Cinsel saldırıyı ‘rüya’ diye savundu
2022’de Muğla Köyceğiz’de kaldığı otelde, bir kadına cinsel taciz ve cinsel saldırıda bulunan Cahit T. ilk duruşmada cinsel saldırıyı 'rüya' diye savundu.

11 Ağustos 2022’de Muğla Köyceğiz’de kaldığı otelde, orada çalışan bir erkek tarafından cinsel taciz ve cinsel saldırıya uğrayan kadın tüm engellere rağmen şikayetinden vazgeçmedi. Sendika.org’un haberine göre Ekincik Beach Hotel’in sahilde bulunan locasında gerçekleşen cinsel saldırının faili Cahit T.’nin, otel çalışanların tanıklığına göre başka kadınlara da benzer eylemlerde bulunduğu ortaya çıktı. Davanın ilk duruşma bugün Muğla 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Duruşmada ilk olarak sanık Cahit T.’nin ifadesi alındı. Toprak, “yanında alkol şişeleri vardı bence sarhoştu” diyerek, bir cinsel saldırının gerçekleşmediğini kadının cinsel içerikli rüya gördüğünü, onu cinsel saldırı sandığını söyleyerek savunma yaptı.

Davayı takip eden feminist avukatlar, failin daha önceki ifadeleriyle bugün mahkeme huzurunda vermiş olduğu ifade arasında açık çelişkiler olması sebebiyle beyanda ve taleplerde bulundu. Muğla Baro Başkanlığının katılma talebi “suçtan doğrudan zarar gören sıfatında bulunmadığı” gerekçesiyle reddedildi. Bir sonraki celse 26 Eylül 2023 saat 11.00’e bırakıldı.

Duruşmayı takip eden feminist avukatlar ve Muğla Barosu duruşmanın ardından basın açıklaması yaptı. Kadının rüya gördüğü iddiasıyla sanık ve sanık avukatının savunma yapmasını feminist avukatlar yaptıkları açıklamada, “Kadına şiddet uygulayan Sanıklar ve sanık müdafilerinin savunmaları açısından yeni bir boyuta geçtiğimizi düşünüyoruz erkekler ve sanık müdafilerinin savunmaları açısından yeni bir boyuta geçtiğimizi düşünüyoruz. Bugüne kadar kadınların mini etek giymesinin, kadınların hangi kıyafetle, hangi saatte nerede olduklarının, alkol alıp almadıklarının hep gündem edildiğini gördük. Ama bugün, başka bir aşamada olduğumuzu düşünüyoruz çünkü bugün sanık ve sanık müdafi aynı anda kadının beyanının tam aksine olacak şekilde aslınca cinsel saldırıya maruz kalmadığını, cinsel içerikli bir rüya gördüğünü ve bu rüyayı da cinsel saldırı zannettiğini iddia etti” diye değerlendirdi.


Mahkeme heyetinin de çok tahammülsüz olduğu ifade edilen açıklamada, “Cinsiyetçi yargıya rağmen şikayetini yapabilmiş kadınların yargılama safhasında mahkemelerde, duruşmalarda bu tavırla karşılaşmasının da mekanizmayı zorlaştırdığının bilincindeyiz. Bu dosya politik bir dosyadır. Hem kadının locada uyuduğu sırada yanında alkol şişelerinin olmasına, uyuyup uyanmadığının bilincinde olamayacağına, kadınların bunu ayırt edip edemeyeceğine ilişkin de sürekli olarak yöneltilen saldırılar erkek yargının bir parçası. Davayı takip etmeye devam edeceğiz” dendi.

'DAVAYA KATILMAK BARONUN HAKKI VE GÖREVİ'

Davaya katılma talepleri reddedilen Muğla Barosu adına konuşan avukat, “Baro olarak bu davalarda müdahil olmayı istiyoruz ancak alışılageldiği gibi bu talebimiz reddedildi. Bize denildi ki suçtan zarar görmemişsiniz. Halbuki kadına yönelik şiddet, istismar toplumun zarar gördüğü bir şiddettir. Böyle bir olay yaşandığında tüm kadınlar tedirgin olur. Güvenliklerini tehdit altına alır. Baroların bu davalara müdahil olması sadece bir hak değil aynı zamanda görevdir. İnsan Hakları Sözleşmesi, CEDAW, İstanbul Sözleşmesi, kamu kurumlarına, sivil toplum örgütlerine böyle bir görev yüklemektedir” dedi.

Fotoğraf: @feministavukatlar Twitter hesabından paylaştığı videodan ekran görüntüsü

İlgili haberler
AKP’nin 21 yılında kadınlar-2 | Güvencesizleşen, e...

21 yıllık iktidar boyunca kadın emeği hangi süreçlerden geçti, kadınlar hangi hakları için nasıl müc...

Haksız tahrik indirimleri bol keseden: Yüce'yi bıç...

Bursa'da, ayrı yaşadığı Yüce Can Yılmaz'ı bıçaklayan Kenan Yılmaz, eşini kendisine hakaret ettiği iç...

Failler cinayetleri sosyal medyada paylaşıyor | Eş...

Faillerin kadınları katlettikten sonra sosyal medyada "namusumu temizledim" ifadeleriyle paylaşmalar...