Danıştay 10. Dairesi, İstanbul Sözleşmesi'nin feshinin iptali için açılan davalarda ilk kararını verdi, 20 Mart 2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı'nın iptal istemini reddetti. Farklı illerde kadınlar Danıştay'ın kararını protesto etmek için sokağa çıktı, protestolar düzenledi.
Danıştay'ın kararını Adana’da kadınlara sorduk. Kadınlar İstanbul Sözleşmesi’ni kendilerine bir tehdit olarak algılıyor. Mahkemelerde ceza indirimleri ile kadın cinayetlerinin daha fazla teşvik edileceğini dile getiren kadınlar, bunun sadece cinayetle bitmediğini, kadınlar, kendilerini sokakta güvende hissetmediklerini, ve bu kararın kadınları toplumsal hayattan uzaklaştırmayı da hedeflediğini anlattılar. Kadınların her alanda var olması gerektiğini ifade eden kadınlar bu nedenle İstanbul Sözleşmesi için mücadele edeceklerini söylediler.
'ŞİDDET KARŞISINDA ASLA SUSMAMALIYIZ'
Tek başına İstanbul Sözleşmesi ile kadın cinayetleri bitmese de caydırıcı bir etkisi olduğunu dile getiren Nadide Esen, “Ülkemizde 5 kadından biri şiddet görüyor. Bu sadece fiziksel şiddet değil, psikolojik şiddet de görüyor. Mesela ben dışarı çıktığımda belirli bir saatten sonra huzursuz oluyorum, mahalle arasında yürüyemiyorum, bakışlardan rahatsız oluyorum. Ülkemizde kadını yeri yok. Temel sebep bu” dedi. Her şeye rağmen kadınların erkekler karşısında susmaması gerektiğini dile getiren Esen, “Kadınlar sustuğu sürece bu şiddet devam ediyor. Kesinlikle susmamalıyız, hakkımızı savunmalıyız. Demokratik bir ülkede yaşıyoruz, kadın, erkeğin eşit olduğunun söylendiği bir ülkede yaşıyoruz. Erkeğin hiçbir üstünlüğü yoktur. Susmamalıyız, şiddet karşısında asla susmamalıyız, hakkımızı savunmalıyız” şeklinde konuştu.
'YOLDA TEDİRGİN YÜRÜMEK İSTEMİYORUM'
Bir gecede sözleşmeden çıkıldığını dile getiren Deniz Kaçakçı, “Kadına yönelik şiddetin günden güne arttığı bir dönemde olmaması gereken bir durumdu. Kadın cinayeti haberlerini görünce ‘Benim de başıma gelebilir’ diye düşünüyorum. Yolda yürürken tedirgin yürüyorum. Akşam dışarı çıkarken tedirgin oluyoruz, ‘Ne giyeceğim?’ Elbise giymek istiyorum mesela ama düşünüyorum, tedirgin oluyorum. Akşam eve döneceksem saatlerimi planlamak zorunda kalıyorum. İstanbul Sözleşmesinden çıkılması kadınları ikinci plana atılmasını teşvik etti.” dedi.
'BU KARARDAN SONRA KARAMBOLE YAŞIYORUZ'
Verilmiş en yanış kararlardan birisi olduğunu dile getiren Meral Yazgan, “Her zaman kadınlar ikinci plana atılıyor. Bu davanın reddedilmesi demek kadınların yine ikinci plana atılmak istendiği anlamına geliyor. Kadın cinayetlerinin önüne sadece bir kararla geçilebileceğini düşünmüyorum, düşünce yapısının değişmesi gerekiyor. Sözleşmede kalınsaydı en azından ağır yaptırımlar olabilecekti. Kadın davalarında ceza indirim yapılmayacaktı. Şimdi her türlü indirim yapılacak. Yaşıyoruz ama karambole yaşıyoruz. Kadınlar şuandan itibaren kendilerine sahip çıkmalı ” dedi.
'KABUL ETTİRENE KADAR KADINLARIN MÜCADELESİ DEVAM EDECEK'
Kadını koruyan bir sözleşme olduğu için İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasının karşısında olduğunu dile getiren Hülya Çelik, “Sözleşmeden çıkılması şiddeti destekleyen ve kadının toplunda kadının var olmasını reddeden bir kitle ve siyasi anlayışın var olduğunu düşündürüyor. Zaten katillerin ellerini kollarını sallayarak dolaştıkları bir tablo vardı. Sözleşme bir nevi engelleyiciydi” dedi. Kadınların çoğunun bu sözleşmeyi reddetmeye devam edeceğini dile getiren Çelik, “Neden toplumda kadınlar mağdur edilsin, neden ikinci olana atılsın? Kadınları yok etme gücünü kendilerinde görebiliyorlar. Kimse bir kadını hayatına son verme hakkına sahip değil. İstanbul Sözleşmesi uygulanırsa bunları kendisine hak gören kitlenin önüne geçilebilecek. Bunun için mücadele eden bilinçli bir kadın topluluğu var. Bundan sonra kabul ettirene kadar kadınların mücadelesi devam edecek. Ama geç ama yakın ta ki kazanana kadar mücadelemiz devam edecek. ” dedi.
'KADIN HER ALANDA KENDİSİNİ İSPAT EDEBİLMELİ'
İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması ile kadın ölümlerde artı olacağını dile getiren Gül Ayna, “Sözleşmenin iptali ile bir çok kadın mağdur olacak. Kadınları daha savunmasız hale getirdi. Özellikle de eşi ile olaylı şekilde ayrılma noktasında olanlar, şiddet görenler daha çok mağdur olacak. Her zaman vardı ama bu dönemlerde daha çok arttı ve kadın cinayetleri daha çok artacak.” dedi. Neden toplumda kadınlar mağdur edilsin, neden ikinci olana atılsın? İstanbul Sözleşmesi uygulanırsa bunları kendisine hak gören kitlenin önüne geçilebilecekti” dedi. Kadınların her alanda kısıtlanmak istendiğini ifade eden Ayna, “Kadına evde otursun, çocuğuna baksın. Evinin işini görsün, kocaya hizmet etsin gözüyle bakılıyor. Bu şekilde olsun istedikleri için kaldırıyorlar. Kadınların her alanda daha aktif olmasını isterim. Kadın her alanda kendisini ispat edebilmeli” diye konuştu.
İlgili haberler
Danıştay'ın İstanbul Sözleşmesi kararı | Av. Eylem...
Danıştay'ın kararını ve sonrasında sürecin nasıl ilerleyeceğini Kayseri Barosu Kadın Hakları Komisyo...
Kadınlar Danıştay'ın İstanbul Sözleşmesi kararına...
Danıştay 10. Dairesi, İstanbul Sözleşmesi'ni fesheden Cumhurbaşkanı Kararının iptal istemini reddetm...
Danıştayda savunma yapan avukatlar: Tüm toplumun h...
Danıştay duruşmalarında savunma yapan kadın avukatlar, sözleşmeden çekilme yetkisinin ‘tek adam keyf...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.