Adana Kadın Platformu, Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı önünde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’ne giderken planlarını açıkladığı ve şiddete dur demeye tüm kadınları çağırdığı bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Adana Kadın Platformu açıklamasında, “Şiddet, savaş ve yoksulluk değil; eşitlik, barış ve özgürlük istiyoruz!” diyerek tüm kadınları 25 Kasım’da alanlara çağırdı.
Adana Kadın Platformu, açıklamada 24 Kasım günü saat 13.30’da Adliye Postanesi önünden cezaevindeki kadınlara dayanışma mektubu göndereceklerini, 25 Kasım akşamı ise saat 18.00’de 5 Ocak Meydanından İnönü Parkına bir yürüyüş yapacaklarını paylaştı. Platform adına basın açıklamasını Sevil Aracı okudu.
Diktatörlüğe karşı özgürlük mücadelesi verdikleri için katledilmelerinin üzerinden geçen 61 yıla rağmen Dünya’da ve Türkiye’de kadınlar şiddet görmeye devam ettiğini ifade eden Aracı, “Türkiye’de 2021 yılının ilk on ayında 345 kadın öldürüldü. LGBTİ+’lara yönelik şiddet ve nefret cinayetleri de tüm ağırlığı ile devam ediyor. Evlerden sokaklara, işyerlerinden okullara her yer şiddet mahali” dedi.
‘KALMAYU KALMAYI BAŞARANLAR KADINLAR CEZALANDIRILDI’
Çilem Doğan’a 15 yıl ceza verildiğini hatırlatan Aracı, “Ölmemek için öldürmek zorunda kalan kadınlara, kadınları vahşice öldüren erkeklerin yarısı kadar bile ceza indirimi yapılmıyor. Samuray kılıcı ile İstanbul’da öldürülen Başak Cengiz’den ülkenin dört bir yanından gelen haberlere kadar şu çok açık ki kadınlar olarak hiçbirimiz güvende değiliz. Bu korkunç tablo karşısında devlet ise sadece seyirci değil adeta destekçi. Ama kadınların değil şiddet faillerinin destekçisi” diye konuştu.
‘KADINLARIN EN KÜÇÜK HAK TALEBİ ‘YERLİ VE MİLLİ’ DEĞERLERE DÜŞMANLIK OLARAK İLAN EDİLİYOR’
İstanbul Sözleşmesinden hukuksuz bir şekilde tek adamın kararı ile çıkıldığını dile getiren Aracı, “Aynı tek adam hâlâ İstanbul Sözleşmesi’ni savunmayı sapkın bir ideolojinin ürünü olarak ifade ediyor. Bugün şiddet yasasının tırpanlanması konuşuluyor. Meclis komisyonlarında kadınların şiddete karşı tedbir kararı çıkarttırma hakkının yasalardan çıkarılması tartışılıyor. Nafaka hakkı, ‘mağdur babalar’ diyerek boşa düşürülmeye çalışılıyor. Sulh komisyonları ile boşanma, şiddet davaları uzlaştırmaya yönlendiriliyor. Çocuk istismarlarına af isteyenler hep pusuda. Kadınların en küçük hak talebi ‘yerli ve milli’ değerlere düşmanlık olarak ilan ediliyor” dedi.
‘HAKLARIMIZ VE HAYATLARIMIZ İÇİN ÖRGÜTLENMEYE DEVAM EDECEĞİZ’
Aracı, Adana Kadın Platformu olarak 25 Kasım’ı daha güçlü, daha örgütlü karşılamak için planladıkları etkinliklerden bahsetti ve tüm kadınları bu etkinliklerin bir parçası olmaya çağırdı: “Planladığımız etkinliklerden ilki geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirdiğimiz Grev filminin gösterimi idi. Bugün de kadınlar ile birlikte ‘Karışık Kaset’ isimli tiyatro oyununu izleyeceğiz. 24 Kasım günü saat 13.30’da Adliye Postanesi önünden cezaevindeki kadınlara dayanışma mektuplarımızı göndereceğiz. 25 Kasım akşamı ise saat 18.00’de 5 Ocak Meydanından İnönü Parkına bir yürüyüş gerçekleştireceğiz. Kadınlar olarak ellerimizi birleştirdikçe, bir araya geldikçe daha güçlü olduğumuza inanıyor, haklarımız ve hayatlarımız için örgütlenmeye devam edeceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz.”
Fotoğraf: Evrensel
İlgili haberler
LCW işçisi kadınlar dertli: Kreş yok, taciz çok
Kadın işçiler yaşadıkları sorunları ve taleplerini dile getirmeye devam ediyor. LCW çalışanı kadınla...
GÜNÜN GÜÇLÜSÜ: Amazon kadınlar
Amazonlar, tamamen kadınlardan oluşan kadın savaşçılar topluluğudur. Birçok ulusla savaşan Amazonlar...
Fıtık yapan çalışma koşulları rapora rağmen değişm...
Ağır taşıma, iş yerinin baskıladığı performansa uymaya çalışma… Fıtık ise ağır çalışma koşullarının...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.