandırıld...

Ben Zehra, 18 yaşında borçlu ve çalışmak zorundayı...

‘Gençlik yıllarımı daha fazla borçlanmak için geçiriyorum. Bu güzel yaşlarımda eğlenmek ve öğrenmek...