Kayıp Narin'in cansız bedeni bulundu
19 gündür kayıp olarak aranan 8 yaşındaki Narin Güran'ın cansız bedeni bulundu.

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde kırsal Tavşantepe Mahallesi'nde 21 Ağustos'tan beri kayıp olan 8 yşındaki Narin Güran'ın cansız bedeni bulundu.

Güran’ın cansız bedenin bir çuval içinde bulunduğu belirtildi. İhbarın kimden geldiğine dair henüz bir açıklama yapılmadı. Cinayetle ilgili 21 kişi gözaltına alındı.

Narin Güran’ın cansız bedenine Adli Tıp Kurumu Diyarbakır Grup Başkanlığı'nda otopsi yapılıyor. Adli Tıp Kurumu çevresinde yoğun güvenlik önlemi alındı. Binanın bulunduğu alana giriş çıkışlar kontrollü sağlanıyor. Öte yandan, Narin’in çok sayıda yakınının da Adli Tıp Kurumu önünde bekleyişleri devam ediyor.

Cansız bedeni bulunan Narin Güran'ın katledilmesi ile ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 21 şüphelinin gözaltına alındığı bildirildi. Narin Güran'ın ölümüyle ilgili soruşturmada, gözaltına alınanlar arasında Narin'in annesi, babası, iki erkek kardeşi, üç amcası ve tutuklu amcasının eşinin de bulunduğu öğrenildi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç "21 şüphelinin gözaltına alınması talimatı verilmiştir" diyerek soruşturmada bir Cumhuriyet başsavcıvekili ve üç Cumhuriyet savcısının daha görevlendirildiğini açıkladı. Tunç, "Narin kızımızla ilgili otopsi işlemi devam etmektedir. Soruşturmanın bu aşamasında 21 şüphelinin gözaltına alınması talimatı verilmiştir. Narin evladımıza bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum."dedi.

ETKİN SORUŞTURMA TALEBİ
Gelişmeleri yakından takip eden Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Mehdi Özdemir, "Şuanda otopsi işlemleri devam ediyor. Ön otopsi raporu çıktığında daha detaylı bilgilere sahip olacağız. Ama dere yatağında bir torba içinde cansız bedenin bulunmuş olması, esasında delillerin karartılması ve gizlenmesinin amaçlandığını gerçekliğiyle karşı karşıyayız" dedi.
Cenazenin kaybettirilmesi dair de soruşturma yürütülmesi gerektiğini ifade eden Özdemir, "Kesin ölüm sebebi belli olduktan sonra 'kasten insan öldürme', 'planlayarak ve tasarlayarak öldürme' ve 'delillerin karartılması ve gizlenmesi' suçları yönünden bir soruşturma başlatılması, gerçek faillerin ortaya konulması ve yargılama sürecinin daha etkin yürütülmesi bizlere önemli veri verecektir" diye kaydetti. 
Güran'ın cenazesinin bulunduğu yerde daha önce 2 kez arama yapıldığını hatırlatan Özdemir, cenazenin 2 kez yapılan aramanın ardından dereye bırakılmış ihtimalinin olduğunu söyledi.
Özdemir, "Gerçek faillerini ortaya çıkarılması için bu soruşturma sürecinin doğrudan müdahili olacağız. Gerçek failler cezalandırılana kadar soruşturma ve yargılama sürecinin bir parçasıyız" dedi.
"KAYIP ÇOCUKLAR VAKASI SONLANMALI"
Güran'ın kaybettirildiğini vurgulayan Özdemir, gerçek faillerin ortaya çıkarılmasını ve cezalandırılmasını istedi. Özdemir, "Kayıp çocuklar vakasının Türkiye'de artık yaygın ve  yıllardır süregelen bir sorun olduğunu ve bu sorunun çözümü için gereken hassasiyetin ortaya konması için politika üretilmesini istiyoruz" çağrısı yaptı.
DİYARBAKIR VALİSİ: ÖLDÜRÜLDÜKTEN SONRA DERE KENARINA GETİRİLMİŞ

