Adanalılara çocuk istismarını sorduk: İdam çözüm değil!
Çocuk istismarları her geçen gün artarken diğer yandan istismara karşı çözüm meselesi de tartışılmaya devam ediyor. Adana’da kadınlar çözüm olarak devletin sunduğu ‘idam’ önerisini doğru bulmuyor.

Her gün giderek artan kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarı konusunu, idam ve hadım tartışmalarını Adana'nın Akkapı mahallesinde kadınlarla konuştuk. Son günlerde sıkça dile getirilen idamın çözüm olmadığını söyleyen kadınlar erkekler korunduğu müddetçe idamın masum insanlara yöneleceğini düşünüyor.

‘RIZA YAŞININ DÜŞÜRÜLMEK İSTENMESİ KAN DONDURUCU’
Kadınlar sokağa çıkarken kendileri ve çocukları hakkında endişe duyarak çıktıklarını söylüyor. Mahallede sokakta karşılaştığımız Necla isimli kadın çocuk istismarı davalarında rıza yaşının 12'ye kadar indirilmek istenmesinin kan dondurucu olduğunu belirterek "Çocuklarımızı sokağa bırakamaz duruma geldik" diyor.

İDAM VE HADIM GETİRECEKLERİNE İYİ HAL İNDİRİMLERİNDEN VAZGEÇSİNLER
İdam ve hadımı çözüm olarak görmediğini dile getiren Necla, "Çocuk istismarının duyulmaması, kamuoyu yaratılmaması, haber yasağının gelmesi olayın boyutunu saklamakla kalmıyor mağdur kişilerle dayanışmayı ortadan kaldırıyor. Var olan yasaları bile uygulamayanlar, iyi halden indirim vereceklerine çocuklara ve kadınlara sahip çıkacaklarına hangi yasal zemin ile menfaat devşireceklerini düşünüyorlar" dedi.
Cezai yaptırımların öncelikli olması gerektiğini dile getiren Necla, "Cezanın caydırıcılığı bir daha olmayacağı anlamına gelmez belki ama büyük oranda azalacağını düşünüyorum. Devlet bizim için varsa bu olanlara müsaade etmemeli. Her şeyden önce tüm annelerin, kadınların, tüm STK’ların, eğitimcilerin sessiz kalmaması gerekiyor. Çocuk istismarının gündemde olması ve herkes tarafından bilinmesi gerekiyor" diye konuştu.


"HÜKÜMET BUNA NASIL SESSİZ KALIYOR? "
Esnaflık yapan Gökben isimli kadın da öncelikle çocuk istismarlarının örtbas edilmemesi gerektiğini belirterek "Çocuk istismarlarına karşı gerekli cezalar verilmedi. Örtbas edilmeye çalışıldı. Ceza verilmediği sürece 'zaten ceza almam' deyip yapmaya devam ediyorlar. İyi hal indirimleri veriliyor. Hükümet buna nasıl sessiz kalıyor" dedi.

İdamın getirilmesini istemediğini dile getiren Gökben, "İdam çözüm değil en ufak bir şeyde suçsuz insanlar idam edilecek" dedi. Çocukların istismarın farkında olmadığını ifade eden Gökben, "Çocuklarımızı bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Her gün yeni şeyler duyuyoruz ve bu olaylar ceza verilmediği zaman artmaya devam ediyor. Artık öyle bir noktaya geldik ki çocuklara dokunamıyoruz. Aileler yanlış anlar diye. Aileler ve çocuklar bilinçlendirilmeli" şeklinde konuştu.

ÇOCUKLAR REŞİT OLMADAN EVLENDİRİLİYOR
Akay Erçandırlı isimli esnaf da son dönemlerdeki çocuk istismarlarının hükümetin gerekli cezaları vermemesinden kaynaklı arttığını düşünüyor. Eğitimsizliğin de önemli bir nokta olduğunu dile getiren Erçandırlı, "Çocuklar reşit olmadan evlendiriliyor, buna karşı önlemler alınmıyor. İdamın gelmesi isteniyor ama şimdi ceza almayan insanlar var ve idam getirilse bile masum insanlar idam edilecek" dedi. Geçen haftalarda Akkapı’da çocuk istismarına karşı halkın toplandığını anlatan Erçandırlı, şöyle sürdürdü sözlerini, "Halkımız buna sessiz kalmadı. Böyle tepkilerin yayılarak ses getirmesi daha önemli. Çocuklar kendi ilgi ve yeteneklerine göre eğitim almalı, topluma zarar veren kurumlar, vakıflar kapatılmalı bu şekilde bunun önüne geçebiliriz."

İlgili haberler
Zina, idam, hadım... Çocukları bir de devlet eliyl...

Çocuk istismarını zinaya, hadıma, idama bağlamak, iktidarın çocukları çocuk olmaktan çıkaran, kadınl...

Kayısı fabrikasında çocuk işçilerin ‘çocuk istisma...

Malatya’da bir kayısı fabrikasının paketleme bölümünde 16-20 yaş arası işçilerin makine gürültüsü ar...

Aliağalı Kadınlar: Çocuk istismarı münferit değil,...

İzmir Aliağa’da kadınlar çocuk istismarını protesto etti. Aliağa Sanat Sokağı girişinden yürüyerek s...