Kadın Hakları Aktivisti Avukat Canan Arın’a ‘Anne Klein Kadın Ödülü’
Almanya’nın başkenti Berlin’de bulunan Heinrich Böll Vakfı, 2012 yılından bu yana ‘Anne Klein Kadın Ödülü’ veriyor.

Bu yıl Anne Klein Kadın Ödülü’ne, Türkiye’de birçok kadın örgütünün kurucuları arasında yer alan kadın hakları savunucusu avukat Canan Arın layık görüldü.

Heinrich Böll Vakfı tarafından yapılan açıklamada, Avukat Canan Arın’ın, 40 yılı aşkın süredir kadınların hakları ve kadınların kendi kaderini tayin hakkı için verdiği başarılı mücadeleden dolayı ödüle layık görüldüğü belirtildi.

‘Anne Klein Kadın Ödülü’ jüri başkanı Barbara Unmüssig, “Canan Arın ile birlikte binlerce kadın Türkiye’de kadın hakları ve şiddetsiz bir yaşam için mücadele ediyor” dedi.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NİN KAZANIMLARI TEHDİT ALTINDA

Şiddete maruz kalan kadınlara hukuk mücadelelerinde de destek olduğuna dikkat çekilen açıklamada, Arın’ın 2012 yılında Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’ni onaylayan ilk ülke olmasına katkıda bulunduğuna da vurgu yapıldı. Vakıf, Türkiye hükümetinin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme seçeneğini değerlendirdiğine işaret ederek Sözleşme’nin kazanımlarının tehdit altında olduğunu belirtti.

Dünyada birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de aile içi şiddet olaylarında artış gözlendiğine vurgu yapılan açıklamada, ülkede kadın cinayetlerinin sayısının son on yılda iki katına çıktığı ifade edildi.

Unmüssig, bu durumun hükümetteki “katı politikacılarda” bile rahatsızlığa yol açtığını, ancak söz konusu siyasetçilerin cinayetlerden kadınları sorumlu tutma eğilimlerini sürdürdüklerini belirtti.

TÖREN 5 MART’TA

Ödülünü 5 Mart’ta Berlin’de düzenlenecek törende alacak olan Arın, ayrıca 10 bin avroluk para ödülünün de sahibi oldu.

‘Anne Klein Kadın Ödülü’, ülkelerinde kadın hakları alanında mücadele veren kadın aktivistlere veriliyor. 1950-2011 yılları arasında yaşayan Anne Klein, kadın hakları ve aynı cinsin birlikte yaşamını savunan bir Alman avukat ve Berlin senatörüydü.

2015 yılında Eğitim Sen eski başkanı ve KAMER’in kurucusu Nebahat Akkoç da aynı ödüle layık görülmüştü.


İlgili haberler
Tarım İşçisi Aynur: Tüm zor işleri biz yapıyoruz,...

Kovid-19 pandemisi nedeniyle çalışma koşulları daha da ağırlaşan tarım işçisi kadınlar erkeklerden d...

Sağlıkçılar uzaktan ebeveyn oldu

İzmir’den SES üyesi bir hemşire yazdı: Tüm sağlık emekçileri için kreş haktır. Artık sesimizi duyun...

Artık susmayacak kadınlardan korksunlar...

Kadına yönelik şiddet geçmişi olan her erkek ünlü ya da ünsüz korkuyor artık. Korksunlar zaten, kadı...