14 Şubat’ta kadınlar sokağa çıktı: Öldüren sevgi istemiyoruz
14 Şubat’ta bir milyar kadının aynı anda dans ettiği Bir Milyar Ayağa Kalkıyor etkinlikleri için kadınlar Adana’da bir araya geldi. Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu da Kadıköy’de sokağa çıktı.

Kadına ve çocuklara yönelik şiddet ve istismara dikkat çekmek için tüm dünyada 14 Şubat’ta bir milyar kadının aynı anda dans ettiği One Billion Rising (Bir Milyar Ayağa Kalkıyor) etkinlikleri için kadınlar Adana’da Büyükşehir Belediyesi önünde bir araya geldi.

Dünya Genelinde Sevgililer Gününde kadın cinayetlerine, şiddete ve tecavüzlere dikkat çekmek için 2013’ten beri düzenlenen etkinliklerin bu yılki sloganı “Hareket Et-Ayağa Kalk-Yaşa”.

“One Billion Rising” Bir Milyar Ayağa Kalkıyor kampanyası adını yaklaşık bir milyar rakamına tekabül eden BM’nin “her 3 kadından biri hayatları boyunca şiddete ve tecavüze maruz kalıyor” şeklindeki raporuna dayanıyor. 2013’ten beri kadınlar Dünya’nın bir çok yerinde adalet için ayağa kalkıyor. Adana’da düzenlenen etkinlikte Adana Büyükşehir Belediyesi önünde bir araya gelerek “Öldüren sevgi istemiyoruz“ dedi.

"ADINDA SEVGİ GEÇEN GÜNDE BİLE ŞİDDET DEVAM EDİYOR"
Platform adına basın metnini okuyan Sevil Aracı, ülkenin her yerinde, her yaş, meslek ve statüden erkeklerin, kadınlara fiziksel, psikolojik, cinsel, ekonomik ve duygusal şiddet uyguladığını yakınlarından, kapı komşularından, kendilerinden bildiklerini belirterek “Bunları görüyorken Sevgililer Günü’nü olağan bir biçimde kutlayabilir miyiz? Hayır! Çünkü biz sevgi ile isimlendirilen bu günde dahi şiddet görmeye, tacize-tecavüze uğramaya, öldürülmeye devam ediliyoruz" dedi.

"3 KADINDAN BİRİ DEMEK BİR MİLYAR KADIN DEMEK"
Bu günde kadın cinayetlerine, kadınlara karşı şiddete, kadın düşmanlığına, savaşa, zulme, ırkçılığa, faşizme, emek sömürüsüne, emperyalizme, iklim yıkımına, yoksulluğa, erkek egemenliğine, cinsiyetçiliğe, cinsiyet ayrımcılığına, transfobiye karşı çıktıklarını dile getiren Aracı, "Dünya genelinde her üç kadından biri şiddet kurbanı olmuş, dövülmüş, cinsel temasa zorlanmış, tecavüze uğramış veya farklı bir şekilde kötü muameleye maruz kalmıştır. Her üç kadından biri demek, bir milyar kadın (One Billion) demektir. Ve her üç kadından birinin şiddet görüyor olması inanılmaz bir dehşettir" dedi.


"ÇÖZÜM DAYANIŞMA"
Kadın katilleri, tecavüzcüler, tacizciler yargılanacakları yerde yine kadınların suçlandığını dile getiren Aracı, şunları söyledi: “Medya, yargı devlet bu yolla biz kadınları denetim altında tutuyor. Bizler, kadın katliamlarına, kadına yönelik şiddete, tacize ve tecavüze karşı en büyük silahımızın ‘kadın dayanışması’ olduğunu artık biliyoruz. Erkek şiddetine karşı, erkek devlet mekanizmasını, erkek yargıyı geriletmenin, kadınlar lehine kazanımlar almanın yegâne yolunun da bu olduğunu düşünüyoruz. Sevgililer gününde de tüm dünyadaki bir milyar kadınla birlikte bir kez daha haykırıyoruz: Öldüren sevgi istemiyoruz.” 


EN GÜZEL AŞK KADINLARIN DAYANIŞMASI OLDU
Öte yandan Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu da 14 Şubat Sevgililer Günü’nü protesto ederek, "Özgürlüğümüze gölgeyi aşk değil şiddet sayıyoruz" dedi.
Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu, 14 Şubat Sevgililer Günü’nü İstanbul’un Kadıköy ilçesinde bulunan Eminönü İskelesi’nde gerçekleştirdiği eylemle protesto etti. Eyleme birçok kadın örgütünün yanı sıra kadın yurttaşlar da ilgi gösterdi. “Öldüren sevgi istemiyoruz”, “Ben sana mecbur değilim, bilemezsin” “Kadının öfkesi sınırları” dövizleri açan kadınlar, sık sık “Kadınlar birlikte güçlü” sloganı attı. Ellerinde tencere, tava ve davullarıyla yürüyüşe geçen kadınlar, eylemlerini müzik eşliğinde Kadıköy sokaklarında sürdürdü.
Kadınlar, yurttaşlara üzerinde ‘Kadınlar Birlikte Güçlü’ yazan kurabiye dağıttı.
Kadınlar yaptıkları açıklamalarda 14 Şubat Sevgililer Günü’nün, kırmızı kalpli balonların, tek taşların, mutfak robotlarının ‘aşkın nişanesi’ diye pazarlandığı bir gün olduğunu belirterek, en büyük zenginliklerinin kadın dayanışması olduğuna dikkat çekti.
Süreyya Operası önünde eylem slogan ve ıslıklar eşliğinde son buldu.
İlgili haberler
14 Şubat’ta kadınlar sokakta!

Kadınlar, kadın dayanışması için 14 Şubatta sokakta: Alınan hediyeler, verilen sözler, şaşaalı kutla...

14 Şubat: Kadınlar ‘Aşkın kanununu yeniden yazıyor...

‘Bu 14 Şubat’ta da en büyük zenginliğimiz olduğunu bildiğimiz kadın dayanışmasıyla sokaklardayız. Aş...

14 Şubat’ta kadınlar sokağa çıktı: Öldüren sevgi i...

14 Şubat’ta bir milyar kadının aynı anda dans ettiği Bir Milyar Ayağa Kalkıyor etkinlikleri için kad...