DEM Partili Eren gazeteci Dilan Kartal'ın polislerce tehdit edilmesini İçişleri Bakanına sordu
DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, gazeteci Dilan Kartal'ın ve kadın gazetecilerin maruz bırakıldığı polis baskısını ve kadın gazetecilere yönelik tehditleri İçişleri Bakanına sordu.

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, gazeteci Dilan Kartal’ın ve kadın gazetecilerin maruz bırakıldığı polis baskısını İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya sordu.

Eren’in verdiği yazılı soru önergesinde, gazeteci Dilan Kartal’ın 21 Mart 2024’te Diyarbakır’da düzenlenen Newroz’da polislerce gözaltına alınmakla tehdit edildiğini ve 16 Nisan’da da sivil giyimci kişilerce takibe alınarak önünün kesildiği belirtildi.

Önergede, İnsan Hakları Derneği’nin 2024 Kasım ayı raporuna göre sendikacıların, öğrencilerin, gazetecilerin ve insan hakları savunucularının sistematik bir şekilde ifade vermeye zorlandığı, takip, taciz edildiği ve bu uygulamaların Anayasa’ya aykırı olduğu ifade edilerek “Dilan Kartal’a yönelik baskı, yalnızca bireysel bir hak ihlali değil, aynı zamanda kadın gazetecilere ve Kürt basınına yönelik sistematik bir sindirme politikasının parçası olarak görülmektedir. Bu tür uygulamaların soruşturulması, demokratik hukuk devleti ilkesinin gereğidir” denildi.

Bu bağlamda Eren, İçişleri Bakanı Yerlikaya’ya şu soruları yöneltti:

1) Gazeteci Dilan Kartal’ın fiziki takibe alınması ve önünün kesilmesi olayına ilişkin Bakanlığınıza ulaşmış herhangi bir ihbar, soruşturma ya da inceleme başlatılmış mıdır?
2) Kartal’ın beyanları doğrultusunda olaya karıştığı iddia edilen sivil polislerin kimlikleri tespit edilmiş midir? Haklarında herhangi bir idari işlem başlatılmış mıdır?
3) 2023 ve 2024 yıllarında gazetecilere, özellikle de kadın gazetecilere yönelik ajanlaştırma dayatmaları, fiziki takip, tehdit ve gözdağı uygulamaları kapsamında Bakanlığınızın kayıt altına aldığı olaysayısı kaçtır?
4) Kolluk kuvvetlerinin görev tanımını aşan, ifade özgürlüğünü engelleyici nitelikteki uygulamaları engellemek için Bakanlığınız tarafından herhangi bir iç denetim veya eğitim programı uygulanmakta mıdır?
5) Anayasa'nın ve AİHS’in basın ve ifade özgürlüğüne dair hükümlerine rağmen, gazetecilerin “güvenlik” gerekçesiyle hedef alınmasının yasal dayanağı nedir?
6) Kadın gazetecilerin özellikle hedef alındığına dair iddialar hakkında Bakanlığınızca özel bir inceleme yürütülmüş müdür? Yürütülmediyse, bu yönde bir çalışma başlatılması planlanmakta mıdır?
7) Dilan Kartal ve benzeri baskılara maruz kalan diğer gazetecilerin can güvenliğini ve çalışma özgürlüklerini güvence altına almak için Bakanlığınız hangi somut adımları atacaktır?

Fotoğraf: Pixabay

İlgili haberler
Tecavüz failine işlem yapılması karşılığında ajanl...

Mehmet Tunç tarafından alıkonularak tecavüze maruz bırakılan D.Y', karakola şikayet için gittiği sır...

Tutuklu kadın gazeteciler bunları yaşadı: Darp, çı...

Sabaha karşı ev baskınıyla gözaltına alınan ardından tutuklanan gazeteciler Ruken Demir ve Melike Ay...

Diyarbakır’da çok sayıda gazeteci gözaltına alındı...

Diyarbakır’da gazeteciler gözaltına alınırken, Jinnews’e de gece saatlerinde yapılan baskında teknik...