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu:

"Narin Güran en son görüldüğünde üzerinde bulunan şahsi kıyafetleriyle birlikte, dere kenarında, çuval içerisinde üzeri taşla gizlenmiş vaziyette sabah 08.45 sıralarında maalesef ölü olarak bulunmuştur. İlk bulgulara göre, kayıp Narin Güran’ın öldürüldükten sonra bir çuvalın içerisine konup dere kenarına getirildiği, burada çuvalla birlikte, derenin kenarında suyun içerisine yerleştirildiği, üzerinin ağaç dalları ve taşlarla, şüphe uyandırmayacak şekilde ve doğal bir görüntü verilerek kapatıldığı anlaşılmıştır" ifadelerini kullandı.

GİRİŞ ÇIKIŞLAR YASAKLANDI

Narin’in cansız bedeninin bulunmasının ardından köye giriş çıkışlar basın mensupları da dahil olmak üzere yasaklandı. Narin’in cansız bedeni evine 1 kilometre uzaktaki Eğertutmaz Deresi’nde bulundu. Jandarma ekipleri bir ihbar üzerine 2 gün önce derede arama çalışmaları yapmış ama her hangi bir iz bulamamıştı.

BÖLGE 8 DEFA ARANMIŞTI

Narin Güran’ı arama çalışmaları kapsamında Diyarbakır’daki özel ekiple, Ankara’dan gelen özel ekip, koordineli bir şekilde çalışma yürütmüş, ekiplerin bugüne kadar yaptığı çalışmalarda mahallenin çevresi 8 kez aranmıştı.

NE OLMUŞTU?

Tavşantepe Mahallesi'nde 21 Ağustos'ta saat 13.00'te Kur'an kursundan çıkan Narin Güran, eve dönmeyince ailesi kendi imkanlarıyla arama yaptı. Köylülerle yapılan aramadan da sonuç alınamayınca Narin'in babası Arif Güran, saat 20.00 sıralarında jandarma karakoluna giderek kızının kayıp olduğu bildirdi.

Bunun üzerine bölgeye arama kurtarma ekipleri sevk edildi. Narin'in kaybolduğu saatlerde yoldan geçtiği tespit edilen araçlar sorgulandı. Mahalledeki evler ve köye giriş yapan araçlarda arama yapıldı. 100'den fazla kişinin ifadesine başvuruldu, binlerce dönüm alanda arama yapıldı.

Arama çalışmalarında 22 Ağustos’ta evlerine 3 kilometre mesafede, 28 Ağustos'ta ise 2 kilometre mesafede iki farklı çocuk terliği bulundu. Ancak her iki terliğin de ailesinin beyanıyla Narin Güran'a ait olmadığı belirlendi.

Soruşturma kapsamında Narin Güran'ın ağabeyi 18 yaşındaki E.G, kolundaki ısırık izleri nedeniyle gözaltına alındı. İstanbul Adli Tıp Kurumundaki incelemede, ısırık izlerinin Narin'e ait olup olmadığı tespit edilemeyince E.G. serbest bırakıldı.

Daha sonra ise 31 Ağustos'ta Narin'in amcası, aynı zamanda kırsal Tavşantepe Mahallesi'nin muhtarı Salim Güran gözaltına alındı. Savcılık ifadesi alınan Güran, "aracında Narin Güran'a ait DNA örneklerinin bulunması ve çelişkili beyanlar vermesi" gerekçesiyle 1 Eylül'de sevk edildiği Sulh Ceza Hakimliğince tutuklandı.

Diyarbakır 5. Sulh Ceza Hakimliğinin 29.08.2024 tarihli kararıyla Narin Güran hakkında yapılan haberlere yayın yasağı getirildi. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin de yayın yasağına uymayan kuruluşları "en ağır yaptırımları uygulamakla" tehdit etti.

Fotoğraf: Aile Arşivi