tarım işçisi
Fahiş zamlar emekçilerin yaşamını zorlaştırıyor. Günlük 150 lira yevmiyeyle çalışan tarım işçilerinin durumu ise daha zor.
Çavuşu tarafından saldırıya uğrayan ve bir gözünü kaybeden, bir gözü de yüzde 10 gören tarım işçisi Altın Erdoğan bir buçuk yıldır dava sürecinin başlamadığını söyleyerek adalet çağrısı yaptı.
Çocuklarını çalışma masası almak için çalışan, tableti olmadığı için edebiyat öğretmenliğinden mezun olamayan tütün işçisi kadın, geçimin zor, yaşama kaygısının had safhada olduğunu söylüyor.
Çay bahçelerinin hem işçisi hem üreticisi durumunda olan iki kadın kazandıkları paranın geçimlerine yetmediğini belirtirken, kendilerini özel sektöre mahkum eden çay kotasına son verilmesini istiyor.
‘Ölüm korkusuyla burada yaşıyoruz’ diyen ve yoksulluğu derinden yaşayan mevsimlik tarım işçisi kadınlar, ‘En güzel yer doğduğun topraklardır. İnsan ölecekse de memleketinde ölsün’ diyor.
Koronavirüs, sera sıcaklığı ve oruçlu halleriyle çilek tarlasının yolunu tutan kadınlar, aldıkları 70 lira yevmiyenin pazar parasını çıkarmadığını belirterek duruma tepki gösteriyor.
Antalya’da işverenin azmettirmesi sonucu dövülerek görme yetisine kaybetmesine sebep olan şiddete Antalya Kadın Platformu tepki göstererek basın açıklaması yaptı.
Antalya’da tarım işçisi Altın Erdoğan, 15 kişilik araca 30 kişinin maskesiz bindirilmesine tepki gösterince işveren S. A. tarafından şiddete maruz bırakıldı.
Kovid-19 pandemisi nedeniyle çalışma koşulları daha da ağırlaşan tarım işçisi kadınlar erkeklerden daha fazla iş yaparken kendileri 80 lira erkekler 120 lira yevmiye alıyor.
Balıkesir’in Bigadiç ilçesine bağlı kırsal Çekirdekli Mahallesinde biber toplarken yağan yağmurdan korunmak için sığındıkları ağaca yıldırım isabet etmesi sonucu 4 kadın ağır yaralandı.
Antalya Serik’te serada çalışan Suriyeli anne baba işe gittiği sırada konteynerde yalnız kalan 6 aylık bebek çıkan yangında hayatını kaybetti.
Gevaş’ta fasulye üretiminde yer alan kadınlar, emeklerinin karşılığını alamadıklarını söylüyor.
‘Önümüzdeki süreçte hem işçilerin sağlığı için hem de her yıl çocuklarıyla birlikte seyahat eden kadın tarım işçilerinin işe erişimi için alınacak önlemler çok önemli ve belirleyici olacak.’
Mevsimlik tarım işçilerinin korona sürecinde yaşadığı zorluklara dikkat çeken ‘Virüs mü, yoksulluk mu?’ raporunun hazırlayıcılarından Ayşe Özsoy Ekmek ve Gül’ün sorularını yanıtladı...
Adana’da mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan Ebru: ‘Devlet memurlara sunduğu olanağı bize sunmuyor. Devletin tarlada çalışana, garibana bir faydası yok.’
Kovid-19 salgını sonrası mevsimlik olarak çalıştıkları tarlalara gidemeyen tarım işçileri, yoklukla karşı karşıya. Görüştüğümüz tarım işçisi kadınlar aç kalmamak için çalışmaya gideceklerini söylüyor.
Kayısının başkenti Malatya’ya mevsimlik tarım işçisi olarak gelen kadınlar, uzun çalışma saatleri, ağır çalışma koşulları ve düşük ücrete rağmen çalışmak zorunda...
Tarım işçisi ve çadırlarda yaşayan kadınlar elektrik, su sıkıntısı içerisinde çamaşırları, bulaşıkları, günlük işleri nasıl zorluklarla hallettiklerini anlatıyor. En büyük hayalleri ise beton bir ev.
Hasat zamanında 6,5 milyon tarım işçisi yollara düşüyor. Çocuklar da çalışırken ya okulu bırakıyor ya da okumak için çalışmak zorunda kalıyor.
Her 2 kadından 1'i hizmetler sektöründe, kadınların önemli bir kısmı ücretsiz aile işçisi olarak tarım sektöründe çalışıyor. "Kadınlara uygun işler" algısı, kadınları belirli işlere mahkum ediyor.
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.