dünyada kürtaj tartışmaları
Yasalar kadın mücadelesini suç sayıyor, kürtaja yüksek cezalar getiriyor, kadına yönelik şiddet cezalarını indiriyor. Burası, devlet başkanının- hükümet üyelerinin cinsel saldırı suçlusu olduğu ülke!
Şili’de tabana dayalı sistematik kadın çalıșması farklı politik, toplumsal, kültürel alanlardan binlerce kadını, cinsel şiddeti görünür hale getirmek ve durdurmak talebinde buluşturdu.
‘Ülkede, en gerici sağın güçlendiği, işçi sınıfına karşı baskısının arttığı bir süreç yaşıyoruz. Bu, kadınları doğrudan etkiliyor. Ama bu koşullar altında onlarca yasanın değişmesini sağladık.’
Peru’da kırsal bölgelerde eşitsizlik derinleşiyor, yolsuzluk milyarlarca doları zenginlerin cebine akıtırken, kadınlar olanaksızlıklar yüzünden ölüyor!
Dominik’teki hanelerin yüzde 49’u kadınların tek başlarına ebeveynlik yaptığı haneler. Çalışma koşulları kötüleştikçe cinsiyet eşitsizliği de derinleşiyor.
Porto Riko’da kadınlar uzun yıllardır süren kemer sıkma politikalarıyla bağımlı hale getirildi. Dini ve neoliberal söylemlerle bedensel ve medeni haklar tehdit altına sokuldu. Ama mücadele büyüyor!
Avrupa ve dünyanın birçok yerinde kürtaj hakkına saldırılar var. Almanya’da da kadın doktorlarının kürtaj konusunda internet sayfalarında ya da el ilanlarıyla bilgilendirme yapmasına ceza yağıyor.
‘Kadınlar, her halükarda istenmeyen gebeliklerini sonlandırıyorlar. Üstelik, bunu artık tehlikeli yöntemlerle değil, güvenilir yöntemlerle ve kürtaj haplarıyla yapıyorlar.’
Arjantin’de Ulusal Kongre kürtajın yasallaşması yasa teklifini az bir farkla da olsa reddetti. Ancak bu karar kürtaj mücadelesinin kazanımlarını silip atacak güçte değil.
Arjantin senatosu 1921’den beri kısıtlanan kürtajın suç olmaktan çıkartılması için 8 Ağustos’ta oylama gerçekleştirecek. Af örgütünden senatoya mesaj var: Güvenli kürtaja erişim bir insan hakkıdır.
İskoçya, hamile kadının sağlığı tehlike altında olmadığı sürece, kürtajın yasak olduğu Kuzey İrlanda’dan gelen kadınlara ücretsiz kürtaj hakkı tanıyor.
Dünyanın birçok yerinde kadınlar hala kürtaj hakkı için mücadele ediyor. Dünya Kürtaj Hakkı Günü için bir araya gelen kadınlar "Çocuk yapıp yapmayacağımıza kendimiz karar veririz" demekten vazgeçmiyor
Kürtajın yasak olması ve kadınların sağlıksız koşullarda kürtaj yaptırması tüm dünyada tartışma konusu. Latin Amerika’da ise kürtaj yaptıran kadınlar hapis cezasına çarptırılıyor.
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.