Türk Tabipleri Birliği (TTB) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Deprem illerinden Adıyaman'da beş yaş altı çocukların beslenme durumlarına dair açıklama gerçekleştirdi. 400 çocukla yapılan çalışmada, bodurluğun zamana yayılı olarak arttığı ifade edildi. Çalışmanın aktörlerinden Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Mehmet Zencir, "Çalışmanın ilkini Hatay'da gerçekleştirmiştik. Adıyaman'da Hatay'daki bulguların iki katına eriştik. Kalıcı barınma sorunu, yetersiz beslenme, süren travma ve kamu otoritelerinin sundukları hizmetlerde yaşanan tüm bu sorunlar çocuklarda bodurluğun yaygınlaşmasında önemli faktörlerdir" dedi. TTB ve SES, başta barınma koşullarının iyileştirilmesi olarak, gıda güvenliğinin denetlenmesi ve toplumsal dayanışmanın yeniden başlatılması çağrısı yaptı.
TTB Genel Merekzi'nde yapılan açıklamaya, TTB MK üyeleri ile bölge illerinden tabip odaları temsilcileri ve SES Eş Genel Başkanları ve MYK üyeleri katıldı. Açıklamada, Adıyaman ilinde yapılan çalışmanın sonucuna göre beş yaş altı çocukların beslenme durumlarına dair sonuçlar kamuoyu ile paylaşıldı. Adıyaman'da 400 çocukla görüşüldüğünü ifade eden TTB Başkanı Dr. Alpay Azap, çalışmanın önemli olduğunu ifade etti.
'SAĞLIK EMEK MESLEK ÖRGÜTLERİ İLE ORTAK ÇALIŞMA YÜRÜTÜLMELİDİR'
Ardından konuşan SES Eş Genel Başkanı Nazan Karacabey gıda güvenliğinin düzenli aralıklarla denetlenmesi gerektiği, çocuklara gıda takviyesi yapılması, mutfak koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini ifade etti. Karacabey, elektrik kesintilerinin son bulmasını ifade ederken; konteyner kentlerden kalıcı konutlara geçilmesi ve su ve sanitasyon sorunlarının da çözülmesinin zorunlu olduğunu söyledi. Karacabey son olarak kamu otoritesinin bu sorumluluğu yerine getirirken, bu alanda çalışan emek ve meslek örgütleriyle bir arada çalışma yürütülmesinin de önemli olduğunu söyledi.
AİLERİN YÜZDE 63'ÜNÜN GÜVENLİ İŞİ YOK!
Hem Hatay'da hem de Adıyaman'da yürütülen çalışmanın koordinatörlerinden biri olan Dr. Mehmet Zencir, mevcut dönemin afetin iyileştirme aşaması olduğuna dikkat çekti. Çalışmada yetersiz beslenmenin bebek ve çocuk ölümleriyle yakından ilişkili olduğunu söyleyen Zencir, "Türkiye'de 2022'de bodurluk yüzde 5.5'ti. Ardından yaptığımız çalışma ile bu verinin Hatay'da arttığını gördük.
Geçen süre ardından Adıyaman'da çalıştık ve bu veri daha da arttı" dedi. Yetersiz beslenme ile görülen bodurluğun önlenebilir bir hastalık olduğunu vurgulayan Dr. Zencir, söz konusu soruna dair bölgesel stratejik çalışmaların uygulamaya konması gerektiğine söyledi. Zencir, "Çalışmayı Adıyaman merkez, merkezde yer alan evler, konteyner kentler ve kent merkezinden uzakta yaşayanlarla gerçekleştirdik" dedi. 374 çocuğun verisini analiz ettiklerini ifade eden Dr. Zencir, "Ailelerin 3'te ikisi evlerde, kalanın da çadırlarda kalıyordu. Çadır halen insanlar için önemli. Ağır hasarlı evlerde kalanlar vardı. Anadil çoğunlukla Kürtçe idi. Ailelerin yüzde 63,4'ünün güvenceli işi yoktu. Hanelerde 2 ve üzeri çocuk vardı. Çocukların büyük kesiminin kayıpları vardı; yani çocuklar ya kardeşini ya arkadaşını ya ebeveynini kaybetmiş çocuklardı. Ve bu çocukların yüzde 57'sinin altını ıslatma, kekemelik ve içe kapanıklık gibi ruhsal sorunlar yaşıyordu." dedi.
'BEBEKLER ERKEN GIDAYA ERKEN BAŞLIYORLAR'
Çalışamanın diğer yürütücülerinden Diyetisyen Dicle Dilan Salman, "Çalışmada bebeklerde ilk 6 ayda bile süt yerine mama, şekerli su gibi ek gıdaya başlandığını gördük. Çocukların bir çoğu anne sütü yetersizliğine bağlı ek gıdaya erken başlıyor. Burada annelerin de beslenemediğini görüyoruz. Yoksulluk sebebiyle çocuklarda yetersiz beslenme oranı yüksek. Ek gıdaya ulaşımın da yarı yarıya azaldığını görüyoruz. Süt ve et ürünlerine ulaşımın olmadığını görüyoruz. Bu durumun ailelerin güvenceli bir işe sahip olmamakla yakından alakalı bir sonucu olduğunu söyleyebiliriz. Yine ekmek dışı tahıl kaynakları da yüzde 6 gibi daha az bir rakama ulaştık. Abur cubur gibi beslenmede yüksek rakamlar söz konusu. Ailelerin yüzde 5,6 'sının halen bir mutfağı yok. Ailelerin 3'te 1 gıdayı uygun saklama koşuluna sahip değil. Ailelerin halen yüzde 10,4'ünün suya erişiminin yetersiz olduğunu söyleyebiliriz" dedi.
Adıyaman Tabip Odası'ndan Dr. Aydın Şirin söz alarak; "Adıyaman'da konteynerda yaşayan sayısı 80 bin. Ben de konteynerda çalışan bir hekimim. Şu an Adıyaman çok soğuk. Her türden insan sağlığı olumsuz etkileniyor. Bu çalışma bir uyarıdır. Bebek ölüm hızı en fazla Adıyaman'da görülüyor. Hem tabip odaları hem de sağlık emekçileri olarak gerekli uyarılarımızı yapmaya devam edeceğiz." dedi
Fotoğraf: Ekmek ve Gül
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.