Avcılar Kadın Platformu: Gözaltılar keyfi, sokakları doldurmaya devam edeceğiz!
8 Mart’ın ardından kadınların gözaltına alınmasına basın açıklamasıyla tepki gösteren Avcılar Kadın Platformu keyfi gözaltıların kadın mücadelesini zayıflatamayacağını vurguladı.

Avcılar Kadın Platformu 8 Mart’ta Feminist Gece Yürüyüşü’ne katılan 18 kadının gözaltına alınmasına yaptıkları basın açıklamasıyla tepki gösterdi. Açıklamada “Her gün en az üç kadın en yakınındaki erkekler tarafından katledilirken, kadına yönelik saldırgan toplumsal yaklaşım korkutucu düzeye ulaşmışken yeterli önleyici mekanizmaları devreye sokmayan siyasi iktidar hayatlarına sahip çıkan, eşit ve özgür bir hayat için ses çıkaran kadınları gözaltına almaktadır” denildi.

‘HAYATLARINA SAHİP ÇIKAN KADINLAR GÖZALTINA ALINDI’

İstanbul Taksim'de 8 Mart'ta düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü'ne katılan kadınlar önceki gün evleri basılarak ritme uygun zıpladıkları ve Cumhurbaşkanına hakaret gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. Gece yarısı evlerinden alınan kadınlar sonrasında yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartı ile serbest bırakılmıştı. Sosyal medyadan birçok kadın ve kadın örgütü gözaltılara tepki göstererek kadınların serbest bırakılmasını talep etmişti.

Son olarak Avcılar Kadın Platformu da yaptığı basın açıklamasıyla kadınlara dönük gözaltılara tepki gösterdi. Türkiye’de her gün en az üç kadın katledilirken, kadına yönelik şiddet artarken yeterli önleyici/koruyucu mekanizmaları devreye sokmayan iktidarın, hayatlarına sahip çıkan kadınları gözaltına alması öfkeyle karşılandı.

AKP’NİN POLİTİKALARI KADINA ŞİDDETİ ARTIRIYOR

İktidarın kadınların cinsiyetinden kaynaklı öldürüldüğünü yok saydığını ifade eden Platform üyeleri açıklamasını şöyle sürdürdü: “AKP milletvekili Hülya Nergis’in erkek ölümlerinin kadın ölümlerinden daha fazla olduğuna dair değerlendirmesi ise siyasi iktidarın kadın cinayetlerine bakış açısını gözler önüne sermektedir. Kadın cinayetlerinin, kadınların ‘cinsiyetinden’ kaynaklı olarak erkekler tarafından gerçekleştirilmesi gerçeğini yok saymaktır. Cinsiyet temelli şiddete maruz bırakılan herkes için güvence sayılabilecek İstanbul Sözleşmesi, tam da bu patriyarkal zihniyet yüzünden hedefe alınmaktadır. LGBTİ+ bireylere dönük linç ve nefret söylemi bugün bir trans kadını daha öldürdü. Eril yargının cezasızlık politikaları da cinsiyet temelli şiddeti meşrulaştırmaktadır.”

‘GÖZALTILAR KEYFİ’

“Kadınların toplumsal özne olarak yaşamın içerisinde yer alması istenememekte, tek adamlığa dayalı yeni rejime uygun makbul kadın yaratma çabası, muhalif kadınlar üzerinde baskının da artmasına neden olmaktadır” ifadeleri kullanılan açıklamada; üniversite öğrencilerinden, siyasetçilere, sendikacılardan, gazetecilere keyfi hukuksuz gözaltı ve tutuklamalar yaşandığı ifade edildi.

‘SOKAKLARI DOLDURMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Kadınların mücadelede özne olmayı sürdüreceği ifade edilen açılamada son olarak, “Bizlere dayatılan kuşatmalara boyun eğmedik. Emek sömürüsüne, işsizliğe, güvencesizliğe, erkek-devlet şiddetine, LGBTİ+ fobiye, ırkçılığa, irade gaspına, adaletsizliğe karşı meydanları, alanları ve sokakları doldurmaya devam edeceğiz” denildi.

Fotoğraf: Avcılar Kadın Platformu

İlgili haberler
Avcılar Kadın Platformunun 8 Mart sergisine polis...

Avcılar Kadın Platformu'nun 8 Mart'a çağrı yapmak için gerçekleştirmek istediği sergi polis tarafınd...

Avcılar’da esnaf kadınlar: Kazancımız sıfıra düştü...

Avcılar’da esnaf kadınlar Aysel, Manolya, Olivia… Pandemide hükümet tarafından yüzüstü bırakılan bin...

Avcılar’da kadınlar ‘Birlik olmadan geçilmez bir d...

İstanbul’un Avcılar ilçesinde kadınlarla bir araya gelip şiddetin boyutlarını, onların hayatına yans...