Türkiye Gıda Sanayii İşçileri Sendikası (Gıda-İş) üyelerine 25 Kasım bildirisi yayımlayarak "Ayrımcılığa, eşitsizliğe, yoksulluğa ve şiddete son" çağrısında bulundu.
Yayımladığı bildiride “Kadınlara uygulanan şiddet ve istismar sistematik olarak devam ediyor. Yoksulluk, işsizlik ve güvencesizlik ortamında şiddet daha da artıyor” diyerek kadınların çalışma yaşamlarındaki en önemli üç sorununun ‘düşük ücret, işsizlik ve sigortasız çalıştırılma’ olduğunun altını çizdi. Gıda-İş kadın işçilerin, patronlar tarafından sendikasız çalışmaya mahkum edildiğini, ağır çalışma koşullarına itiraz etmemeleri yönünde kadın işçilere psikolojik şiddet uygulandığını söyleyerek bu durumun iktidarların politikalarında bağımsız olmadığını belirtti: “Her alanda olduğu gibi kadınların yaşadığı sorunları çözmek yerine, daha çok ağırlaştıran bir politika izlenmektedir. İktidar bu tutumundan vazgeçmeli, kadınların her alanda yaşadığı sorunlara acil çözümler bulmalıdır.”
'ŞİDDETİN KAYNAĞI EŞİTSİZLİK'
Kadına karşı şiddetin toplumda kadınlarla erkekler arasındaki eşitsizlikten, güç eşitsizliğinden kaynaklandığını söyleyen Gıda-İş “Eşitlik sağlanmadıkça şiddetle mücadele edilemez. Şiddete uğrayan kadınların yaşadıkları hayata sadece çaresizlikten katlanmak zorunda olmadıkları bir kamusal koruma sağlanmalıdır” dedi.
Gıda-İş kadınların taleplerini şöyle sıraladı:
*Kadınların, ülkenin her yanında ücretsiz ve hemen başvurabileceği yeterli sayıda danışma merkezi, psikolojik ve hukuki destek alabilecekleri kurumlar ve sığınma evleri açılmalıdır.
*Kadınların toplumsal üretim süreçlerine katılması için çocuk, hasta ve yaşlı bakımının ve ev işlerinin toplumsallaştırılması için gerekli düzenleme ve çalışmalar yapılmalıdır. *Kadınların ekonomik özgürlüğü için çalışmasının önündeki engeller kaldırılmalı; sosyal güvenlik, parasız eğitim ve parasız sağlık hakkından yararlanılması sağlanmalıdır.
*Evde, sokakta, işyerinde yaşanan kadına yönelik şiddetin sorumluları yargılanmalı ve caydırıcı yasal tedbirler alınmalıdır.
*Yaşamın her alanında eşitliğin inşa edilmesi, eşitliğin kalıcı hale gelmesi ve kadınların şiddetten, yoksulluktan, işsizlikten, güvencesizlikten uzak hayatlar kurabilmesi için tüm devlet olanakları seferber edilmelidir.
İlgili haberler
Gıda-İş: ÇAYKUR, emeğiyle çayı var eden kadınların...
ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu’nun sözleri kadınların tepkisine yol açtı. Gıda-İş Sendikası Süt...
Tayaş Gıda’yı bir de kadın işçiden dinleyin
Tayaş işçisi bir kadın çalışma şartlarını anlatıyor: Baskı, sömürü, hakaret ve dahası... Kadın işçil...
Flormar işçilerinden 25 Kasım çağrısı
Gebze Kadın Platformu sendikalaştıkları için işten atılan ve direnişe geçen Flormar işçilerine dayan...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.