Türkiye’nin dört bir yanında kadınlar 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü için sokaklarda olacak. Tüm kadınlara çağrı yapan kadın örgütleri 25 Kasım’da mücadeleyi yükseltmeye kadınları hayatlarına sahip çıkmaya çağırdı.
İstanbul 25 Kasım Platformu adına konuşan Rüya Kurtuluş son dönemde müftülere nikah yetkisinin verilmesini, boşanmalarda arabuluculuk girişimlerini ve 6284 sayılı kanunun hedefe alınmasını hatırlatarak kadınların ‘makbul kadın’ çerçevesine sıkıştırılmaya çalışıldığını söyledi. “Erkek-devlet şiddetine itaat etmiyoruz, hayatlarımızdan da mücadelemizden de vazgeçmiyoruz” sloganıyla alanlarda olacaklarını ifade eden Kurtuluş, “Hem kadınların kazanılmış haklarına dönük çok ciddi bir saldırı var hem de her adımla kadın mücadelesi engellenmeye çalışılıyor. Kadınların nasıl yaşayacağına, ne giyeceğine, kaç çocuk doğuracağına tek bir adamın karar verdiği ve erkeklerin de o adamdan güç aldığı; kadınların hayatlarını zehir ettiği ve şiddetin hayatımızın her alanında normalleştirildiği bir dönemde 25 Kadım’a gidiyoruz. Bu yüzden de hayatlarımızdan da mücadelemizden de vazgeçmiyoruz. Çünkü bunların karşısında daha örgütlü olmamız, daha da birbirimizden güç almamız gereken bir dönemdeyiz. Dayanışmamızla, en yakınımızdaki kadına uzattığımız elle güçlenerek bu hayatta karşılaştığımız sorunları ve şiddet sarmalını kırabiliriz.” dedi.
‘HER MAHALLE MÜCADELE ALANI OLMALI’
İşçi ve emekçilerin yoğunlukta yaşadığı yerlerden biri olan Esenyalı’da kadın mücadelesi yürüten Esenyalı Kadın Derneği her gün kadın cinayetlerinin, şiddetin yaşandığını söyleyerek yanı başlarında katledilen Helin Palandöken’i hatırlattı. Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Adile Doğan, “Kadınların hayatlarına ve haklarına yapılan saldırılara karşı tüm kadınları 25 kasım’da alanlarda sokaklarda ve bir arada olmaya çağırıyoruz. Kadınlara yönelik şiddete dair hiçbir çözüm üretmeyenlere, şiddete mahkum edenlere karşı tüm taleplerimizi yüksek sesle belirtmeliyiz” diye konuştu. Kadın mücadelesiyle mahallelerinde kadınların daha da görünürleştiğinin, güçlendiğinin altını çizen Doğan, her mahallede bu mücadelenin yaratılmasının gerekliliğini vurguladı.‘25 KASIM’DA TÜM KADINLAR ALANLARA’
İzmir Kadın Platformu adına konuşan Reyhan Kaplan ise kadınların dayanışma ve birliktelik göstermek için sokakta olacaklarını belirtti ve şunları söyledi: “Yıllardır kazandığımız hakları almaya çalışıyorlar ve alıyorlar da. Biz ne kadar direnç gösterirsek bu haklarımızın tırpalanmasını engelliyor bu yüzden mücadele etmeliyiz. Kendi haklarını savunmak ve korumak için kadınlar 25 kasım’da alanlarda olmalı.”‘KADIN MÜCADELESİ HER GÜN HER ALANDA GÜÇLENDİRİLMELİ’
Ankara Kadın Platformu da kadınların haklarını gasbeden yasal düzenlemelere dikkat çekti. Platform adına görüştüğümüz Gönül Kural, “Bu kadar kadın cinayetlerinin arttığı, şiddetin vahşileştiği bir dönemde, bunlara dönük düzenlemeler yapılması gerekirken daha çok şiddeti uygulayanları koruyan ve bunu meşrulaştıran politikalar güdülüyor. Ellerinde koruma tedbiri olmasına rağmen birçok kadın katlediliyor. Elde olan yasalar bile uygulanmazken bir de kazanılmış haklarımız bir bir ellerimizden alınıyor. Bunlara karşı alanlarda olup saldırılara izin vermeyeceğimizi göstermeliyiz” şeklinde konuştu. KHK ile ihraç edilen kamu emekçisi kadınların da alanlarda olacağına değinen Kural; “Kamu emekçisi kadınlar KHK’lere ve OHAL’e karşı iş güvenceleri ve gelecekleri için alanlarda olacak”dedi. Kural son olarak kadın mücadelesinin sadece 25 Kasım’da değil her gün kadınların bulunduğu her alanda güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
İLK ON AYDA 337 KADIN CİNAYETİ, 314 ÇOCUK İSTİSMARI!
2016 yılında 328 kadın erkekler tarafından öldürülürken 2017’nin henüz ilk on ayında bu sayı 337’ye yükseldi. 314 çocuk cinsel istismara maruz kalırken, 246 kadın ise cinsel şiddete uğradı. 12 kadın kıyafetleri dolayısıyla şiddet gördü.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verilerine göre ülke genelinde yaşamının herhangi bir döneminde eşi veya eski eşi tarafından fiziksel şiddete maruz bırakılan kadınların oranı yüzde 39.3. Yaşadıkları fiziksel şiddet sonucunda yaralanan kadınların oranı yüzde 25. Yaşadıkları şiddeti kimseye anlatamayan kadınların oranı ise yüzde 48.5.
Adli istatistiklere göreyse çocuklara yönelik cinsel istismar vakalarında özelikle son dört yılda ciddi bir artış yaşandı. 2006 yılında çocuklara yönelik cinsel istismar suçundan toplamda 3 bin 778 karar verilirken, 2016 yılında ise bu sayı 21 bin 189’a yükseldi.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütünün (OECD) verilerine göre de son 10 yılda çocuğa yönelik cinsel istismar davaları yüzde 700 artmış vaziyette.
TÜİK rakamlarına göre 2011-2016 yılları arasında yaşanan erken evlilik sayısı ise 232 bin 313.
İlgili haberler
Yaşasın Kelebekler
Latin dünyasındaki özgürlük mücadelesinin simgesinin kadınlardır. Çünkü bunun bir tarihi var: 25 Kas...
25 Kasım’da kadınlar sokakta!
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü'nde kadınlar sokakta o...
25 Kasım mı, o da ne?
Kadın ve erkek tekstil işçileriyle 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Gününü konuştuk. Çalışm...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.