Auschwitz Toplama Kampı 14 Haziran 1940’ta açıldığında Nazi rejiminin toplama kampı sistemi yedi yıldır uygulamadaydı. Auschwitz, açık kaldığı yıllar boyunca Nazi vahşetinin ve Yahudi soykırımının sembolü oldu. Alman işgali altındaki Avrupa’nın her yerinden toplanan, Yahudiler başta olmak üzere Çingeneler, Polonyalılar, Yugoslavlar, eş cinseller, çeşitli etnik, dini ve ulusal gruplara ait insanlar ve Sovyet savaş esirleri, yük vagonlarında günlerce aç, susuz süren bir yolculuktan sonra Auschwitz ve hemen yakınındaki Birkenau ve Monowitz kamplarına getirildiler. Kurbanlar açlık, hastalık ve esir işçi olarak çalıştırıldıkları insanlık dışı koşullar nedeniyle, sadece birkaç ay hayatta kalabiliyordu. Kamp kurallarını çiğneyenler, kaçmaya çalışanlar ve açlığını bastırmak için birkaç elma koparanlar ise idam ediliyordu. Naziler, 1942 ocak ayında yapılan Wannsee Konferansı’nda aldıkları kararla, “Avrupa’nın Yahudi sorununa nihai çözüm”ü buldular. Yapılması gereken, bu büyüklükte bir insan topluluğunu imha etmek için gözlerden uzak bir kamp bulmak ve uygun teknolojileri geliştirmekti. İşgal altındaki Avrupa’nın tam ortasında, Polonya’nın Krakov şehri yakınlarında yer alan Auschwitz, Yahudi soykırımının merkez kampı olarak seçildi.
KIZIL ORDU KURTARDI
Sovyet orduları kampı ele geçirdiğinde sadece 7 bin insan hayatta kalabilmişti. 1940-1945 yılları arasında Auschwitz ve Birkenau kamplarında Nazi rejiminin en vahşi suçları işlendi. Yaşlılar, çocuklar ve ağır işlerde çalışamayacağı düşünülen kurbanlar duş alacakları söylenerek gaz odalarına gönderildiler ancak duşlardan su yerine gaz verildiğini anladıklarında yaşayacakları yirmi dakikaları kalmıştı. On binlerce insan bu odada Zyklon B gazı verilerek öldürüldü. Kamp komutanı Karl Fritzsch, bir gün yeni tutsakları karşılamasında şöyle demişti: “Burası bir sanatoryum değil, Alman toplama kampıdır. Buradan sadece bir tek çıkış var o da krematoryumun bacası.”
Naziler tüm faaliyetlerini ve suçlarını belgelediler. Kampa getirilen insanların büyük çoğunluğu, fotoğrafları çekildikten sonra sol el bileklerine tutuklu numaraları yazılarak kaydedildi.
1 MİLYON 100 BİN KİŞİ KATLEDİLDİ
Auschwitz’te Nazilere bağlı SS güçleri tarafından yaklaşık 1 milyon 100 bin kişi öldürüldü. Suçlular Kızıl Ordu yaklaşırken ölüm izlerini yok etmek için gaz odalarını havaya uçururken, tutuklular batıya doğru tehcire zorlandı. “Ölüm yürüyüşü” ile yola çıkan 56 bin kişiden 15 bini yolun sonunu göremedi. Yol kenarına sıralanan cesetler Auschwitz’in son kurbanlarıydı. Auschwitz’te kalanlar ise Sovyet birliklerinin attığı bombaları duyabiliyordu. SS güçlerinin tüm engellemelerine rağmen kamp kurtarıldı.
Holocoust olarak adlandırılan Yahudi soykırımı toplamda ise 6 milyon kişinin canına mal oldu. En az yaklaşık 5 milyon 600 bin Yahudi, yarım milyon Sinti ve Roman öldürüldü. Nazi döneminde başta komünistler olmak üzere muhalifler, fiziksel engelliler, eş cinseller ve Yehova Şahitleri sistematik olarak yok edildi. Öldürülenler arasında 1.5 milyon da çocuk vardı.
Federal Almanya Cumhuriyeti, 1996 yılından beri 27 Ocak’ta Nazi kurbanlarını anıyor.
Holokost döneminde kadınların yaşadıkları soykırım anlatan yazı için TIKLAYIN.
İlgili haberler
Nazilerin korkulu rüyası ‘Gece Cadıları’
Hepsi 20’li yaşlarında gencecik kadınlar. Ölüm kusan savaşın ortasında uçaklarıyla Nazileri canından...
GÜNÜN KİTABI: Nazi İşgalinde Sovyet Kadınları
Nazi işgaline karşı direnişte yer alan Sovyet kadınlarının gözüyle savaşı anlatan bu kitap dünün old...
GÜNÜN KADINI: Nazilere karşı bir direnişçi, Freddi...
Ablası Truss ile daha 14 yaşındayken Nazi işgalcilerine karşı suikastlar ve sabotajlar düzenleyen Fr...
GÜNÜN BELLEĞİ: Regl ve Yahudi Soykırımı
Regl hayatın bir gerçeği; ama çok az konuşuluyor. Toplama kamplarındaki kadınlar, en vahim ve zorlu...
Nazilerin yenilmesinde kilit rol oynayan enternasy...
Rada Vranješeviæ, Diamando Kumbaki, Liri Gero, Vela Peeva, Hanna Sawicka; faşizmin yenilgiye uğratan...
GÜNÜN BELLEĞİ: Nazilere karşı ilk ve tek toplu siv...
Rosenstrasse’yi dolduran kadınların haykırışı, her türlü baskıyla mezarlık sessizliğine bürünmüş şeh...
GÜNÜN KADINI: Nazilerin Sorb halkına yaptıkları zu...
Nazilerin zulmüne uğrayanlardan biri olan Sorb halkı ve bu zulme karşı direnişi sembolü olan Pauline...
GÜNÜN KADINI: Çocuk yaşta Nazilere direnmenin adı...
Makedon bir komünist direnişçi olan Fana Koçovska, Yugoslavya'nın ulusal kahramanları arasında en ge...
GÜNÜN DİLEĞİ: ‘Bu sefer Naziler değil dostluktan y...
Almanya’da düzenlenen Bavyera Film Ödülleri’nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü olan Anne Ratte-Polle,...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.