Kadınlar katledilen Sevilay için sokakta
İstanbul Pendik’te Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği, mahallelerinde boşandığı erkek tarafından katledilen Sevilay Karlı için eylem düzenledi.

İstanbul Pendik’te Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği, mahallelerinde boşandığı erkek tarafından katledilen Sevilay Karlı için eylem düzenledi. Güzelyalı Atatürk heykeli önünde gerçekleşen basın açıklamasında “Boşanmayı değil cinayeti engelle”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganları attı.

“DAHA NE KADAR SESSİZ KALABİLİRİZ?”

Basın açıklaması öncesinde konuşan dernek başkanı Adile Doğan, “Katledilen 8 kadın da aynı çığlıklarla katledildi. Bu 8 kadının ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız çıktı dedi ki ‘Kadınlarımız çok mutlu, özgür.’ O kadar özgürüz ki Sevilay’ın kanı hala orada. Sevilay’ın kanı bile yıkanmadı sevgili arkadaşlar. Bu mahallede iki ayda iki kadın katledildi. Bir tanesi boynundaki altın kolyeyle alınan silahla katledildi, ikincisi de Sevilay oldu. Biz daha ne kadar sessiz kalacağız?” dedi. Seçimler yaklaşırken kadınlara dair vaatlerle oy toplandığını söyleyen Doğan, kitleye “Oy verecek miyiz?” diye sordu, kitle “Hayır” diyerek yanıtladı. Çeyrek asırdır ülkeyi yöneten iktidarda her gün kadınların katledildiğini ifade eden Doğan, kadınların kazandığı İstanbul Sözleşmesinin tek gecede feshettiğini hatırlattı.


“İKTİDAR CİNAYETLERE SEYİRCİ”

Basın açıklamasını dernek adına Fatma Kurum okudu. 8 Mart’a sayılı günler kala farklı şehirlerde erkekler tarafından katledilen 8 kadını hatırlatarak ve anarak söze başlayan Kurum, “Mart 2023'ten Şubat 2024'e kadar 304 kadın cinayeti işlendi, 232 şüpheli kadın ölümü gerçekleşti. Mahallemiz de şiddet gördüğü için şikayetçi olan Tülay Erşahin soruşturmaya takipsizlik kararı verildiği gün, 25 Kasım kadına yönelik şiddetle mücadele gününde de İpek evli olduğu erkek tarafından çocuklarının gözü önünde öldürüldü” dedi. Evde, okulda sokakta can korkusuyla yaşamak istemediklerini ifade eden Kurum, “Dünyada kadın cinayeti sıralamasında ilk sıralarda yer alıyoruz, ülkemizde son 10 yılda 3 bin 901 kadın öldürüldü ve bu oran her geçen yıl artıyor. Yetkililer ise, kadına yönelik şiddete ve kadın cinayetlerine seyirci kalmaya devam ediyor” dedi.
Aile Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın “Kadınlarımız da dünyanın en geniş haklarına sahip olarak özgürlüğün tadını çıkarıyor sözlerini hatırlatan Kurum, “Kadına şiddetin nasıl katmerlenerek arttığını derneğimizin dayanışma ağına başvuran kadınların yaşadıklarından biliyoruz. Kadınları katledenler bu gücü var olan erkek egemen yapıdan, gerekli önlemleri almayan yasaları uygulamayan yetkililerden, iyi hal ve haksız tahrik indirimi veren yargıdan alıyor” diye konuştu.

“BİR KİŞİ DAHA EKSİLMEMEK İÇİN MÜCADELEYE”

Yetkililerin tek gündeminin seçimler olduğunu ifade eden Kurum, “Kadına yönelik şiddeti önleyecek politikalar geliştiremeyen iktidar, şiddeti soruşturmada etkisiz kalan failleri aklayan yargı kararları katiller cesaretlendiriyor. Bir kişi daha eksilmemek için; kendimiz ve birbirimiz için mücadele ediyoruz” dedi. Kurum kadınların taleplerini şöyle anlattı: “Kadınların ve çocuklan şiddete karşı korumak yaşam hakkını güvence altına almak, iş ve istihdam güvencesi, barınma, ücretsiz ve nitelikli çocuk bakımı, hızlı ve etkin yargı süreçleri, yerinde ve yerel sosyal hizmetler gibi acil ihtiyaçların karşılanması konusunda sorumlu olan devlet bu sorumluluklarını yerine getirmelidir. Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği olarak kadına yönelik şiddete karşı koruyan yasalar etkin bir şekilde uygulanana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz”


“YASIMIZI TUTACAK HALDE DEĞİLİZ”

Katledilen Sevilay Karlı’nın akrabası Neşe Aksoy da açıklama öncesinde söz aldı. Karlı’nın boşandığı kocası tarafından 26 Şubat sabahı işyerine giderken katledildiğini hatırlatan Aksoy, “Tıpkı diğer katledilen kadınlar gibi, defalarca şiddete uğradı. Sevilay da 6 ay önce boşandı. Suç duyurusunda bulundu, savcılığa şikayetlerde bulundu, ölüm tehditleri aldığını söyledi. Ama maalesef Sevilay'ı ne yargı ne devlet korudu. Sevilay diğer kadınlar gibi katledildi” dedi. Bugün eylemde Sevilay için isyanda olduğunu söyleyen Aksoy, “Yasımızı tutacak halde değiliz. Her geçen gün yasalar kadınlardan yana olmak yerine failleri aklıyor, onlara tahrik ve indirim cezaları sağlıyor. Buna karşı meydanlarda bir araya gelip sesimizi daha yüksek duyurmak için mücadele yolunu seçtik. Burada Sevilay ve diğer kadınlar için varım. Mücadelemizi çoğaltmayı talep ediyorum. Kadınları korumayan hiçbir partiye oy vermemenizi, şiddet karşısında susmamanızı, ses çıkarmanızı, kız kardeşlerimize omuz vermenizi istiyorum” diyerek tüm kadınları mücadeleye çağırdı.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Tarihin tozlu sayfalarında değil işçi kadınların m...

8 Mart geldi çattı. Tüm takvimlerden, yer kürenin her bir parçasından biriktirdiği eşitlik türküsünü...

Esenyalı'da kadınlar katledilen Sevilay Karlı için...

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği, boşandığı erkek tarafından katledilen Sevilay Karlı ve katledilen...

Esenyalı’da bir yılda 4 bini aşkın yoksulluk ve şi...

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği’nin 2023 yılı raporu, kadınların içine itildiği yoksulluk ve şiddet...